Plante medicinale – Brusturele

0
617
Plante medicinale - Brusturele

Brusturele sau lipanul este o planta bianuala, are un rizom vertical, ce se continua cu o radacina carnoasa, verticala, albicioasa la interior si cafenie la exterior. Tulpina atinge 1-2 m inaltime, pana la 4 cm grosime si este acoperita cu peri. La baza are frunze mari, de cca. 25 cm latime si 40 cm lungime, de culoare cenusie pe fata inferioara, cu margini intregi si petiol de cca. 30 cm. Frunzele superioare sunt mici. Florile au nuante de roz, in forma de cosulete, dispuse in partea superioara a tulpinii.

Recoltarea plantei

Brusturele creste prin locuri necultivate, pe maluri de paraie si rauri, in margini de drum, liziere, santuri si pe langa case. De la aceasta planta se recolteaza radacinile, in toamna primului an, in lunile octombrie-noiembrie, sau in primavara celui de-al doilea an, in lunile martie-aprilie. Deoarece sunt adanc infipte in pamant, scoaterea radacinilor se face cu unelte potrivite. Se spala bine de pamant, se indeparteaza resturile de parti aeriene, se taie in bucati de 10-15 cm, iar fragmentele groase se despica in lungime.

Radacinile care sunt atacate de insecte, radacinile lemnoase sau cele seci nu se folosesc. Radacinile de brusture se usuca la soare, in locuri deschise, pana in momentul cand prin indoire se rup cu usurinta.

Din 5 kg de radacini proaspete se obtine 1 kg de radacini uscate, cu miros slab si gust dulce-amarui. Se ambaleaza in pungi de hartie sau panza. Radacinile recoltate mai tarziu decat toamna primului an de vegetatie nu au valoare medicinala si nici cele de la plante care au inceput sa infloreasca in cel de-al doilea an.

Floarea acestei plante nu este folosita in tratamente.

Mod de preparare

brusture

Ceaiul – se pune la macerat o lingurita de pulbere de radacina intr-un pahar cu apa, pe timpul noptii, dimineata se strecoara si se incalzeste. Este un bun diuretic si sudorific.

Comprese, cataplasme – frunzele proaspete se spala, se zdrobesc si se aplica sub forma de comprese, au efecte bactericide. Tratamentul se repeta de mai multe ori pe zi.

Brusturele se foloseste in tratarea unor boli si afectiuni astfel:

Anemia – se vindeca deoarece aceasta planta contine fier si alte elemente (inulina, saruri de potasiu, vitamina B, acid cafeic, ulei volatil si altele). De asemenea, ea echilibreaza nivelul hormonilor si curata ficatul.

Afectiuni ale pielii (seboree, eczeme, acnee) – sunt ameliorate prin folosirea preparatelor din aceasta planta: ceai, comprese, spalaturi locale. De asemenea, ajuta si in cazul furunculozei.

Febra – se bea ceai din radacina de brusture de 2-3 ori/zi, cu inghitituri mici.

Citește și:  Cum putem scadea glicemia cu ajutorul plantelor medicinale?

Artrita sau guta – ceaiul sudorific din aceasta radacina este un remediu foarte bun.

Epilepsie – se recomanda 1-2 cani de ceai zilnic, se bea incet.

Tensiune oscilanta – aceasta radacina este indicata atat in hipotensiune, cat si in hipertensiune. Se ia pe stomacul gol o lingurita de pulbere de 3 ori/ zi. Regleaza foarte bine tensiunea arteriala.

Entorse, luxatii – se aplica zonal comprese cu frunze mari.

Dureri sau rani la picioare din cauza mersului exagerat – frunzele proaspete de brusture au efect calmant, se folosesc sub forma de comprese.

Arsuri – se aplica frunze mari care amelioreaza usturimile si vindeca.

Leziuni ulceroase, canceroase – compresele cu frunze sunt un remediu foarte bun, deoarece au efecte benefice impotriva bacteriilor.

Plagi usturatoare – frunzele aplicate locat calmeaza usturimile.

Inflamatii datorate unor piscaturi de insecte, paianjeni – frunzele calmeaza durerea si reduce inflamatiile, fiind antitoxice.

Hipertiroidie – in acest caz este recomandat un tratament mai indelungat cu: o cantitate egala de pulbere din radacina de brusture si pulbere de turita mare, se ia o lingurita de 3 ori/ zi. De asemenea, se face un extract din tei si muguri de paducel. Dupa 3 saptamani incep sa apara rezultate, insa tratamentul se face un an.

Reumatism, dureri de articulatii – in acest caz se recomanda un tratament de durata: trebuie sa se aplice niste comprese pe articulatii din frunze de brusture pentru uz extern. De asemenea, trebuie si un tratament intern cu ceaiuri din radacina din aceasta planta. Brusturele se asociaza si cu arnica, ambele plante au efecte benefice in ameliorarea durerilor. Trebuie si multa odihna, plimbari zilnice (care sa nu solicite prea mult articulatiile) si tehnici de relaxare.

Caderea parului – este recomandat ceaiul de radacina, se fac frectii ale pielii capului, deoarece se considera ca favorizeaza intarirea radacinii parului si combate matreata.

Aceasta planta este cunoscuta in popor sub numele de: broscalan, clococean, captalan, lipan, gula de balta, smantanica. Face parte din aceeasi familie ca podvalul mare insa este mai mare ca acesta.

Brusturele este o veche si reputata planta medicinala. Aceasta planta a fost folosita in vindecarea unor boli grave de piele de catre regele Frantei, Henric al III-lea. La chinezi este folosita foarte mult pentru a vindeca racelile si a calma gatul inflamat. De asemenea, se considera ca este un bun diuretic si purifica sangele. Japonezii numesc radacina acestei plante ,,gobo” si o consuma ca o leguma. In Anglia se prepara o bautura din aceasta planta in combinatie cu papadia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.