Fibrilatia atriala, cauze, simptome, tratament

1
2608
Fibrilatia atriala, cauze, simptome, tratament

Fibrilatia atriala reprezinta ritmul cardiac neregulat prin care atriile sau camerele superioare ale inimii fibrileaza si astfel inima nu mai pompeaza sange in mod normal, astfel, drept consecinta fluxul sanguin la nivelul diferitelor organe este deteriorat.

In cazul fibrilatiei atriale principalele simptome sunt: palpitatii la inima, stare generala de slabiciune, dificultati de respiratie, ameteli, senzatie de lesin, dureri in zona toracica si presiune in piept, durere de inima, dureri abdominale, confuzii, puls neregulat, imposibilitatea de a face efort fizic, senzatie accentuata de lipsa de energie. La inceput simptomele sunt mai usor sesizabile, apoi devin din ce in ce mai evidente.

In cazuri mai grave pot sa apara complicatii foarte mari: insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral, infarct miocardic. Fibrilatia atriala poate sa apara brusc si sa treaca rapid, uneori dureaza cateva minute sau cateva ore, alteori insa daca este cronica se manifesta tot timpul. Poate exista si posibilitatea ca o persoana care sufera de aceasta boala sa nu manifeste nici un simptom, ea va descoperi probabil ca are aceasta problema daca are ghinionul de a suferi de accident vascular cerebral.

Medicii spun ca boala poate sa apara si la adolescenti, desi ce-i drept in cazuri izolate, si in momentul cand simptomele se repeta mai des este clar ca trebuie sa mearga la medic, pentru ca boala s-a instalat si se poate agrava. Conform parerii medicilor in cazurile de adolescenti care sufereau de palpitatii s-a descoperit ca de fapt acestia aveau probleme cardiace destul de grave.

Riscul de a face aceasta boala creste pe masura ce o persoana inainteaza in varsta. Boala apare mai ales la persoanele cu varsta peste 65 de ani, la cei care fumeaza sau consuma mult alcool, care au colesterolul mare sau care sufera si de alte boli ca de exemplu: hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, boala coronariana, boli cronice de alta natura, infectii de tipul pneumoniilor, astm sau alte boli pulmonare, reumatism articular grav, endocardita, diabet zaharat, hipertiroidism, insuficienta cardiaca, boli congenitale de inima. Frecvent aceasta boala apare la persoanele care au suferit interventii chirurgicale pentru o boala valvulara.

Cauzele care duc la aparitia fibrilatiei atriale sunt bolile si factorii care afecteaza muschiul inimii adica miocardul, care solicita exagerat inima. Avand in vedere aceste aspecte este evident faptul ca hipertensiunea arteriala este una dintre cauze deoarece ea determina ca sangele sa actioneze cu presiune foarte mare asupra arterelor.

Cand inima nu reuseste sa pompeze normal sangele este vorba despre insuficienta cardiaca – un alt factor ce determina fibrilatia atriala. Intre ventriculul stang si atriu se afla valva mitrala care daca este afectata, ingustata sau in general deteriorata nu reuseste sa controleze fluxul sangelui care intra sau iese din inima si astfel apar fibrilatii atriale. Prin depozitarea lipidelor pe artere, in interiorul lor, pe peretii acestora, se ajunge la o boala numita ateroscleroza care duce la aparitia bolilor la arterele coronare si astfel se poate suferi chiar de infarct miocardic.

Daca este afectat muschiul inimii se sufera de cardiomiopatie si deci scade suficient de mult cantitatea de sange ce este pompata de inima si astfel apare fibrilatia atriala. La unele persoane situatia este mai grava daca se nasc cu anumite probleme ale structurii inimii si anume cu boli congenitale de inima care pot declansa astfel de fibrilatii. Aritmii la inima apar si datorita sindromului ce poarta denumirea de Wolff Parkinson White carcaterizat prin astfel de ritmuri ale inimii neregulate si rapide.

Citește și:  Cauzele și simptomele urinării involuntare necontrolate sau incontinența urinară

fibrilatie atriala

In cazul fibrilatiei atriale este necesar sa se apeleze la ajutorul unui medic de urgenta care va analiza simptomele si va recomanda un medic specialist cardiolog pentru un consult medical amanuntit.

Acesta din urma va analiza pulsul, bataile neregulate ale inimii, va face o electrocardiograma care inregistreaza activitatea electrica a inimii pentru detectarea aritmiilor, o radiografie toracica, va masura tensiunea arteriala, va face o ecocardiograma care va da alte informatii despre in ce stare este inima, cat de mult sunt afectate valvele, cum pompeaza ea sangele, daca a fost sau nu infarct miocardic sau insuficienta cardiaca. Dupa stabilirea diagnosticului medicul cardiolog ii va prescrie pacientului un tratament si ii va urmari evolutia in urma administrarii acestuia in timp.

Metode de tratament pentru fibrilatia atriala

  • Pentru tratament bolnavul trebuie spitalizat.
  • Cel dintai trebuie sa i se scada tensiunea arteriala daca are ritmul rapid. Astfel se incerca transformarea ritmului anormal intr-un ritm al inimii normal.
  • Pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange si deci a accidentului vascular cerebral se administreaza medicamente anticoagulante.
  • Prin cardioversie se revine la ritmul normal al inimii, aceasta presupune administrarea unor medicamete speciale sau socuri electrice scazute.
  • Se foloseste warfarina – un medicament anticoagulant foarte bun – daca fibrilatia atriala apare in 2 zile. Astfel se reduce riscul de a suferi de accident vascular cerebral. Cand nu mai exista acest risc se inlocuieste warfarina cu aspirina – tratamentul se face zilnic. Cei care nu pot lua warfarina datorita altor motive vor folosi din start aspirina.
  • Prin administrarea de medicamente antiaritmie se previne riscul de a reveni fibrilatia atriala. Acestea nu trebuie sa lipsesca unui astfel de pacient si daca este nevoie folosite imediat dar intr-o singura doza si doar daca apar fibrilatii (sau altfel spus palpitatii la inima).
  • In cazurile grave cand fibrilatia atriala este persistenta se folosesc medicamente de control al ritmului cardiac si care ajuta la revenirea la ritmul normal si in acelasi timp pot preveni recurenta aritmiilor.
  • Daca medicamentele nu dau rezultate si ritmul inimii se mentine neregulat si rapid se foloseste metoda care nu este chirurgicala numita ablatie si care este foarte eficienta in tratamenul fibrilatiei atriale.
  • Pentru prevenirea fibrilatiei atriale se recomanda un mod de viata sanatos, tratamentul hipertensiunii arteriale, controlul colesterolului si o alimentatie corecta. Este interzis fumatul, consumul exagerat de alcool, cofeina si pe cat posibil evitarea stresului. Sunt recomandate preparatele pe baza de peste deoarece s-a demonstrat ca scad riscul de a suferi de fibrilatie atriala. Persoanele mai in varsta, cele bolnave sau predispuse la aceasta afectiune trebuie sa faca mai des controale la medicul cardiolog pe parcursul unui an.

1 COMENTARIU

  1. Pentru tratamentul fibrilatiei eu am primit urmatoarea medicatie;
    – cordarone
    – sintrom

    Concomitent, pentru hipertensiune iau;
    -plendil 10mg
    -betaloc Zok 50mg.

    VA MULTUMESC !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.