Turta (Carlina acaulis), planta medicinala

0
704
Turta (Carlina acaulis), planta medicinala

Turta sau carul-zanelor este o planta perena inalta de 1 m care face parte din familia Ateraceae si are denumirea stiintifica de Carlina acaulis. Planta creste in zonele cu pasuni, campuri intinse sau la marginea padurilor din Europa. Poate fi intalnita la altitudini foarte mari, de pana la 2000 m.

Are tulpina scurta, ramificata, frunzele adunate intr-o rozeta bazala, au forma alungita, textura dura si marginile spinoase. In centrul rozetei bazale formate din frunze apare o singura floare de dimensiuni mari, maro cu alb, incojurata de bractee albicioase-argintii. Perioada de inflorire este din luna iunie si pana in septembrie.

Turta este o planta medicinala de la care se foloseste in scop terapeutic radacina. Aceasta contine calciu, inulina (un zahar usor digerabil), magneziu, potasiu si alte elemente active de aceea are importante proprietati pentru organism: aperitive, tonice, carminative, sudorifice, purgative, diaforetice, vindecatoare, mineralizante, diuretice, stomacale si stimulente digestive.

turta

Infuzia din radacina este un bun remediu diuretic, vermifug, tonic si laxativ si este folosita frecvent in medicina populara in cazuri de gripa, febra, afectiuni urinare si digestive, spasme ale intestinelor si esofagului.

Citește și:  Ulei esential de ghimbir - Proprietati si utilizari

De asemenea infuzia are si aplicatii pentru uz extern in tratamentul scabiei, basicilor, herpesului, cosurilor, eczemelor dar mai ales la dezinfectarea ranilor pielii. Sub forma de gargara infuzia din radacina ajuta in calmarea durerilor de dinti si vindecarea afectiunilor gurii.

Radacina ajuta la reducerea retentiei de apa, ceea ce face sa fie utila in combaterea celulitei. In vremuri de demult se spune ca ar fi fost utilizata ca antidot pentru otravuri datorita proprietatilor sale vindecatoare. Decoctul din radacina ajuta in tratamentul eczemelor pielii, acneei, ranilor mici si cosurilor. Prin continutul de inulina este buna pentru persoanele care sufera de diabet.

Planta se foloseste doar la recomandarea unui medic specialist si in dozele stabilite de acesta. Nu trebuie utilizata deloc de femeile insarcinate sau cele care alapteaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.