Ticuri si spasme, cauze si metode de tratament

0
8068
Ticuri si spasme, cauze si metode de tratament

In caz de ticuri si spasme, este vorba despre contractia involuntara a unui muschi sau contractii musculare inofensive a unui grup de muschi.

Aceste ticuri si spasme numite si tresariri au urmatoarele simptome:

  • Poate aparea o contractie necontrolabila, fara un scop precis, a unui singur muschi, sau a mai multor muschi, care se manifesta repetitiv la nivelul umerilor, bratelor sau fetei. In acest caz e posibil sa fie vorba despre un tic datorat unei tulburari psihologice minore, sau datorat unei tulburari in stransa legatura cu o afectiune cerebrala.
  • Uneori apare o senzatie de scurta durata, ca o tresarire intr-o zona mica a corpului, cum ar fi pleoapa, care se datoreaza unei contractii involuntare a unui muschi. Aceasta contractie este inofensiva.
  • In caz de convulsii intense, sau tremuraturi care apar in anumite zone ale corpului si dureaza mai mult, este vorba de un simptom al glandei tiroide sau mai grav al bolii Parkinson, al abstinentei de alcool sau intoxicatiei cu cofeina.

Cand apar ticuri si spasme neasteptate, tremuraturi intense, dar numai in zona corpului aflata in repaus, este recomandat un examen medical in vederea stabilirii diagnosticului ce poate fi o posibila existenta a bolii Parkinson. Daca un spasm sau un tic se repeta adesea, este posibil sa fie vorba despre o afectiune minora, sau o tulburare grava, o boala neurologica.

Ticurile si spasmele pot avea numeroase forme si multe cauze:

  • Ridicarea din umeri, clipitul haotic al pleoapelor, spasmele gurii, indica o tulburare de natura psihologica minora. Aceasta poate sa apara la copii cu varste cuprinse intre 7-14 ani, datorita anxietatii. Acestea dispar dupa un an, sau persista mai mult de un an, uneori pana la varsta adulta.
  • Sindromul de abstinenta cu alcool si intoxicatia cu cofeina (cand se consuma mai mult de cinci cani de cafea pe zi) au ca rezultat convulsii sau tremuraturi involuntare.
  • Aceste ticuri si spasme se datoreaza unor tulburari neurologice si poarta numele de diskinezie, care se manifesta prin miscari de smucire sau zvarcolire, prin spasme musculare, neincetate, repetitive, sau toate aceste simptome combinate. Aceste tulburari se datoreaza unor traumatisme cerebrale, sau unor medicamente consumate pentru tratarea unor suferinte psihotice.
  • Miscarile spasmodice pot fi provocate si de medicamente diferite (cum sunt fenotiazinele) sau alte stimulente ale sistemului nervos.
  • Stresul si oboseala pot de asemenea provoca aceste tresariri.

miscarea picioarelor

Metode de tratament in caz de ticuri si spasme:

In primul rand acasa trebuie evitate cofeina, stresul si oboseala – acestea agraveaza spasmele si ticurile minore. Se apasa cu blandete zona unde se simte o spasma sau daca se zbate pleoapa. Trebuie inlocuite bauturile ce contin cofeina cu alte lichide (sucuri naturale, ceaiuri de plante). De asemenea nu sunt recomandate dulciurile si bauturile ce contin ciocolata in exces.

Citește și:  Cancerul pulmonar - cauze si tratament

Daca s-a renuntat la alcool sunt recomandate suplimente de minerale si vitamine, care ajuta in calmarea starilor datorate de abstinenta de alcool.

Trebuie redus stresul pentru a echilibra tensiunea, ce provoaca anumite ticuri si spasme.

In cazul in care ticurile sunt persistente si nu se datoreaza unei cauze fizice, medicul recomanda medicamente antipsihotice sau anxiolitice.

Daca tremuraturile sunt cauzate de cofeina, trebuie intrerupt consumul acesteia si observat daca dispar simptomele, dupa mai mult timp. Medicul fitoterapeut recomanda o doza de 1 ml tinctura de hamei de 3 ori/ zi, pentru a ameliora simptomele unor ticuri si spasme.

Daca un medicament provoaca diskinezie, trebuie intrerupt imediat consumul acestuia.

Masajul, acupunctura si presopunctura sunt remedii ce pot ameliora simptomele in cazul acestor afectiuni. Aceste remedii alternative servesc drept completare la tratamentul recomandat de medic.

Presopunctura: Anxietatea poate provoca tulburari de somn, de aceea prin apasare cu degetul pe punctul care se afla la incheietura mainii, pe partea interioara a pumnului, se amelioreaza aceaste tulburari. Se apasa intre degetul aratator si police timp de un minut, apoi se repeta la fel si la cealalta mana. Pentru calmarea nervilor, se apasa pe punctul situat la doua degete de incheietura mainii, se apasa cu policele in centrul fetei interioare a incheieturii, intre cele doua oase ale antebratului.

Cea mai cunoscuta afectiune caracterizata prin miscari involuntare este sindromul Tourette. Aceasta afectiune poarta numele lui George Gilles de la Tourette, care a fost un mare neurolog francez ce a descris aceasta afectiune in anul 1885. Este o anomalie de natura neurologica ce are o cauza necunoscuta, frecventa mai mult la barbati, debuteaza in copilarie si tine toata viata.

Acest sindrom se poate manifesta intr-o forma usoara, cand sunt spasme minore si involuntare, sau poate fi mai grav, cand se manifesta agresiv. Cu cat boala se agraveaza, apar zgomote involuntare, tuse si diferite exclamatii ce difera de la un pacient la altul. Aceste izbucniri vocale si smucituri pot fi calmate temporar prin medicamente antipsihotice adecvate. Sindromul Tourette se poate controla, unele forme pot fi ameliorate, insa nu poate fi vindecat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.