Una dintre cele mai periculoase psihoze – maniaco-depresia

0
264
Una dintre cele mai periculoase psihoze - maniaco-depresia

Ce este maniaco – depresia ?

Maniaco – depresia este una dintre cele mai grave tulburari bipolare, care consta intr-o tulburare mintala, ce duce la modificarea anormala a starii psihice, a abilitatii de functionare a unei persoane si a energiei sale.

O persoana care sufera de aceasta psihoza este o persoana care traieste intre extreme si are schimbari bruste de comportament, poate trece de la maniac exagerat, avand un urcus mare, spre deprimat exagerat avand un coboras peste limita. Persoanele de regula oscileaza intre aceste stari si nu le constata, lor probabil parandu-li-se normale. Din pacate, aceasta boala, daca nu este tratata, poate avea dintre cele mai grave urmari, iar extrema fiind suicidul. Tocmai de aceea este bine ca ea sa fie tratata si constientizata din timp ca sa se poate feri pacientul de orice problema grava ulterioara.

Aceasta boala, maniaco – depresia, mai poarta si denumirea de tulburarea bipolara si vom explica imediat de ce. Psihoza in sine se refera la starile de la poluri opuse prin care trece omul, exact asa cum am mentionat anterior, adica de la manie, pana la depresie, acestea fiind de fapt tulburari ale creierului care duc la schimbari drastice in energia pe care o are individul, in starea sa si in capacitatea totala de functionare a omului.

Pe cine afecteaza

Aceasta boala ii afecteaza atat pe barbati cat si pe femei, ea neavand preferinte, si mai mult decat atat poate sa apara la orice varsta, dar de regula isi face simtita prezenta in cadrul adolescentei tarzii. Se pare ca boala in esenta are si legaturi de ordin genetic si are o tendinta acuta de a se transmite in familie si fatalul acestei boli nu se opreste aici, deoarece ea nu afecteaza doar bolnavul ci afecteaza si intreaga familie care il ingrijeste pe acesta, sau prietenii din imediata apropiere a celui in cauza. Se poate spune ca este si o boala a modernitatii, cauzata de stresul activitatilor zilnice, dar ea are radacini mult mai puternice.

maniaco - depresia

Simptomele maniaco – depresiei

Simptomele acestei boli sunt clasificate in functie de episodul maniacal sau in functie de episodul depresiv, iar starile sunt diagnosticate astfel:

  • Episodul maniacal – in cazul in care starea pacientului este iritabila, de regula sunt prezente patru simptome suplimentare iar daca starea generala este ridicata atunci simptomele sunt doar trei sau poate mai multe, de tipuri diferite. Acestea tin cel putin o saptamana, aparand zilnic, consecutiv. Persoanele afectate sunt euforice si pline de viata fara motiv, ar face multe dar parca nimic.
  • Episodul depresiv – un astfel de episod este diagnosticat corespunzator numai daca contine peste cinci simptome si tine mai bine de cateva zile, ajungand chiar pana la o perioada de doua saptamani si in unele cazuri chiar mai mult. Persoanele afectate sunt depresive fara nici un motiv real, sunt lipsite de viata si au ganduri negative, de neimplinire personala.
  • Episodul mixt bipolar – reprezinta simptomele comune de depresie si de manie, persoanele afectate putand sa se simta neputincioase si triste si pe alta parte, in acelasi timp sa manifeste stari de exaltare si de energie nefondate, fiind plini de viata.
Citește și:  Sarcina extrauterina

Cum se trateaza?!

Chiar daca suferi de aceasta boala, maniaco – depresie, si te tratezi, trebuie sa fii constient ca ea necesita un tratament permanent, deci in nici un caz nu trebuie intrerupt, boala avand un caracter care se repeta. Nu dispare deloc, chiar daca persoanele pot avea trairi normale. In cazul tulburarii bipolare – deci a maniaco – depresiei sunt necesare ore de odihna corespunzatoare, la ore normale si un timp regulat de somn.

In tratarea bolii coordonatele cu privire la aceste aspecte personale sunt esentiale, pentru un rezultat cat mai potrivit. De regula medicii psihiatri prescriau si medicamente, sub numele de stabilizatori de stare, cum ar fi valproatul sau litiul. Totodata, daca este necesar, trebuie folosite si medicamentele antidepresive, acestea avand un rol esential in temperarea starilor de manie si de depresie, balansand destul de eficient coborasurile si urcusurile.

Maniaco – depresivii pot avea totodata si probleme cu glanda tiroida, deci aceasta va trebui monitorizata indeaproape, fiind necesara si monitorizarea marimii glandei tiroide, pentru ca ea poate afecta grav energia si starea pacientului. Foarte important pentru o persoana care sufera de aceasta psihoza este sa o constientizeze si sa o trateze ca atare, pentru ca tratamentul sa dea rezultate cat mai bune.

Desi probabil familia bolnavului cat si bolnavul vor avea o stare generala de tristete cauzata de acest diagnostic, trebuie sa invete sa tempereze totul, pentru a putea avea cele mai bune rezultate. Asa cum am mai precizat, aceasta boala nu este eliminata, deci tratamentul atent si corect trebuie aplicat constant pentru ca urmarile sa nu fie dezastruoase. Trebuie sa va ganditi cu multa precautie si la modul de a trata persoana in cauza, ea necesitand o atentie mai indeaproape, iar in cazul in care nu observati nici o schimbare in bine, trebuie sa interveniti adesea in cele mai intime detalii, pentru a putea fi de ajutor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.