Terapia cu hormoni și simptomele provocate de menopauză

0
420
Terapia cu hormoni și simptomele provocate de menopauză

Menopauza este un fenomen care apare în mod normal la femei și pentru ameliorarea simptomelor și disconfortului creat se aplică un tratament hormonal. Datorită încetinirii activității uterine și a încetării definitive a menstruației, se spune că femeile sunt la menopauză. Se poate vorbi și de premenopauză, acea perioadă de 2-4 ani în care apar neregularități menstruale.

La menopauză sunt patru faze caracteristice prin care trece orice femeie sănătoasă. Prima este faza de creștere mare a estrogenilor și o lipsă a progesteronului și astfel pot să apară sângerări din cauza hiperplaziei mucoasei uterine.

În faza a doua se produce secreția hormonală insuficientă a ovulului, sângerarea și imposibilitatea proliferării endometrului. La a treia fază a menopauzei cantitatea de estrogeni scade mult, apare o deficiență a funcției ovariene și o hiperfuncție a glandelor. La a patra fază dispare funcția hormonală, încetează menstruația definitiv și se pierde funcția de reproducere.

Terapia cu hormoni și simptomele provocate de menopauză

Majoritatea femeilor la menopauză suferă de bufeuri, oboseală, creștere în greutate, insomnie, stări depresive. Multe femei consideră un avantaj menopauza pentru că nu mai sunt în situația de a rămâne însărcinate. Bufeurile apar ziua dar și noaptea, sunt accese de vasodilatație cutanată și pot da transpirații intense.

Alte simptome sunt de cefalee, crampe, stări de anxietate, vertij, tulburări neurovegetative. Există și cazuri patologice când apar simptome de hemoragii uterine, tulburări la nivel pelvin, tulburări endocrine, ale metabolismului, afecțiuni cardiovasculare, tulburări neuropsihice și afecțiuni cutanate.

menopauza

Femeile aflate la menopauză se plâng de stări de nervi, oboseală, depresie, tulburări de somn, apariția ridurilor (deoarece pielea își pierde din elasticitate și din grosime), obezitate, hiperglicemie și altele. Înainte de menopauză pot să apară hemoragii uterine sau menstruații anormale datorate unor anomalii ale endometrului.

De asemenea, la unele femei atrofia uro-genitală poate provoca tulburări pelvine, modificări la nivelul acestei zone, incontinență urinară, distrofie vulvară și alte simptome create de involuția genitală. Femeile la menopauză pot suferi de afecțiuni ale glandei tiroide, probleme legate de metabolismul lipidic, astfel ajung să acumuleze kg în plus și să aibă un anumit grad de obezitate.

Citește și:  Care sunt cauzele obstrucției căilor respiratorii pe care le putem experimenta?

Un lucru important de care spun medicii este ateroscleroza coronariană ce este asociată cu tulburările cardiovasculare și hipertensiunea arterială. Femeile la menopauză au un risc crescut de a suferi de infarct de miocard, de cardiopatie, de aceea este necesar un tratament cu estrogeni pentru a reduce acest risc.

Osteoporoza este o boală care se dezvoltă din cauza menopauzei deoarece în această perioadă apare deficitul de estrogeni, tulburările reumatologice, fosforul și calciul sunt la un nivel ridicat în sânge, iar piederile osoase și reducerile densității osoase sunt și ele considerate ca fiind consecințe patologice ale acestui fenomen.

Terapia cu hormoni ajută în tratamentul menopauzei, se administrează estrogeni la femeile cu vârsta mai mare de 50 de ani, respectiv progesteron la femeile care au vârsta până în 50 de ani. Înainte de aplicarea terapiei se fac examene clinice fizice, mamare, se examinează uterul, se realizează mamografia, toate pentru depistarea unor eventuale probleme de sănătate sau a unui risc crescut de cancer de sân.

Prin tratamentul cu hormoni se previne osteoporoza, cancerul de endometru, se crește densitatea osoasă, se scade riscul de boli cardiovasculare. Terapia cu hormoni se face la recomandarea medicului, sub supravegherea clinică, este urmată de o anumită medicație, de regim dietetic, psihoterapie, iar în plus contează să se ducă un stil de viață echilibrat, cu plimbări în aer liber, odihnă și evitarea situațiilor de stres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.