3 ceaiuri cu proprietăți antivirale – Cum ne protejează de COVID-19?

0
300

Conform unui studiu din 2020, ceaiurile din frunzele plantei Camelia sinensis au compuși bioactivi cu activitate potențială anti-SARS-CoV-2. Acești compuși se găsesc în ceai verde, ceai negru și ceai oolong. Activitatea antivirală a acestor 3 ceaiuri atrage atenția, ea se datorează substanțelor din frunzele de ceai.

În acest studiu din 2020, s-a spus că astfel de ceaiuri au proprietăți antivirale împotriva sindromului respirator acut sever coronavirus denumit SARS-CoV-2 și împotriva agentului patogen ce produce boala COVID-19.

Navigare rapidă în articol:

 1. Ceai verde
 2. Ceai negru
 3. Ceai oolong

1. Ceai verde

Mai multe studii demonstrează activitatea virală anti-gripală a catehinelor și a derivaților din aceste substanțe. Cercetătorii din Coreea de Sud au realizat o serie de studii despre ceaiul din frunzele plantei Camellia sinensis, pe care apoi le-au publicat. Studiile se referă la faptul că ceaiul poate ajuta în tratamentul și prevenirea infecțiilor virale în general.

Cercetătorii consideră că: „ceaiul verde are compuși cu efecte benefice în ameliorarea simptomelor produse de gripă. Acesta se poate folosi sub formă de gargară, ca dezinfectant pentru spălarea mâinilor, sau ca supliment alimentar sub formă de capsule. Ceaiul verde este recomandat pentru a fi consumat în sezonul gripal anual, în pandemie, alături de alte tratamente antivirale, sugerate de medici.

În cultura coreeană a ceaiului, apar câteva aspecte unice ale modului în care ceaiul verde este procesat, astfel încât să fie de înaltă calitate și să ofere toate beneficiile sale organismului, atunci când este consumat. Ceaiul verde coreean se prepară în liniște, cu calm și atenție, astfel încât să te simți în comuniune cu natura.

Catechinele din ceai verde

Conform unui studiu realizat de cercetătorii canadieni, galatul de epigalocatechină (EGCG) din ceai verde are numeroase beneficii pentru sănătate:

 • are proprietăți antioxidante, de combatere a atacului nociv al radicalilor liberi
 • are proprietăți anticanceroase, poate reduce riscul de incidență al cancerului de sân
 • poate preveni apariția bolilor degenerative, a bolilor cardiovasculare
 • scade riscul de obezitate
 • îmbunătățește funcțiile creierului
 • are proprietăți antiinflamatorii
 • acoperă suprafața oligomerilor toxici din organism și le inhibă capacitatea de a se dezvolta.

Cercetătorii au arătat prin numeroase studii că polifenolii din ceai sunt substanțe benefice pentru sănătatea oamenilor. În primul rând, polifenolii încetinesc procesul de îmbătrânire prematură a organismului și au proprietăți antivirale puternice.

Există studii care au demonstrat efectul bun al polifenolilor în protejarea împotriva atacurilor de cord. Prin urmare consumul de ceai verde (care este bogat în polifenoli) ar fi indicat oamenilor cu risc de atac de cord. De asemenea, ceaiul verde scade nivelul de colesterol din sânge, poate preveni cancerul, stimulează circulația sangvină și îmbunătățește funcțiile vasculare.

2. Ceai negru

Ceaiul negru are substanțe flavonoide, care previn afecțiunile cardiovasculare. Există studii care sugerează faptul că flavonoidele au efect bun asupra organismului:

 • reduc nivelul de colesterol din sânge
 • combat obezitatea
 • reduc nivelul de trigliceride
 • mențin sănătatea sistemului cardiovascular.

Conform unui studiu de pe NCBI, din anul 2016, ceaiul negru are anumite substanțe care pot îmbunătăți procesele psihosomatice. Prin consumul frecvent de ceai negru se obțin beneficii:

 • crește atenția
 • se obține o stare de relaxare
 • se îmbunătățește activitatea creierului.
Citește și:  Uleiul de morcov hidratează pielea și favorizează bronzarea

Un studiu de pe Food Reviews Internațional, din anul 2011, arată că ceaiul negru are efect bun asupra sistemului digestiv și asupra imunității organismului. Polifenolii dietetici din ceai negru au proprietăți antioxidante, mențin sănătatea tactului gastro-intestinal, au acțiune probiotică, susțin flora intestinală benefică (ex. Lactobaccillus) și combat dezvoltarea florei intestinale patogene (ex. Helicobacter, Salmonella).

Ceai negru – Proprietăți antivirale

Experții consideră că ceaiul negru este eficient în prevenirea gripei. Această infecție a tractului respirator este produsă de virusul gripal și apare îndeosebi în sezonul rece. Principalele simptome ale gripei sunt: o stare generală de rău, slăbiciune, febră, dureri de cap și de regulă, acestea sunt mai severe, ca în cazul unei răceli obișnuite.

Acest ceai are un conținut semnificativ de polifenoli, de catechine ce reduc simptomele gripei. Conform studiilor oamenilor de știință, prin consumul de ceai negru se poate reduce infectivitatea virusului gripal foarte repede. S-a demonstrat că theaflavina (care este un ingredient activ produs din catechinele din ceai negru, prin procesul de fermentare) reduce capacitatea de infectare a virsului gripal. Conform unui experiment, ceaiul negru a neutralizat 99,9% din virusul gripal în doar 15 secunde.

Gripa poate fi prevenită prin consumul de ceai negru. Este recomandată clătirea gurii cu ceai negru și gargară, pentru eliminarea virusului din cavitatea bucală. De asemenea, despre ceaiul negru s-a spus că poate ajuta în scăderea febrei.

3. Ceai oolong

Similar cu ceaiul verde și negru, și ceaiul oolong are actvitate antigripală. Studiile cercetătorilor au arătat însă că acest ceai nu este chiar atât de eficient ca ceaiul negru, din punct de vedere al efectului antigripal. Cercetătorii au constatat că ceaiul negru neutralizează mult mai rapid efectele gripei.

În plus, activitatea sa antivirală este îmbunătățită și de zeama de lămâie, care se poate adăuga în ceai. Despre zahăr, s-a spus că ar avea un efect redus, din acest punct de vedere. Zahărul poate fi înlocuit cu mierea de albine, care are proprietăți puternice antivirale, antifungice, antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante (datorită flavonoidelor).

Ceaiul oolong are substanțe cu proprietăți antioxidante, este bun pentru persoanele cu un colesterol ridicat, cu hipertensiune și boli de inimă, sau care au un sistem imunitar slab. Acest ceai are numeroase beneficii pentru sănătate:

 • scade riscul de cancer
 • previne dezvoltarea acneei
 • îmbunătățește memoria
 • combate supraponderabilitatea
 • are efect diuretic
 • normalizează tensiunea arterială
 • crește imunitatea organismului
 • menține un nivel normal de zahăr în sânge.

Ceaiul oolong te scapă de obezitate, ajută la arderea grăsimilor, la eliminarea kg în plus, ameliorează stările de nervi și elimină stresul. Acest ceai conține catechine, sau substanțe flavonoide, cu proprietăți antioxidante, esențiale pentru sănătatea organismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.