Virusul HPV (virusul papiloma uman) reprezinta cauza aparitiei negilor si se poate transmite prin contactul direct cu alte persoane. Virusul papiloma uman provoaca aparitia negilor genitali si poate duce la modificari canceroase ce se dezvolta la nivelul cervixului uterin.
De multe ori, acest virus exista in organism si nu este detectat pana la efectuarea testului Papanicolau. Exista tipuri de papiloma ce cauzeaza negi in timp ce altele cresc riscul de cancer cervical sau negi comuni. Nu se cunoaste niciun fel de remediu complet al virusului si, nu de putine ori, negii dispar la maxim doi ani de la aparitie.
Cum se transmite virusul?
HPV este unul din virusii care se transmit in timpul actului sexual sau prin contact de orice natura cu tegumentul genital infectat. Acest virus nu necesita penetrare pentru a se transmite. De asemenea, acesta se poate transmite si de la mama la fat. Exista controverse privitoare si la alte modalitati de transmitere a acestui virus: unii specialisti spun ca acesta poate fi transmis si prin lenjerie si obiecte de imbracaminte care sunt imprumutate. Nu exista insa dovezi care se sustina aceasta ipoteza.
Testul pentru HPV este realizat in urma analizei secretiei de la nivelul cervixului si poate fi descoperit si in cadrul testului Papanicolau. Pentru femei, tipurile de virus cu un risc cancerigen crescut pot provoca modificari ale celulelor de la nivelul cervixului, modificari care pot fi vazute in analiza testului Papanicolau. Aceste alteratii pot disparea de la sine, insa unele dintre ele pot duce la aparitia cancerului cervical.
Testul HPV intervine atunci cand testul Papanicolau nu aduce rezultate concludente. Acest test determina daca tipul de virus papiloma uman a determinat modificarea testului Papanicolau. Celula cervicala modificata minor este denumita celula scuamoasa atipica. Daca se gasesc in urma testelor tipuri de virus papiloma uman sunt recomandate colposcopia si biopsia cervicala.
Cum va pregatiti pentru testul HPV?
Inaintea efectuarii testului se vor evita dusurile vaginale, utilizarea medicamentelor cu administrare vaginala si tampoanele intravaginale cel putin 48 de ore inainte. Testul nu trebuie sa se faca in timpul menstruatiei pentru ca celulele sangvine pot influenta rezultatul. Momentul ideal de realizare a testului specific virusului este la 8-12 zile de la menstruatia anterioara. Pacientul va trebui sa semneze un act de acord inaintea efectuarii testului, iar medicul ii va explica ce riscuri, efecte si rezultate poate avea acesta.
Testul
Pentru efectuarea testului HPV puteti apela la sfatul medicului de familie, insa si medicul ginecolog, internistul sau urologul va pot ajuta. In vederea efectuarii testului specific, pacienta se dezbraca pana la talie si se intinde pe spate pe masa ginecologica, intinzand picioarele in suportii speciali.
Medicul va putea examina zona genitala si vaginul si va introduce in acesta un departator ce ii va permite examinarea cervixului si a vaginului. Specialistul foloseste un betisor cu capatul invelit in bumbac ori spatula mica de lemn pentru colectarea probelor de secretie si celule cervicale. Proba prelevata este introdusa intr-un tub colector si trimis la analize.
Testul HPV poate fi facut si pe secretia prelevata pentru testul Papanicolau daca acesta este facut pe baza de lichid. Tehnica prelevarii lichidului consta in folosirea unei periute rotative care preleva celule de la nivelul cervixului.
Singurul disconfort pe care il poate avea pacienta in timpul testului este cel al introducerii departatorului in vagin, in special daca acesta este iritat si sensibil, sau daca este ingust. Presiunea mica poate fi resimtita in momentul prelevarii de celule in vederea efectuarii testului propriu-zis.
Rezultatul testului
Infectia si tipul HPV pot fi aflate prin intermediul testului specific. Rezultatul acesta vine in 1-2 saptamani de la prelevarea tesutului. Rezultatul este normal daca HPV nu exista si anormal daca infectia exista. Daca tipul de virus are un risc cancerigen crescut, atunci se poate recomanda colposcopia sau biopsia cervicala.
Factorii care pot scadea acuratetea testului papiloma sunt spalaturile intravaginale, utilizarea cremelor si tampoanelor intravaginale in decursul a 48 de ore anterioare efectuarii prelevarii probelor, menstruatia, probele insuficiente de celule de la nivel cervical sau tratamentul anterior cu tetraciclina si digoxin.
Testul HPV nu este utilizat drept rutina in diagnosticul negilor genitali, acesta fiind folosit in evaluarea rezultatului anormal al testelor Papanicolau. Testul HPV pozitiv nu indica existenta clara a cancerului cervical, indicand doar prezenta unui sau mai multor tipuri de virusi papiloma uman ce au risc cancerigen crescut.
Medicul va recomanda examinarile pe care pacientul trebuie sa le urmeze in vederea eliminarii celulelor canceroase. Acest test are o fiabilitate crescuta in depistarea virusului, insa nu recunoaste alte infectii. Testul poate avea si rezultate fals-pozitive. Exista deja vaccinuri care impiedica formarea HPV-ului cu risc canceros, insa acesta nu mai are niciun efect daca virusul exista deja in organism.