Stiati ca ceaiul de busuioc combate raceala si amelioreaza durerile de gat?

0
2362
Stiati ca ceaiul de busuioc combate raceala si amelioreaza durerile de gat

In anotimpul rece multe persoane au gura si pielea uscata, stari de nervi si de anxietate, sufera de frisoane, alergii, mancarimi, raceala sau afectiuni ale rinichilor, stomacului sau plamanilor. Pentru combaterea acestor probleme de sanatate sunt recomandate mai ales ceaiurile din plante medicinale. O plantă care creste imunitatea si rezistenta organismului, ofera energie si reduce stresul este busuiocul.

Proprietatile benefice ale busuiocului sunt cunoscute de oamenii din intreaga lume de foarte mult timp. In India, busuiocul este considerat o planta sacra, folosita in tratamente traditionale terapeutice si in gastronomie drept condiment. In popor exista credinta ca busuiocul poate fi folosit pentru a determina credinta unui om in Dumnezeu, astfel in mana omului necredincios sau rau planta nu rezista foarte mult timp, se ofileste foarte repede.

De asemenea busuiocul asigura protectia divina a casei si oamenilor (se pune la icoane), este folosit pentru agheazma si pentru imprastierea ei in scopul alungarii Necuratului, pentru sfintirea lucrurilor si a locuintelor, crezandu-se in dimensiunea lui magica si spirituala.

Beneficiile si aplicatiile terapeutice ale busuiocului

Busuiocul are proprietati antibacteriene, antifungice, dezinfectante, antivirale, antialergice, cicatrizante, antiseptice si antispasmodice. Contine eugenol, cineol, hidrat de terpina, phymol, estragol, linalol, acid cumaric, quercitina, tryptophan, erutin, alpha pinena etc.

Este folosit in tratamentul infectiilor bacteriene si virale, bolilor tractului respirator superior, astmului, bronsitei, tuberculozei, bolilor pulmonare si cardiovasculare, la scaderea colesterolului din sange si a temperaturii corporale ridicate, la calmarea nervilor, combaterea stresului si a nervozitatii, la normalizarea tensiunii arteriale.

Aceasta planta este utilizata in mod frecvent in medicina alternativa deoarece nu de putine ori s-au vazut efectele sale benefice in tratamentul bolilor aparatului respirator. Nici specialistii in medicina conventionala nu neaga proprietatile medicinale ale acestei plante. In prezent se gasesc multe variante de preparate pe baza de busuioc in farmaciile naturiste (tincturi, uleiuri, etc) care desi sunt foarte bune nu trebuie folosite in exces, pentru ca supradozele pot da efecte secundare si consecinte triste pentru organism.

Inainte de orice tratament este obligatoriu sa fie cunoscute proprietatile unui preparat si citite contraindicatiile sale. Cel mai indicat este sa se consulte un medic specialist care va sti ce doza sa recomande pentru fiecare pacient si afectiune in parte.

Ceaiul de busuioc ajuta in combaterea racelii. Se prepara astfel: la 240 ml apa clocotita se adauga 30 g frunze uscate de busuioc sau o lingura de planta uscata; se lasa la infuzat timp de 8 minute, se strecoara, se pune o felie de lamaie si o lingurita de miere de albine sau zahar. Aceasta bautura va avea la inceput o nuanta de violet cand este lasat la infuzat, apoi devine roz datorita sucului de lamaie si in combinatie cu mierea de albine culoarea sa se schimba in galbui.

ceai de busuioc

Infuzia de busuioc este recomandata pentru indepartarea oboselii ochilor. Se prepara din 2 linguri de frunze uscate de busuioc si 1,5 litri apa fierbinte; se lasa la infuzat 10 minute si se filtreaza. Se aplica pe pleoape sunt forma de cataplasme cu tifon umezit sau se spala ochii cu acest lichid de 2-3 ori pe zi. Acest tratament ajuta la indepartarea rosetii de pe pleoape si ameliorarea oboselii. De asemenea busuiocul ajuta in tratamentul conjunctivitei, a bolilor de ochi cauzate de infectii virale si bacteriene. Se inmoaie cateva frunze de busuioc in apa si se spala ochii in scopul prevenirii glaucomului, degenerescentei maculare si a cataractei.

