Un mod natural de a-ți proteja pancreasul – Încearcă acest aliment!

0
3

Pentru a menține sănătatea pancreasului, este esențială adoptarea unei diete cu un conținut redus de grăsimi. Pancreasul are un rol dublu: eliberează enzime digestive necesare pentru descompunerea alimentelor în intestinul subțire și produce hormoni, precum insulina, care contribuie la reglarea nivelului glicemiei. Descompunerea grăsimilor este strâns legată de funcția pancreatică.

Când apare o inflamație continuă a pancreasului se produce pancreatita cronică și apar: dureri abdominale, pierdere în greutate, scaune grase, stări de greață și vărsături.

Malabsorbția nutrienților survine atunci când digestia alimentelor este anormală sau scăzută; asta se poate întâmpla deseori din cauza activității insuficiente a enzimelor pancreatice și poate avea consecințe:

  • Duce la eliminarea nutrienților nedigerați prin scaun, a vitaminelor (A, D și E)
  • Apare riscul de diabet zaharat, caracterizat printr-un nivel persistent ridicat al zahărului din sânge, atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină pentru a regla glicemia.

Recomandări nutriționale pentru susținerea funcției pancreatice:

  • O dietă săracă în grăsimi, adaptată toleranței individuale
  • În caz de pancreatită cronică, aportul de grăsime este de 30–50 g pe zi
  • În caz de diabet, se recomandă consumul de carbohidrați cu un conținut redus de grăsimi, pentru a menține un nivel stabil al glicemiei; alimentele indicate fiind: fructe, legume, lactate degresate, fasole, linte și cereale integrale
  • De asemenea și aportul de enzime pancreatice la indicația medicului, poate ajuta la îmbunătățirea digestiei și la reducerea malabsorbției; aceste suplimente trebuie luate înainte de fiecare masă, ele nu-și fac efectul dacă sunt luate după mesă.

Studiile cercetătorilor arată că anumite alimente au efecte antiinflamatorii și susțin funcționarea pancreasului:

  • Uleiul de somon are efect antiinflamator, antidiabetic, poate trata bolile cardiovasculare
  • Somonul, macroul și uleiul de in au acizi grași Omega-3 cu acțiune antiinflamtoare și pot susține funcția pancreasului; alte alimente bogate în Omega-3 sunt hamsiile, heringul, macroul, sardinele, nucile, soia, semințele de in și chia
  • Uleiul de in și uleiul de pește reduc anomaliile lipidice, inflamatorii și hemodinamice după diferite boli cardiace.

Acestea însă nu sunt singurele alimente care oferă protecție naturală pentru pancreas.

Usturoiul are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante

Oamenii de știință susțin într-un studiuusturoiul poate reduce riscul de cancer pancreatic cu 50%, dacă este consumat în mod regulat.

Usturoiul are numeroase beneficii pentru organism:

  • Are efecte antiinflamatorii și antibacteriene
  • Îmbunătățește procesele digestive
  • Reduce inflamația și stresul oxidativ care pot afecta pancreasul
  • Susține repararea ADN-ului
  • Stimulează secreția biliară și susține sănătatea ficatului
  • Poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, lucru benefic pentru pancreas
  • Inhibă diviziunea celulelor canceroase și a tumorilor
  • Crește imunitatea organismului.
Citește și:  Găsește-ți liniștea și bucură-te de aroma plantelor medicinale care ameliorează nervozitatea!

Usturoiul are activitate antimicrobiană, poate combate anumite infecții cu bacterii și fungi, ajutând în tratamentul unor tipuri de cancer. Extractul de usturoi inhibă dezvoltarea speciilor de Malassezia globosa, Helicobacter pylori (care afectează pancreasul, cavitatea bucală, produce parodontită). De asemenea, usturoiul inhibă proliferarea de P. gingivalis, F. nucleatum și A. Actinomycetemcomitans.

Usturoiul are proprietăți de prevenire a cancerului tractului gastrointestinal. Acesta este bogat în nutrienți:

  • Conține compuși de sulf, precum alicină ce are un miros specific și proprietăți antimicrobiene, antifungice, antivirale și anticancerigene
  • Are flavonoide cu proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene
  • Conține vitamine B6, C, E, K, colină
  • Are seleniu, magneziu, calciu, cupru, mangan, fier, fosfor
  • Este o sursă de carbohidrați, proteine, fibre alimentare.

Alte beneficii ale consumului de usturoi

Prin consumul de usturoi se reduce nivelul de colesterol din sânge și riscurile pentru sănătate asociate cu o dietă bogată în grăsimi. Prin aportul de alicină, usturoiul este un bun remediu împotriva bolilor respiratorii.

Suplimentarea de usturoi poate reduce incidența răcelilor. De asemenea, usturoiul protejează ficatul de toxine, crește producția de enzime hepatice, subțiază bila, previne formarea calculilor biliari.

Alte alimente care susțin sănătatea pancreasului

Potrivit cercetătorilor, există și alte alimente care îmbunătățesc sănătatea pancreasului, precum: cireșe, strugurii roșii, probiotice, cartofi dulci.

Cireșele au substanțe care ajută la inhibarea dezvoltării celulelor canceroase, conțin:

  • Antocianidine cu efecte analgezice și antiinflamatorii
  • Pectine care curăță intestinul și stimulează metabolismul.

Strugurii roșii au proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene puternice, conțin o cantitate semnificativă de resveratrol, care are efecte antifungice, antivirale, antibacteriene și antiinflamatorii.

Iaurtul și alte probiotice îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar, susțin digestia, combat inflamația pancreasului. De asemenea, și cartofii dulci susțin funcționarea pancreasului, ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

Pancreasul este un organ esențial, responsabil pentru digestie și nivelul zahărului din sânge. Afecțiunile pancreatice pot duce la carențe nutriționale, la dereglări ale nivelului de glucoză, iar dacă apar și inflamații, crește riscul de cancer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.