Vedere tulbure – Care sunt cauzele?

0
347
Vedere tulbure, Foto: a397.idata.over-blog.com

Vederea tulbure la un ochi sau la ambii ochi se poate datora unor boli și tulburări care sunt considerate de medici oftalmologi ca fiind factori principali ai deficiențelor de vedere. Aceste tulburări pot fi depășite cu ajutorul unor tratamente adecvate, doar așa ochii pot scăpa de suprasolicitare și claritatea vederii este restabilită. În cazul în care astfel de boli nu sunt tratate la timp, se poate suferi de complicații, iar acuitatea vizuală devine din ce în ce mai slabă.

Vedere tulbure, Foto: a397.idata.over-blog.com

Vederea neclară poate fi produsă de eroarea de refracție. Este vorba despre miopie, astigmatism sau hipermetropie. Medicii recomandă în cazul acestor tulburări cronice ale vederii folosirea lentilelor corectoare.

Un alt factor care afectează vederea este nevrita optică sau inflamația nervului optic. Această afecțiune poate cauza orbirea. Apare de obicei la un singur ochi, apoi afectează și celălalt ochi.

Suprasolicitarea ochiului poate duce la tulburarea vederii. Poate fi vorba despre defectele de vedere, de prezbiopie, astenopie, de ochelari cu lentile incorecte, de glaucom, boli ale glandei lacrimale, afecțiuni ale pleoapelor, tumori ale glandei lacrimale, ulcer cornean, cheratită, uveită, endoftalmită, tumori oculare, etc. Defectele vizuale pot da dureri de ochi și pot face ca vederea să fie neclară. Durerea este un semn care poate avertiza că situația este gravă și motivele ei pot fi serioase, de aceea trebuie apelat de urgență la ajutorul unui medic oftalmolog.

Lăcrimatul excesiv este o cauză frecventă a vederii tulbure. Poate fi o consecință a infecțiilor virale, bacteriene, a unor boli grave.

Oboseala ochilor, Foto> blog.xybix.com
Oboseala ochilor, Foto: blog.xybix.com

Oboseala este o afecțiune care ne afectează și ochii. Lipsa de somn sau îmbolnăvirea organismului produce oboseală. Aceasta poate fi cauzată de infecții, inflamații, anemie, boli autoimune, boli de inimă, boli pulmonare, hipertensiune arterială, tulburări metabolice, endocrine, etc. Oboseala, stresul, depresia pot da simptome de letargie, tulburări de vedere, amețeli, dureri de cap, mâncărime pe piele, dureri de spate și altele.

Cu siguranță orice om care suferă de tulburări ale vederii se îngrijorează. Vederea neclară pune presiune asupra nervului optic, afectează sistemul nervos central, duce la apariția migrenelor.

Vederea încețoșată este cauzată și de un dezechilibru de fluide în corp. Cel mai simplu tratament pentru vederea tulbure este cu suplimente de vitamina A, cu luteină, carotenoide și zeaxantină. Acestea sunt un bun remediu pentru vindecarea tuturor bolilor de ochi și pentru formarea pigmentului sau normalizarea secreției de fluid intraocular. Un alt supliment care ajută în umezirea normală a ochilor în susținerea echilibrului de fluide este potasiul.

Problemele de vedere sunt o consecință a bolilor sistemice, a bolilor retinei, a cataractei, a diabetului zaharat. Administrarea unor medicamente pentru tratamentul unor boli poate fi un factor care afectează ochii.

Creșterea disproporționată a pigmentului sensibil la lumină din ochi este o altă cauză a vederii neclare. Acesta se numește rodopsină și conține proteine și vitamina A. O parte din purpura vizuală este descompusă de lumina ce ajunge la ochi și astfel se produc astfel de descompuneri ce duc la apariția impulsurilor nervoase care tulbură vederea. Deficitul de pigment poate fi un motiv al întârzierii ce se produce între momentul focalizării locului și cel în care creierul formează imaginea.

Citește și:  Sforaitul, cauzele si efectele sale grave

Există numeroase boli care afectează vederea și pot produce tulburări ale acesteia. Dintre acestea face parte degenerescența maculară senilă care duce la pierderea vederii în maculă, la distrugerea vederii centrale. Leziunile maculei din zona posterioară a globului ocular sunt motivul pentru care vederea este neclară, culorile nu mai sunt percepute normal și nici detaliile obiectelor. Vederea periferică nu este afectată de această boală, de aceea nu se produce complet orbirea.

Cataracta, Foto: envisioneyemichigan.com
Cataractă, Foto: envisioneyemichigan.com

Cataracta sau opacitatea cristalinului este o boală care afectează vederea. Dacă cristalinul nu mai este perfect transparent focalizarea imaginii pe retină nu se produce clar și astfel apar tulburări de vedere. În copilărie cataracta poate fi reparată, însă la persoanele în vârstă se produce îmbătrânirea cristalinului sau anumite boli care afectează vederea. Cel mai eficient tratament pentru cataractă este intervenția chirurgicală. Odată cu trecerea timpului, oamenii își pierd acuitatea vizuală și nu mai pot vedea clar de aproape. Această boală se numește prezbiopie și reprezintă incapacitatea de a focaliza bine obiectele de către ochi datorită subțierii și pierderii elasticității cristalinului.

Senzația de ochi uscați, de arsură și iritație este caractaristică persoanelor la care canalele lacrimale nu transportă suficient lichid și astfel ochii nu mai sunt păstrați umezi cum ar trebui. Uscăciunea ochilor afectează claritatea vederii și se datorează lipsei vitaminei A și a folosirii intense a lentilelor de contact.

Diabetul este o boală care poate avea consecințe nedorite asupra vederii. Unele persoane care suferă de diabet pot face retinopatie diabetică, cataractă sau pot chiar să-și piardă complet vederea.

Uveita, Foto: seobuffaloinc.com
Uveita, Foto: seobuffaloinc.com

Uveita sau inflamația structurilor ochilor creează stări dureroase locale, roșeață, lăcrimare, vedere neclară, sensibilitate la lumină și se datorează infecțiilor cu viruși sau bacterii.

Miopia, Foto: cohensfashionoptical.wordpress.com
Miopia, Foto: cohensfashionoptical.wordpress.com

Alte cauze ale tulburării vederii sunt migrenele, iritațiile, miopia (incapacitatea de a vedea clar obiectele la distanță), traumatismele la ochi, tumorile pe creier, glaucomul, atacul ischemic sau accidentul vascular cerebral. Indiferent care este cauza, dacă apar tulburări mari ale vederii trebuie să mergeți la un medic specialist pentru a afla diagnosticul și pentru a urma un tratament corect în scopul restabilirii clarității vederii. Medicul va pune o serie de întrebări simple dar foarte concludente pentru a diagnostica starea dumneavoastră. Va trebui să-i spuneți de cât timp nu vedeți clar cu ochii, dacă este afectat un ochi sau ambii, dacă urmați vreun tratamant cu medicamente pentru vindecarea altor boli, dacă ați suferit traume sau leziuni la ochi, dacă ați avut alte boli de ochi, care este istoricul medical până în prezent.

Există situații în care o astfel de problemă să fie cauzată de boli grave, de aceea trebuie apelat la ajutorul unui medic. Dacă boala este tratată la timp există șanse ca sănătatea ochilor și acuitatea vizuală să fie restabilite. Dacă boala este lăsată netratată se ajunge la complicații și chiar la orbire.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.