Probleme cu unghiile

0
1571
Probleme cu unghiile

In acest articol vom aborda un subiect delicat „problemele unghiilor”, insa nu din punct de vedere estetic, ci din punct de vedere medical.

Chiar daca este greu de crezut unghia poate fi afectata de numeroase boli, ciuperci, traumatisme care pun in pericol chiar integritatea acesteia, dar pot determina si un aspect inestetic: deformate, striate, incarnate.

Aceste afectiuni nu sunt atat de cunoscute sau de evidente, insa faptul de a depista din timp problema si a o trata eficient ne poate scuti de multe neplaceri.

Cele mai frecvente probleme ale unghiilor sunt date de urmatoarele afectiuni:

  • Micoze.
  • Tumori.
  • Unghii incarnate.

Micozele sunt datorate unor ciuperci microscopice, fiind boli infectioase. Micozele, denumite si onicomicoze se manifesta deosebit de variat determinand la nivelul unghiei aparitia de:

  • Depozite gri ce se formeaza sub unghie, determinand desprinderea, respectiv ridicarea si decolorarea acesteia.
  • Mici portiuni albe pe partea superficiala a lamei unghiei.
  • Determina ingrosarea tesutului cutanat ce delimiteaza unghia.

Oricare din manifestarile de mai sus ar lua micoza, efectul este acelasi: unghia devine casanta, groasa si va prezenta striatii.

Pentru a se stabili tratamentul cel mai eficient, este deosebit de important a se stabili tipul de ciuperca care afecteaza unghia. Astfel se va preleva un fragment din zona afectata, in urma analizelor de laborator stabilindu-se tipul de ciuperca (dermatofil, levura sau mucegai), confirmarea bolii si alegerea tratamentului cel mai corect.

In functie de tipul de ciuperca se va prescrie tratamentul:

  • In cazul infectiei cu dermatofil: tratamentul va consta in curatarea unghiei, fie prin pilire sau cu ajutorul unor substante chimice. Acestea au rolul de a distruge portiunea afectata si implicit cauza care a determinat infectia. Foarte rar se intervine chirurgical, iar ulterior se va urma un tratament cu antifungice, fie administrate local, fie pe cale orala.
  • In cazul infectiei cu levura: tratamentul se bazeaza pe bai cu substante active, combinat cu dezinfectia locala, aplicarea locala de substante antifungice, precum si medicamente antifungice pe cale orala.
  • In cazul infectiei cu mucegai se va folosi un lac pe baza de antifungice, deosebit de eficient. Conditia este ca zona care asigura cresterea unghiei sa nu fie afectata.

Dupa vindecarea unghiei, acestea se dezvolta normal.

unghii cu probleme

Chiar daca pare greu de crezut, deoarece cei mai multi nu vad unghia ca un „organ viu”, chiar si acestea pot fi afectate de tumori. Insa pentru stabilirea exacta a caracterului afectiuni este important a se preleva o portiune din unghia afectata si supusa unei analize. Prelevarea acestei probe se va face chirurgical, iar in urma analizei se va stabili daca avem de a face cu: simpla pigmentare, alunita benigna sau melanom. Cu cat este identificata mai rapid tumoarea, cu atat sansele de vindecare si recuperare completa sunt mai mari.

Citește și:  Suferi de depresie? Iată zonele reflexogene pentru tratamentul depresiei

O problema foarte grava a unghiilor o reprezinta „unghiile incarnate”. De asemenea, si disconfortul estetic este pe masura. Unghia incarnata este atunci cand marginile sale laterale sunt „ingropate” in piele.

Cauzele care determina aceasta problema a unghiilor sunt:

  • Malfomatie din nastere.
  • Traumatism puternic.
  • Taierea excesiva a unghiilor.
  • Purtarea unei incaltaminte necorespunzatoare: pantofi cu varful foarte ascutit, tocuri foarte inalte si disproportionale.
  • Anumite activitati sportive.

Modul de tratare a acestei probleme este destul de simplu, foarte rar fiind nevoie de o interventie chirurgicala. Practic unghia se afunda in epiderma, ceea ce determina o inflamatie locala. Rolul tatamentului este de a inversa acest proces.

Ca masuri de prevenire este recomandat a nu se taia unghiile foarte scurt, pentru a proteja degetele de la picioare de presiunea si frecarea cu incaltaminte, mai ales cand purtam o incaltaminte neadecvata sau practicam anumite sporturi. Desi mitul spune ca o unghie taiata patrat poate favoriza acest proces, realitatea dovedeste ca mitul nu este corect. O unghie taiata in forma ovala favorizeaza aceasta problema.

Un alt mit in ceea ce priveste problemele cu unghiile este acela ca in momentul in care pe suprafata unghiei apar striatii albe inseamna ca persoana respectiva are lipsa de magneziu in organism. Nimic mai fals. Striatiile apar ca urmare a unei ingrijiri excesive, atunci cand persoana respectiva impinge prea mult pielea de la baza unghiei.

De asemenea, utilizarea exagerata sau de proasta calitate a lacurilor de unghii provoaca uneori o colorare galbuie a unghiilor. Pentru a se evita aceste probleme, in primul rand estetice, se recomanda ca sub lacul de unghii sa se foloseasca un lac protector. Un alt aspect esential din paleta ingrijirii unghilor caruia trebuie sa-i acorde atentie orice om este pilirea unghiilor si efectuarea cu regularitate a manichiurii.

In ceea ce priveste fragilitatea unghiilor la reprezentantele sexului frumos, acest fapt se datoreaza fie neglijentei vizavi de programul de ingrijire, fie datorita activitatilor zilnice care solicita ca mainile, si implicit unghiile sa stea foarte mult timp in apa, fie datorita unor carente de fier sau magneziu care contribuie la declansarea unei astfel de probleme. Desigur, predispunerea genetica nu trebuie uitata. Pentru a preveni aceste situatii se recomanda ca macar o data pe luna unghiile sa fie polisate si sa se aplice un tratament de ingrijire.

Chiar daca sunteti tentati sa nu acordati o atentie prea mare unghiilor, nu uitati ca mainile si implicit unghiile reprezinta cartea dvs de vizita. Asa ca depinde doar de dvs cum va prezentati!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.