Transpirația reprezintă un proces natural și este importantă pentru reglarea temperaturii corpului, protejarea acestuia de supraîncălzire, eliminarea toxinelor. Totuși, în anumite cazuri, datorită stresului și căldurii, funcționării la un nivel ridicat a glandelor sudoripare, se ajunge la o transpirație excesivă a corpului, care produce un mare disconfort.
Hiperhidroza sau transpirația excesivă este motivul pentru care mulți oameni suferă de probleme în sfera vieții sociale, deoarece au hainele umede, miros neplăcut datorită colonizării cu bacterii și fungi, stare de jenă și disconfort. Astfel de pacienți cu hiperhidroză transpiră în exces, deoarece au diabet sau anumite tulburări ale sistemului nervos simpatic care cresc activittea glandelor sudoripare la axile dar și la palme, mâini, față, gât, coapse, spate și picioare.
Alte cauze ale transpirației excesive sunt menopauza, tulburările hormonale, problemele psihice, obezitatea, leziunile sistemului nervos simpatic, infecțiile, tulburările circulatorii, hipoglicemia sau diabetul, bolile maligne, tulburările endocrine, tiroida hiperactivă și reacțiile la medicamente beta-blocante, la aspirină, la corticosteroizi și altele.
Toxina botulinică are efect în tratamenul hiperhidrozei, poate stopa transpirația excesivă o perioadă de cel puțin 5 luni și cel mult 9 luni. Procedura este simplă, presupune injectarea toxinei botulinice cu un ac fin în anumite puncte le zonei axilare. Tratamentul se face în cobinetul medical, pacientul nu va simți niciun disconfort deoarece pe axilă se aplică o cremă anestezică specială. Prin injectarea toxinei se va bloca funcționarea glandelor sudoripare deoarece va acționa asupra semnalelor transmise de terminațiile nervoase asupra acestora.
Tratamentul cu toxina botulinică este foarte eficient, însă trebuie făcut de un medic specialist deoarece dozele trebuie să fie perfect respectate în miligrame. Această toxină reprezintă o otravă puternică care dacă este folosită în exces acționează negativ asupra sistemului nervos. Toxina botulinică este folosită și pentru tratamentul convulsiilor, paraliziei spastice, migrenelor, pentru estomparea ridurilor din zona feței.
Cu toxina botulinică se reduce transpirația cu 70-90%, timp de 5-9 luni de zile, de aceea acest tratament este ales de mulți pacienți o dată pe an, sau chiar de două ori pe an în cazuri mai grave. Injecțiile sunt nedureroase, se fac intradermic.
Uneori apare acea durere caracteristică unei injecții sau înțepături de țânțar și este posibil să apară mici hematoame. Unii pacienți simt astfel de simptome deoarece consideră că nu au o sensibilitate crescută și nu au nevoie de crema anestezică specială recomandată înainte de injectare. Efectul tratamentului apare abia a doua zi de la injectare și nu are efecte secundare. Acest tratament se plătește, nu este acoperit de fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Persoanele care suferă de hiperhidroză la picioare pot purta șosete din bumbac care au proprietatea de a absorbi transpirația, pot face băi frecvente la tălpi, pot merge desculțe, pot aplica creme fungice, antibacteriene pe pielea picioarelor. Utilizarea pudrei de talc este eficientă în astfel de a cazuri și alegerea încălțămintei adecvate, comode, care să permită pielii picioarelor să respire și să fie uscată.
Video – Tratamentul cu toxina botulinică împotriva transpirației excesive: