Sofranul (Crocus sativus), mirodenie cu proprietati medicinale

0
771
Sofranul (Crocus sativus), mirodenie cu proprietati medicinale

Una dintre plantele foarte pretuite in India pentru calitatile sale aromatice, dar si pentru efectele sale benefice medicinale este sofranul (Crocus sativus). Aceasta planta perena creste in estul zonei mediteraneene si in Asia. Face parte din familia Iridaceae si este cunoscuta si sub denumirea de sofranel, ruscea, brandusa.

Planta creste pana la inaltimea de 25 cm, frunzele sunt inguste si lungi, florile de culoare violet, fructele sunt albe si mici. Stigmatul florii – partea superioara a pistilului –  contine colorant galben, substante amarui si uleiuri esentiale. Perioada de inflorire este din luna septembrie pana in luna noiembrie.

De la aceasta planta se folosesc numai stigmatele florii, in doze mari planta este otravitoare. Pentru obtinerea unui kilogram de sofran trebuie sa fie culese 100 000 de stigmate. Acestea se recolteaza si se pun la uscat in locuri uscate si bine aerisite, apoi se pastreaza in cutii bine inchise.

Sofranul autentic este recunoscut dupa urma de culoare galbena care o lasa pe un servet alb atunci cand este inmuiat in apa. Spre deoasebire de acesta, soframul sintetic lasa o urma portocalie sau rosie, care dupa o perioada de timp devine galbena.

sofran

In Antichitate femeile foloseau sofranul in machiaj. Chiar si Cleopatra folosea preparate cosmetice din sofran. Astazi este folosit in scop medicinal, drept condiment, colorant natural si aromatizant pentru diferite preparate culinare.

Citește și:  Migrena, o boala neurologica care se poate trata cu plante medicinale

Sofranul are un gust iute-amar-aromatic. Este o mirodenie foarte apreciata folosita la condimentarea sosurilor, mancarurilor din carne si asezonarea unor prajituri. Mari consumatori de sofran sunt arabii, care il folosesc la aromatizarea preparatelor din orez, carne de pui, miel si oaie.

Sofranul are un continut de iod, are proprietati antiseptice, omoara viermii intestinali. Are efect bun asupra pancreasului si ficatului, inlatura durerile de gat si de cap. Femeile il pot folosi in reglarea menstruatiei si calmarea durerilor care apar in aceasta situatie. Pasta de sofran obtinuta prin maruntire si aplicata pe piept vindeca raceala si pneumonia.

Persoanele care sufera de guta si dureri articulare pot folosi frunze proaspete de sofran. De asemenea acestea vindeca si abcesele. Condimentul ajuta impotriva depresiei, intareste inima, ajuta in cazuri de anemie.

Sofranul contine uleiuri eterice, este unul dintre cele mai afrodisiace condimente, poate fi utilizat pentru uz intern dar si extern, are efect bun asupra sistemului nervos central. Acest condiment confera barbatilor vitalitate si rezistenta. Ajuta in cazul unor boli psihice cauzate de suprasolicitare intelectuala si stres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.