Uleiul de palmier a devenit un ingredient important în multe produse alimentare, dar și cosmetice și de uz casnic. Se obține în urma procesului de procesare termică sau atermică a fructelor de palmier și este un tip de ulei vegetal. Are aromă ușoară de nucă dulce, miros caracteristic plăcut, iar culoarea este roșie-portocalie datorită substanțelor carotenoide din compoziția sa. Malaysia și Indonezia reprezintă cei mai mari producători de ulei de palmier din lume.
Un prim avantaj al acestui produs este costul scăzut. La acesta se adaugă alte carcateristici speciale care il fac să fie unul din cele mai populare uleiuri vegetale. Are valoare nutritivă ridicată, are rezistență la oxidare, suportă prăjiri repetate, are punctul de fumegare de 230 grade Celsius (deci nu scoate fum în timpul prăjirii), se deteriorează greu, are fermenți care contribuie la conservarea alimentelor.
Uleiul de palmier este folosit la fabricarea margarinei, la realizarea produselor de panificație, de patiserie, la realizarea budincilor, napolitanelor, biscuiților, supelor, clătitelor, brioșelor, garniturilor, preparatelor din pește și carne, etc. Nutriționiștii spun că acest ulei vegetal este foarte sănătos. Ei au în vedere elementele active excelente din compoziția lui și anume: vitaminele (A, D, E, K), acizii grași, fitosterolii, magneziul, fosfolipidele, coenzima Q10 și altele.
Acest ulei este bogat în substanțe carotenoide atât de necesare sănătății. Are o cantitate de carotenoide de 16 ori mai mare decât morcovul, ceea ce este impresionant. Acest ulei are efect benefic asupra acuității vizuale. Carotenoidele includ luteina care contribuie la formarea stratului de pigment a maculei (ce ține de distingerea culorilor și vederea detaliilor obiectelor).
De asemenea, luteina oferă protecție retinei împotriva orbirii, combate efectele nocive ale radicalilor liberi și ale razelor ultraviolete. Folosirea acestui ulei vegetal în dieta zilnică ajută în tratamentul sindromului de oboseală a ochilor, conjunctivitei, retiopatiei diabetice, glauconului și altor boli oftalmologice.
Vitamina E din uleiul de palmier ajută la vindecarea rapidă a rănilor, la îmbunătățirea aspectului pielii, la creșterea rezistenței fizice a organismului și a imunității. Vitamina E reduce coagularea săngelui, normalizează tensiunea arterială, reduce riscul de formare a plăcilor aterosclerotice, previne anemia, boala Alzheimer, degenerescența maculară, cataracta, retinopatia diabetică, glaucomul.
Uleiul de palmier are acizi grași care împiedică depunerea colesterolului pe pereții vaselor sanguine și astfel scade riscul de boli cardiace coronariene și de arterocleroză. Proprietățile antiinflamatorii și de creștere a imunității sunt date de acizii grași Omega-6 și Omega-9 care restabilesc echilibrul hormonal din organism, mențin buna funcționare a sistemului cardiovascular, nervos și digestiv.
Coenzima Q10 din compoziția uleiului de palmier este importantă pentru sănătate, pentru procesele metabolismului energetic, pentru miocard (mușchiul inimii), pentru prevenirea unor boli grave ca de exemplu: hipertensiune arterială, boli coronariene, cardiomiopatie, accident vascular cerebral, distrofie miocardică, ateroscleroză, infarct miocardic, sindrom de oboseală cronică, cancer, alergii, boli de ficat, boli de plămâni.
Substanțele carotenoide din uleiul de palmier sunt transformate în organism în vitamina E. Acest antioxidant natural are proprietăți antiinflamatoare, ajută la creșterea rezistenței oaselor și a smalțului dinților, la normalizarea nivelului de zahăr din sânge, la protejarea organismului de tumori și boli infecțioase, la normalizarea activității glandelor sebacee, la intensificarea sintezei de colagen, la regenerarea celulelor pielii și mucoaselor.
Având in vedere toate aceste elemente componente ale uleiului de palmier, se înțelege de ce consumul frecvent este recomandat de nutriționiști, el fiind un produs eficient în prevenirea multor afecțiuni și boli grave.
Fiind o sursă importantă de fosfolipide, fitosteroli, acizi grași nesaturați și vitamine A și E, uleiul de palmier ajută în prevenirea și tratamentul bolilor sistemului digestiv. Previne acumularea de grăsimi în ficat, vindecă leziunile membranei mucoase intestinale și stomacale, stimulează secreția biliară, ameliorează procesele inflamatorii de la nivelul tractului digestiv, ajută în tratamentul bolilor gastro-intestinale: colită, gastrită, litiază renală, ulecer gastric și duodenal, esofagită, dischinezie biliară, colecistită, etc.
Uleiul de palmier este un bun remediu în tratamentul unor boli și afecțiuni ale pielii: arsuri, tăieturi, escare, acnee, psoriazis, dermatită seboreică și altele. Poate fi eficient și în cazuri de hemoroizi, constipație, vaginită atrofică, candidoză, fisuri anale, sfârcuri crăpate, boli ale gingiilor, bronșită, tuberculoză, astm, infecții respiratorii, anemie. Îmbunătățește sistemul imunitar al organismului, combate oboseala cronică, crește abilitățile mentale, memoria, previne bolile infecțioase, afecțiunile psihice și emoționale, bolile de oase și articulații.
Pentru piele, uleiul de palmier este un produs excelent deoarece are vitamine E și acizi grași nesaturați. Are efect hidratant, de combatere a ridurilor, de protejare a pielii împotriva unor pigmentații datorate unor dezechilibre hormonale sau de expunere prelungită și neprotejată la soare.
Uleiul de palmier este folosit în preparate cosmetice pentru protejarea pielii de îmbătrânirea prematură, de riduri, de radiații ultraviolete. Este un produs natural emolient, hidratant, hrănitor, care vindecă pielea uscată, iritată, sensibilă și inflamată.
Eu de cand am descoperit lotiune protectoare de la Gloves In A Bottle toate probleme mele in principal pielea uscata si crapata au disparut. Acuma toti din casa o folosim. Am folosito si pe eczeme si a functionat perfect la fetita mea. Recomand produsul, o zi buna.