Tinctura de brusture are proprietăți antiinflamatoare și antitumorale

0
107

Brusturele este o plantă extraordinară din țara noastră. Rădăcina ei a fost folosită de secole în medicina tradițională, pentru proprietățile sale vindecătoare, pentru a trata o gamă largă de probleme de sănătate. Dacă vrei să-ți îmbunătățești sănătatea, alege să utilizezi această rădăcină de brusture în diferite tratamente.

Conform studiilor cercetătorilor, extractul de rădăcină de brusture ajută organismul să scape de toxine, poluanți, metale grele. Extractul de rădăcină de brusture are acțiune antioxidantă puternică și astfel protejează organismul de efectul nociv al radicalilor liberi.

Un studiu științific arată că extractul de rădăcină de brusture îmbunătățește funcția ficatului și îl protejează de daunele produse de consumul exagerat de alcool. Prin administrarea de extract de rădăcină de brusture la pacienții cu leziuni hepatice, ficatul acestora funcționează mai bine, arată acest studiu realizat de cercetători. Acest lucru se datorează proprietăților antiinflamatoare și antioxidante puternice pe care le are această rădăcină.

Rădăcina de brusture

Rădăcina de brusture este folosită în numeroase preparate în medicina populară. Ea are o aromă specifică, pământească, de nucă. Rădăcina se recoltează vara și se pune la uscat, apoi se taie mărunt sau se macină și se folosește sub formă de ceai, decoct, tinctură. Rădăcina de brusture este bună mai ales prospătă pentru tinctură, deoarece ea are foarte multe proprietăți și elemente active, precum:

  • vitamina C, magneziu, calciu, potasiu care îmbunătățesc imunitatea organismului și ajută în prevenirea îmbolnăvirii
  • inulină, vitamine B, fibre dietetice, mucilagi, taninuri, acid palmitic, stearic și cofeic
  • antioxidanți, aminoacizi, polifenoli, acizi cafeoilchinici ce protejează colagenul împotriva razelor UV.

Prin urmare, merită ostenala de a căuta această plantă prin păduri, zone cu râuri, pe dealuri și câmpuri și a recolta radăcina și frunzele (care se folosesc în decoct). Această plantă iubește zonele umede și trebuie să fie suficient de bine dezvoltată, pentru a avea rădăcina mare și puternică. Brusturele se poate recunoaște foarte ușor după frunzele sale masive, tulpinile lungi. Pentru a scoate rădăcina plantei trebuie folosit neapărat un hârleț, mai ales dacă pâmântul este puțin mai uscat.

Tinctura de brusture are numeroase beneficii pentru organism:

  • combate cancerul de colon, oprește metastazele
  • normalizează flora colonului
  • ajută în tratamentul problemelor hepatice
  • restabilește sănătatea ficatului
  • este recomandată în cazuri de diabet, reduce glicemia cu 12% și stimulează secreția de insulină din celulele hepatice
  • combate efectul nociv al radicalilor liberi
  • ajută în tratamentul polipilor intestinali
  • îmbunătățește tranzitul intestinal
  • ajută la eliminarea toxinelor din organism
  • are proprietăți antiinflamatoare și antitumorale.

Brusturele este bun pentru sănătatea digestivă, pentru curățarea sângelui, tulburările limfatice, simptomele produse de reumatism, problemele hepatice. Brusturele este considerat un puternic antioxidant, dar are și proprietăți detoxifiante, antiseptice, antiinflamatoare, diuretice, depurative și anticancerigene. Are efecte protectoare împotriva leziunilor hepatice, ajută în tratamentul artritei reumatoide. Prin efectul diuretic curăță rinichii și ajută la eliminarea surplusului de apă din organism.

Citește și:  Crezi că toți resimțim aceleași dureri de spate? Iată câte tipuri de dureri de spate există

Tratament cu tinctură de brusture

Acest tratament se face timp de 30 de zile. După ce s-a făcut un tratament de 15 zile, se face o pauză de 7 zile și apoi urmează iar 15 zile de tratament. Se administrează o doză mică de tinctură zilnic, cu jumătate de oră înainte de masă, de 2 ori pe zi. Tinctura este foarte concentrată și de aceea se consumă diluată cu apă. Se amestecă 10 picături de tinctură de brusture într-un pahar cu 50 ml apă de izvor.

Tinctura de brusture – Mod de realizare:

Rețeta 1

La tinctură sunt necesare următoarele ingrediente: 50 g pulbere de rădăcină uscată de brusture, 50 ml apă de izvor, 200 ml alcool de 90 de grade obținut din cereale.

Se procedează astfel:

  • se pune pulberea de rădăcină de brusture într-un borcan, se adaugă alcoolul și apa și se amestecă foarte bine
  • se lasă la macerat timp de 14 zile într-un loc ferit de razele soarelui
  • după această perioadă, tinctura se strecoară și se păstrează în sticluțe de culoare închisă.

Rețete 2

Pentru a realiza tinctura se folosește: rădăcină de brusture proaspătă, puțină rostopască, alcool de 40 de grade obținut din cereale.

Se procedează astfel:

  • se curăță rădăcina de brusture, se spală și se taie rondele
  • se pune în borcan un rând de rădăcină de brusture, un rând de rostopască taiată în bucăți potrivite, apoi iar un rând de rădăcină de brusture și iar un rând de rostopască și tot așa, până se umple brocanul
  • se adaugă alcool și se închide brocanul cu capac
  • se lasă la macerat într-un loc întunecat 14-21 de zile
  • tinctura obținut să strecoară și se păstrează în sticulețe de culoare închisă.

Beneficii

Rădăcina de brusture are antioxidanți și elemente chimice amare care reduc inflamația din organism. Inulina, fibrele solubile din rădăcina de brusture ajută la promovarea unui răspuns inflamator sănătos în organism. Efectele antiinflamatorii ale rădăcinii de brusture ajută în tratamentul bolilor grave, precum sunt: artrita, reumatismul și alte boli inflamatorii.

Rădăcina de brusture este bună pentru piele, ajută în tratamentul unor boli și afecțiuni precum: acnee, eczeme, psoriazis, iritații ale pielii. Are efect antioxidant, antiinflamator, antiseptic, combate problemele cutanate.

Pentru problemele pielii este recomandat maceratul din rădăcină de brusture, care se realizează astfel: se adaugă 2 lingurițe de pulbere de rădăcină de brusture la un pahar cu apă de izvor, se lasă la macerat timp de 10 ore, se strecoară și se poate folosi pentru uz intern (se bea cu înghițituri mici), sau pentru uz extern (se aplică local pe zona afectată de acnee sau eczeme).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.