
Ce spun medicii despre vaccinuri? Aceste vaccinuri sunt medicamente care ne ajută în prevenirea bolilor, deoarece organismul care a fost imunizat sau vaccinat va avea o capacitate mai bună de a combate bolile care survin asupra lui. Este vorba despre imunizare și de sistemul imunitar al organismului care dacă este bine consolidat reprezintă un sistem natural eficient al organismului împotriva îmbolnăvirilor, prin faptul că poate produce anticorpi, substanțe ce combat infecțiile și bolile.
În general copiii, bătrânii și persoanele în convalescență au un sistem imun slab dezvoltat, ceea ce îi face vulnerabili în fața bolilor. Prin imunizare se ajută organismul să facă față împotriva bolilor, să fie protajat de afecțiuni și boli grave.
Vaccinurile sunt realizate astfel încât să nu ducă la boală, ele conțin fragmente de virusuri și bacterii, cantități mici de astfel de substanțe, care au rolul de a stimula sistemul imunitar în producerea de anticorpi care combat infecțiile cu astfel de agenți patogeni. Întotdeauna vaccinul este testat de specialiștii în domeniul medical, nu se recomandă decât în cazul când acesta are efect benefic, sigur asupra organismului uman. Prin imunizarea cu vaccinuri se protejează sănătatea omului.
Medicii spun despre efectele vaccinului asupra persoanei care îl face, fie ea adult sau copil. În urma vaccinării pot să apară stări febrile ușoare, creșterea temperaturii corpului la 38 grade Celsius, cel mult 40 grade Celsius, tumefacție și roșeață pe piele, la locul unde s-a făcut injecția, o senzație de durere mică, suportabilă. Dacă vaccinul se face la copiii, aceștia pot plânge din cauza injectării, durerii la introducerea acului.
În cazuri rare se produc și reacții alergice imediat după ce s-a făcut vaccinarea. Pentru combaterea stărilor febrile se administrează paracetamol, ceaiuri calde pentru hidratarea corpului. În situațiile în care temperatura corpului este peste 39 grade Celsius se poate cere ajutorul unui medic pentru grăbirea vindecării. Vaccinarea este importantă pentru prevenirea îmbolnăvirii, mai ales dacă apar epidemii de gripă, hepatită, boli infecțioase.
Orice persoană poate cere sfatului medicului de familie cu privire la vaccinare, pentru a-și proteja starea de sănătate. Familiile care au copii trebuie să consulte un medic pediatru în ceea ce privește recomandarea vaccinurilor obligatorii și cu protecție împotriva bolilor infecțioase.
Important de știut este faptul că vaccinarea este una din cele mai eficiente metode de prevenire a bolilor infecțioase, iar acest lucru se vede în timp. Este mai bine să prevenim boala dacât să o tratăm. Există vaccinuri care previn infecțiile provocate de bacterii și virusuri, cauzate de Streptococcus pneumoniae, Neisseria meningitidis, Haemophhilus influenzae, care protejează impotriva hepatitei B, gripei, rubeolei, etc.