Uleiul de busuioc are proprietati sedative si analgezice. Este recomandat pentru calmarea durerilor de cap, in normalizarea tensiunii arteriale si in tratamentul migrenelor. Se gaseste gata preparat la farmaciile naturiste, deci poate fi cumparat de acolo. Poate fi utilizat atat pentru uz intern (se adauga 3 picaturi la o lingura cu apa sau cu miere de albine) dar si pentru uz extern.

Citește și:  Cât de importantă este igiena fizică în prevenirea bolilor?

Busuiocul este recomandat pentru combaterea depresiei si a starii de spirit proaste. Se adauga 2 lingurite de frunze uscate de busuioc la o cana de apa clocotita; se lasa la infuzat timp de 10 minute si se strecoara. Se bea in fiecare zi cate 2 cani de infuzie timp de o saptamana. Acest tratament da o stare de bine dar elimina si senzatia de greutate de la nivelul stomacului.

Tusea se vindeca cu ajutorul sucului de busuioc. Pentru a prepara acest suc natural este necesar ca planta sa fie recoltata inainte de inflorire. Acest preparat natural este concentrat, de aceea se recomanda o doza mica, de numai doua lingurite pe zi. Tratamentul este indicat o perioada de 10 zile, apoi se face pauza de o saptamana. Efectele sucului de busuioc sunt foarte bune, el fiind un remediu extraordinar pentru tuse, bronsita, inflamatii, boli ale sistemului genito-urinar, ajuta la stimularea sistemului nervos si intarirea organismului.

Baile inmiresmate cu busuioc sunt un bun remediu pentru bolile de piele dar si pentru afectiunile cauzate de umezeala si frig. Se realizeaza un macerat astfel: la 4-5 litri apa calduta se adauga doua maini de frunze si tulpini de busuioc (fragede din partea superioara a plantei, de cel mult 10 cm), se lasa sa stea o perioada de timp de 12 ore; se strecoara si se pune in apa de baie. Tratamentul se poate face timp de cateva zile, baia dureaza 30 minute iar efectul ei este benefic atat pentru corp cat si pentru psihic.

In medicina ayurvedica busuiocul este considerat un agent antiinflamator si un tonic excelent. Ceaiul din frunze de busuioc este un bun remediu pentru afectiunile respiratorii provocate de frig dar si pentru durerile de gat. Ceaiul se prepara din busuioc in combinatie si cu alte ingrediente astfel: se adauga o lingurita de frunze uscate de busuioc la o cana de apa fierbinte, se lasa sa infuzeze timp de 5-10 minute, apoi se filtreaza si se adauga foarte putin piper si scortisoara.

Acest preparat este bun pentru combaterea gripei si racelii. Pentru ca ceaiul sa aiba un gust mai placut se poate adauga si o lingurita de miere de albine. Cei care sufera de ulcer la stomac trebuie sa inlocuiasca piperul cu alt ingredient folosit in gastronomie – cuisoarele. Ceaiul de busuioc poate fi considerat un adevarat medicament natural dar si un elixir al tineretii. Planta ajuta la eliminarea toxinelor din organsim si combaterea radicalilor liberi datorita substantelor active pe care le contine si mai ales a antioxidantilor.

Acesta este motivul pentru care se spune ca busuiocul ajuta in prevenirea imbatranirii premature a organismului. Persoanele care doresc sa isi creasca imunitatea, rezistenta organismului la raceli si infectii virale si bacteriene nu trebuie decat sa bea o cana de ceai de busuioc din doua in doua zile.

Desigur nu trebuie sa se faca excese, intotdeauna astfel de ceaiuri naturale trebuie baute cu moderatie, aceasta fiind calea sigura spre sanatate si prelungirea vietii. Ceaiul de busuioc nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.