Virozele paragripale, boli ale sezonului rece – Laringita sufocantă și crupul virotic

0
281
Virozele paragripale, boli ale sezonului rece – Laringita sufocantă și crupul virotic

Virusul gripal și virusurile negripale provoacă îmbolnăvirea părții superioare a aparatului respirator. Din categoria bolilor sezonului rece fac parte laringinta obstruantă (sau sufocantă) și crupul virotic.

Laringita obstruantă se manifestă prin inflamație, edem, îngroșarea mucoasei laringelui, apariția înțepăturilor, spasmelor mușchiului laringelui, toate împiedicând pătrunderea aerului în plămâni și apariția tusei, răgușelii în voce, dificultății la respirație. Laringele apare strâmt și se realizează așa numitul crup virotic, care apare îndeosebi la copiii cu vârsta sub doi ani, și situația este urgentă, trebuie anunțat medicul.

Simptomele crupului virotic sunt: răgușeala accentuată, tusea frecventă și aspră, care devine tot mai surdă, respirația tot mai greoaie, anevoioasă, prelungită și zgomotoasă, apar crizele de asfixie. Bolnavul este palid, transpiră, pulsul este slab, bătăile inimii sunt repezi, picioarele se răcesc, întregul organism intră într-o stare de epuizare, iar la copilul mic apar convulsiile.

Tratamentul aplicat imediat, în formele mai ușoare, constă în împachetări calde în jurul gâtului, medicație la fel ca în cazul gripei, iar aerul din cameră să fie puțin umed. În cazul formelor mai grave de laringită sufocantă și cele de crup, acestea se vor trata prin internare în spital, prin tratament mai complex și de urgență.

Citește și:  Tulburări emoționale și cognitive datorate infarctului cerebral – Ce tratamente există?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.