La inceputul sezonului de primavara se taie vita de vie. Dupa taierea si eliminarea ramurelelor urmeaza etapa ,,de plans”, timp in care arbustul isi vindeca capetele ramurilor amputate cu ajutorul unei rasini similare unui lichid ce se scurge picatura cu picatura, sub forma unor mici lacrimi. Unii oameni spun ca picaturile ce se scurg de la capetele ramurilor de vie taiate sunt lacrimile vitei de vie, plansul acestei plante. Desi ele se aseamana cu niste picaturi de apa, reprezinta mai mult decat atat.
In popor, oamenii numesc picaturile de seva ca fiind ,,lacrimi”, iar in medicina traditionala drept ,,apa vie”. Cei care au folosit acest lichid transparent cu gust salciu si putin dulce sunt convinsi de proprietatile lui extraordinare.
Lacrimile vitei de vie sunt un remediu foarte bun pentru numeroase afectiuni de ochi dar si pentru anumite boli ale organismului. Specialistii in domeniu au scris despre proprietatile benefice ale sevei vitei de vie si aplicatiile acesteia, iar cei care au folosit acest lichid in scop terapeutic au fost multumiti de rezultate.
Dupa cum spuneam, vita de vie se taie primavara, atunci este momentul cand se colecteaza in sticlute picaturile de lichid ce se scurg la capetele taiate ale ramurilor groase.
Utilizarile sevei vitei de vie
Inca din cele mai vechi timpuri, de mii de ani, aceste picaturi sunt folosite pentru a proteja sanatatea ochilor. Acest obicei stravechi a fost folosit de bunicii nostri, apoi preluat de la ei de parintii nostri si cu timpul a fost inteles mai bine, deoarece se pare ca aceasta practica are o baza stiintifica bine justificata. In medicina sunt deja cunoscute efectele acestei esente pretioase, datorita substantelor din compozitia acestei plante, ale vitei de vie.
Cei care nu stiu despre utilizarile lacrimilor vitei de vie trebuie sa stie ca sunt un ,,medicament natural” foarte bun, apreciat pentru proprietatile antihemoragice, antiinflamatoare si nontoxice. De asemenea acest lichid are efect antiseptic, creste rezistenta ochilor si pielii la infectii.
Lichidul contine viniferin – un antioxidant de 62 ori mai eficient decat vitamina C. Viniferinul este un remediu excelent pentru ochi dar si pentru piele, ten, buze. De aceea seva vitei de vie este folosita pentru tratamentul bolilor de ochi si pentru spalarea fetei. Poate fi utilizata in cazuri de blefarita, cheratita, conjunctivita, orjelet, dureri la nivelul ochilor si oboseala oculara.
De asemenea seva vitei de vie ajuta in prevenirea cheliei, se aplica la radacina firelor de par. Are efect bun si asupra unor afectiuni ale pielii capului, iritatii, eczeme sau pete, vindeca diferite leziuni ale pielii corpului.
Cei care sufera de afectiuni ale bilei sau boli de rinichi (colecistita, dischinezie biliara, pietre la rinichi, litiaza biliara) pot urma un tratament de cel mult 10 zile cu seva de vita de vie. Se iau cate 10 lingurite de lichid in fiecare zi, dimineata, pe stomacul gol. Se pot dizolva in putina apa, pentru a fi mai usor de inghitit.
Poate fi folosita si pentru piele, ten si buze. Ajuta la eliminarea petelor si roseata de pe piele, stopeaza oxidarea celulelor ce provoaca riduri pe fata, ofera un aspect catifelat si luminos tenului.
Mod de aplicare la ochi: se aplica mici cataplasme din tifon umezite cu seva de vita de vie pe ochii si se tin timp de 15 minute. Ochii se tin inchisi cand se aplica astfel de cataplasme umede, iar tratamentul se face de 3 ori pe zi.
Mod de folosire pentru combaterea unor afectiuni interne: se beau 4 lingurite de seva de vita de vie pe stomacul gol, cu 40 minute inainte de a manca; apoi se sta relaxat in pat, pe partea dreapta a corpului, un sfert de ora.
Doresc seva de viță de vie pentru tratarea „cataractei