Virozele paragripale, boli ale sezonului rece – Laringita sufocantă și crupul virotic

0
139
Boli ale sezonului rece,Foto: okashel.ru

Virusul gripal și virusurile negripale provoacă îmbolnăvirea părții superioare a aparatului respirator. Din categoria bolilor sezonului rece fac parte laringinta obstruantă (sau sufocantă) și crupul virotic.

Boli ale sezonului rece,Foto: okashel.ru

Laringita obstruantă se manifestă prin inflamație, edem, îngroșarea mucoasei laringelui, apariția înțepăturilor, spasmelor mușchiului laringelui, toate împiedicând pătrunderea aerului în plămâni și apariția tusei, răgușelii în voce, dificultății la respirație. Laringele apare strâmt și se realizează așa numitul crup virotic, care apare îndeosebi la copiii cu vârsta sub doi ani, și situația este urgentă, trebuie anunțat medicul.

Durere de gât, Amigdalită, Foto: granadadigital.es
Durere de gât, Foto: granadadigital.es

Simptomele crupului virotic sunt: răgușeala accentuată, tusea frecventă și aspră, care devine tot mai surdă, respirația tot mai greoaie, anevoioasă, prelungită și zgomotoasă, apar crizele de asfixie. Bolnavul este palid, transpiră, pulsul este slab, bătăile inimii sunt repezi, picioarele se răcesc, întregul organism intră într-o stare de epuizare, iar la copilul mic apar convulsiile. Tratamentul aplicat imediat, în formele mai ușoare, constă în împachetări calde în jurul gâtului, medicație la fel ca în cazul gripei, iar aerul din cameră să fie puțin umed. În cazul formelor mai grave de laringită sufocantă și cele de crup, acestea se vor trata prin internare în spital, prin tratament mai complex și de urgență.

Citește și:  Cum prevenim bolile de iarna la copii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.