Bursita este o inflamație dureroasă a bursei care poate produce boli inflamatorii sistemice, ca de exemplu artrita reumatoidă. Bursa este un sac plin cu lichid lubrifiant, care facilitează mișcările elementelor articulare os, tendon, ligament, piele, mușchi. Bursitele pot să apară în toate zonele organismului unde este o bursa.
Durerile provocate de această afecțiune sunt resimțite de cei care fac mișcări repetitive la job sau care fac anumite exerciții fizice intense, în fiecare zi. Curățenia, grădinăritul, tastatul, gătitul, mișcările repetitive care se fac la tenis, înot, sunt factori de risc, pot duce la apariția acestei afecțiuni.
Cauza clară a bursitei nu este bine stabilită, afecțiunea a fost însă asociată cu activitățile de mai sus. Factori de risc pot fi însă și infecțiile cu stafilococi, reacțiile la unele alimente, alergeni, acarieni, depozitele de minerale (ce pot provoca guta), presiunea continuă asupra unei anumite zone și îmbătrânirea organismului.
Umărul este zona cea mai afectată de bursită. Problemele de umăr determină numeroși oameni să apeleze la medic din cauza simptomelor de durere. Umărul este o articulație foarte complexă a corpului, iar durerea de umăr poate fi acută sau surdă și poate restrictiona mișcările.
Datorită unor leziuni locale netratate se poate dezvolta bursa în țesuturile cicatrizante și astfel apare bursita calcificată. Bursitele ocupaționale sunt numite și ,,umărul lovit al minerului”, ,,călcâiul polițistului”, ,,genunchiul servitoarei”. Inflamarea bursei la șold poate provoca bursitele trohanterice.
Pacienții cu bursită se plâng de o sensibilitate locală, de durere, rigiditatea articulației, de agravarea durerii la presiune sau mișcare. Alte simptome sunt: roșeața pielii, edem, tensiune locală, redoare, sensibilitate la atingere.
Inspecția vizuală medicală poate dezvălui anumite semne și simptome clare ale bursitei, cum sunt de exemplu: edemul și roșeața. Articulația și pielea pot fi afectate de o posibilă intrare a unui corp străin. Medicul va face anamneza, va afla istoricul medical al pacientului, va face acestuia un examen fizic.
Pentru ameliorarea simptomelor severe se injectează medicamente împotriva durerii. Alte teste adiționale sunt: ecografiile cu ultrasunete pentru determinarea rupturilor sau îngroșărilor țesuturilor moi, radiografiile pentru depistarea unor posibile depozite de calciu în tendoane, testul IRM sau imagistica prin rezonanța magnetică care ajută în depistarea unor traumatisme ale cartilajelor, tendoanelor, mușchilor și ligamentelor.
Bursitele sunt afecțiuni care pot afecta orice persoană, indiferent de vârstă. Tratamentul presupune înlăturarea cauzelor bursitei, ale leziunilor, infecțiilor sau chiar a depozitelor de calciu (pe cale chirurgicală).
Articulația afectată trebuie să fie în repaus, astfel se poate calma și durerea. Somnul este indicat acestor pacienți. Compresele reci și gheața aplicată local timp de 15 minute ajută la reducerea durerii. Medicamentele antialgice sunt recomandate pentru ameliorarea durerii. Antiinflamatoarele nesteroidiene pot reduce inflamația bursei.
Vitamina E este un bun antiinflamator și antioxidant, combate radicalii liberi. Pentru vindecarea tendoanelor și țesuturilor se poate folosi un complex de aminoacizi. Vitamina A este bună pentru refacerea țesuturilor și pentru consolidarea sistemului imunitar. Ea trebuie asociată cu betacarotenul natural sau complexul de betacarotenoide.
Enzimele proteolitice au o substanță antiinflamatoare puternică. Zincul și cuprul sunt importante pentru refacerea țesuturilor enzimatice. Pentru refacerea țesutului conjunctiv este recomandat siliciul. În refacerea celulară sunt indicate vitaminele B. Pentru stimularea circulației este bună Coenzima Q10.