Vinarita (Galium odoratum), planta colectata in scop culinar si medical

1
1455
Vinarita (Galium odoratum), planta colectata in scop culinar si medical

Vinarita este o planta perena, mica, specifica tufisurilor, care creste in regiunile impadurite si umbroase din Europa si Asia. Poate sa apara la altitudini de pana la 1500-1600 m. Face parte din familia Rubiaceae si are denumirea stiintifica de Galium odoratum. Aceasta planta erbacee este rezistenta la vreme rea, se dezvolta in lunile de primavara si vara, in locuri partial umbrite, unde o parte din zi se pot bucura de razele soarelui.

Creste inalta de pana la 15-30 cm, are frunzele inguste, de culoare verde-inchis, dispuse circular in jurul tulpinei, la ramificatiile acesteia. Florile sunt delicate si albe, se deschid abia la sfarsitul lunii iulie, sunt grupate in mici inflorescente pozitionate in varfurile ramurelelor tulpinei. Frunzele sunt aromate, emana un miros placut ca de vanilie mai ales daca sunt presate intre degete.

De la vinarita se folosesc in scop terapeutic partile aeriene ale plantei care contin vitamine, lipide, pigmenti, substante cumarinice anticoagulante is altele. Acestea sunt folosite in diferite preparate medicinale (sub forma de ceaiuri, decocturi, tincturi) care au bune proprietati calmante, antispastice, de stimulare a digestiei, de crestere a apetitului, relaxante, diuretice, colagoge, diaforetice, antiseptice si tonice.

Planta este folosita ca sedativ in cazuri de insomnie, in calmarea migrenelor, ameliorarea afectiunilor digestive si tratamentul bolilor de ficat si rinichi.

Infuzia de vinarita are un parfum placut datorita frunzelor aromate, este un calmant excelent si se prepara astfel: se adauga o lingurita de planta uscata la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat timp de 10 minute, se filtreaza si se bea. Sunt recomandate 3-4 cani de infuzie pe zi.

Citește și:  Zada (Larix decidua), conifer renumit pentru terebentina venetiana

Vinarita

Pentru uz extern, infuzia ajuta la calmarea durerilor de cap, daca se pun comprese pe frunte. Planta are proprietati curative de aceea ajuta la vindecarea unor afectiuni ale pielii, eczeme, abcese, rani si taieturi. Frunzele se culeg proaspete, se zdrobesc si se aplica direct pe zona afectata sub forma de cataplasma.

Datorita aromei deosebite planta este utilizata in gastronomie la prepararea siropurilor, lichiorurilor digestive, dulciurilor, cremelor si inghetatei. Gustul si aroma plantei creeaza un efect relaxant, calmant, dar in acelasi timp frunzele au efect tonic pentru stomac si ficat.

Vinarita este folosita in homeopatie, in preparate care ajuta in calmarea starilor nervoase, de isterie, in cazuri de hipertensiune arteriala. Planta este recomandata persoanelor care sufera de stari depresive sau boli intestinale si digestive.

In medicina populara planta este apreciata pentru efectul sau calmant, de inlaturare a stresului, starilor nervoase, crampelor si durerilor de articulatii, dar si pentru proprietatile benefice asupra tractului urinar, in eliminarea a pietrelor la rinichi si vindecarea infectiilor urinare. Conform medicilor specialisti planta ar ajuta si in prevenirea formarii celulelor anormale ale tumorilor canceroase.

De asemenea vinarita poate fi utilizata pentru indepartarea tantarilor si in industria cosmetica la realizarea unor produse pentru infrumusetarea si ingrijirea pielii, sau a unor parfumuri si lotiuni de corp. Saculeti de panza cu planta uscata pot fi pusi in dulapuri pentru alungarea insectelor si mai ales a moliilor.

1 COMENTARIU

  1. Am mai citit despre vinarita dar nicaieri nu se gaseste ca s-o cumpari.
    Maria Treben o recomanda pentru ficat si splina exact ce am eu nevoie.
    Ma puteti ajuta?
    Va multumesc anticipat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.