Furunculul este o inflamație a foliculului pilos care se poate agrava datorită foliculitei. Are aspectul unui nodul plin de puroi care apare pe piele. Această infecție se produce în zona cea mai profundă a foliculului firului de păr sau într-o glandă sebacee. Infecția este cauzată de bacteria Staphylococcus aureus și se întinde spre suprafața pielii formând furunculul.
Acest coș mare este de culoare roșie și poate avea un punct alb sau galben în centru, iar în majoritatea cazurilor dacă se aplică un tratament adecvat pentru stoparea infecției nu se ajunge la complicații. În general furunculul apare din cauza foliculitei, se formează în jurul ei o zonă eritematoasă care se infiltrează în cel mult 3 zile și se formează un fel de nodul. Dacă se agravează se poate dezvolta un abces cu o zonă necrotică pe suprafața pielii.
Factorii care contribuie la formarea unui furuncul sunt diabetul zaharat, igiena necorespunzătoare, administrarea de medicamente imunodepresive, bolile care afectează sistemul imunitar al organismului, alimentația nesănătoasă și deficitară. Furunculul apare mai ales la persoanele în vârstă, pe pielea acoperită de păr, pe coapsă, pe braț și antebraț.
De asemenea, furunculul poate să apară la copii și adolescenți, pe piele, pe scalp, la subraț, pe față și pe fese. Dacă furunculul este localizat lângă ureche durerea este mai intensă. Dacă furunculul apare la gură trebuie tratat cât mai rapid deoarece în caz contrar procesul infecțios poate fi periculos și foarte inestetic.
Furuculul creeză o stare foarte neplăcută deoarece este sensibil și dureros. Poate produce senzație de mâncărime și disconfort accentuat, mai ales că după o zi este mult mai umflat și plin de puroi, ceea ce face ca simptomele să fie și mai accentuate. Din cauza infecției, apare febra, senzația de coacere în zona respectivă, starea generală de slăbiciune și de rău, iar glandele limfatice adiacente se inflamează.
Deși pare că ar fi doar un coș mai mare, trebuie mare atenție cu asemenea inflamație a pielii deoarece prin spargerea furunculului se scurge puroiul și se pot infecta zonele din jur. Cu cât procesul inflamator crește cu atât se intensifică durerea, iar țesutul din jur este mai afectat și începe să moară. La început se elimină puroi cu sânge și apoi doar puroi galben. Având în vedere că este contagios, furunculul poate da naștere și la alte furuncule.
Mai mult decât atât dacă se constituie mai multe furuncule în zona cefei, prin confluarea lor se poate suferi de un furuncul antracoid. O astfel de formațiune este foarte gravă și poate fi periculoasă pentru sănătate mai ales dacă apare la persoanele malnutrite, care sunt în vârstă și au un sistem imunitar slab, sau care suferă de diabet.
Tratamente naturiste externe și interne pentru furuncul, aflate la îndemâna oricui
Întotdeauna prin tratament trebuie să se promoveze vindecarea și prevenirea răspândirii infecției. Un excelent produs antibiotic și dezinfectant este argintul coloidal. Acesta stimulează vindecarea furunculului, combate infecțiile bacteriene.
Pentru consolidarea sistemului imunitar al organismului se consumă usturoi, deoarece acestea este un excelent antibiotic natural. Se spală suprafața pielii cu săpun antibacterian, se poate dezinfecta și cu apă oxigenată sau alcool, se aplică usturoi mărunțit pe zona lezată și se fixează prin bandaj. Acest tratament se repetă timp de câteva zile.
Suplimentele de vitamine A, C și E sunt recomandate în tratamentul acestei inflamații și infecții ale pielii. Astfel de vitamine au proprietăți antioxidante și de stimulare a sistemului imunitar. Coenzima Q10 este de asemenea foarte bună pentru creșterea imunității, iar suplimentele de zinc grăbesc procesul de vindecare. Pentru reducerea inflamației este indicat siliciul sau fulgii de ovăz.
Ceaiul din tărâțe de ovăz are efect antiinflamator deoarece conține siliciu.
Aplicarea de comprese calde pe furuncul poate înmuia vârful coșului și contribui la realizarea drenajului puroiului din interiorul acestuia. Urmează dezinfectarea zonei cu apă oxigenată și aplicarea de unguente antibiotice. Apa caldă ajută și la ameliorarea simptomelor, a mâncărimii, durerii și senzației de coacere.
Pentru spargerea coșului se poate folosi un ac steril. Nu este deloc bine să se stoarcă coșul chiar dacă este mic deoarece se pot răspândi bacteriile în jur și se poate promova infecția, iar în plus, în zona respectivă rămân și cicatrice. În cazuri grave este necesar să se meargă la medic pentru că este posibil să fie nevoie de o incizie la nivelul pielii, pentru înlăturarea furunculului.
Pentru combaterea infecției se pot folosi remedii naturale, plante medicinale cu proprietăți antibiotice, rădăcina de brusture sau gențiana. Compresele din decoct de in și schinduf ajută în tratamentul furunculului. Pentru reducerea inflamațiilor glandelor limfatice este indicată echinacea și gențiana. Pentru curățarea sângelui se pot folosi frunze de păpădie și rădăcină de brusture.
Ceapa este un bun remediu natural pentru furuncul. Se aplică ceapă crudă sub formă de cataplasmă, dar nu direct pe piele, trebuie în prealabil zdrobită și învelită în tifon.
Un alt remediu este următorul preparat naturist: se amestecă un gălbenuș de ou cu o lingură de unt topit și puțină făină de grâu, se obține un aluat moale și se aplică pe furuncul ca o cataplasmă, se apasă ușor și se fixează prin bandaj; se lasă să acționeaze timp de 8 ore, apoi se spală zona cu apă călduță și se repetă tratamentul.