Știați că prea mult fier poate avea efecte negative asupra organismului?

0
4178
Știați că prea mult fier poate avea efecte negative asupra organismului

Există o boală numită hemocromatoză care este provocată de acumularea de fier în exces în organism. Această supraîncărcare a organismului cu fier poate dăuna unor organe. Fierul se poate depozita în ficat, măduva osoasă, rinichi, inimă, creier, multe glande (precum este pancreasul). Toate aceste organe pot suferi din cauza supraîncărcării cu fier și astfel funcționarea lor nu se mai face normal, este limitată. Pe termen lung pot apărea boli grave: cancer pancreatic, ciroză hepatică, insuficiență cardiacă, diabet, pierderea memoriei, artrită, aritmie.

Surplusul de fier poate să apară din cauza dietei, a aportului exagerat de suplimente de fier sau poate fi și o predispoziție genetică. De asemenea, o cantitate mare de fier se poate acumula în organism datorită transfuziilor de sânge, bolilor hepatice cronice, alcoolismului, folosirii suplimentelor de fier în exces, unor dereglări metabolice.

Deși fierul este unul din cele mai importante oligoelemente necesare organismului, trebuie utilizat în doză corectă deoarece se poate ajunge la un surplus sau la o supraconcentrare ce are efecte negative asupra corpului. Excesul de fier se poate depozita pe organe și astfel se pot suferi leziuni tisulare. Femeile au avantajul că elimină o cantitate de fier prin menstruație, deci au un risc mai scăzut decăt bărbații de a suferi de hemocromatoză, însă pe de altă parte pot ajunge mai ușor să aibă un deficit de fier.

Citește și:  Amigdalita – Tratamente naturale eficiente pentru adulți și copii

Semnele clinice care pot indica boala hemocromatoză sunt: oboseala, crampele abdominale, urinare necorespunzătoare cu micțiune în cantitate mică, scăderea libidoului și chiar apariția impotenței, slăbiciunea generală, durerile la nivelul articulațiilor, durerile în zona pieptului, scăderea în greutate, apariția prematură a menopauzei, pierderi de memorie. Simptomele variază de la o persoană la alta.

Este foarte important ca persoana care are astfel de simptome să meargă la medic pentru a afla care este motivul deteriorării stării de sănătate. În caz contrar, fără tratament consecințele sunt grave deoarece cantitatea fier în organism crește și poate ajunge la un nivel foarte periculos în sânge.

Video – Ce consecințe asupra organismului are boala hemocromatoza (surplusul de fier)?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.