Inca din cele mai stravechi timpuri, atat barbatii, cat si femeile s-au preocupat indelungat de corpul lor, si-au dorit, inainte de toate, sa arate bine, caci aspectul lor ar fi fost, de fapt, o dovada aproape de necontestat a faptului ca au un organism sanatos. Bineinteles, desi spunem ca ambele sexe s-au preocupat de mentinerea sanatatii si, implicit, de aspectul lor, stim prea bine ca unele femei nu au fost chiar preocupate, ci, mai mult decat atat, au dezvoltat de-a lungul anilor o obsesie in acest sens. Secolul al XX-lea a adus cu sine dorinte si mai acerbe din partea ambelor sexe de a avea un organism sanatos, crezandu-se ca prin acest lucru si aspectul va fi unul frumos.
De fapt, in prezent, unii barbati sunt, poate, la fel de preocupati de felul in care arata, ajungandu-se chiar si la exagerari ce nu mai tin neaparat de un psihic sanatos. Insa a avea un aspect placut nu inseamna ca ai si un organism sanatos. Obiceiurile alimentare proaste, oboseala, stresul, viciile de toate felurile sunt doar cateva, sau, daca vreti, sunt printre cele mai comune cauze pentru care oamenii nu se bucura intrutotul de un organism sanatos. Din enumerarea de mai sus, s-au omis intentionat doua cauze, care sunt, poate, mult mai comune acestui secol, si-anume sedentarismul si mediul inconjurator poluat.
Lipsa sportului, a exercitiilor fizice, fie ele si banale, este, fara nicio indoiala, o mare problema, mai ales in randul copiilor. Acestia din urma nu mai primesc o educatie in acest sens, parintii sau, de ce nu, educatorii sau profesorii nu le mai transmit, ori nu mai reusesc sa le transmita importanta activitatilor sportive, indeosebi atunci cand corpul este in schimbare.
Mai mult, numarul copiilor obezi creste ingrijorator de la un an la altul, iar specialistii americani ii avertizeaza pe parinti ca daca acest fenomen va continua, se estimeaza o crestere de pana la 25 % in urmatorii 20 de ani. Cu alte cuvinte, cu 25 % mai multi copii vor fi obezi in urmatorii 20 de ani, daca parintii si, bineinteles, autoritatile specializate nu iau masuri. Chiar si asa, ne-am gandit serios la cativa pasi, si-anume la patru, pentru a avea un organism sanatos.
1. Dorinta oamenilor de a slabi este, daca ne raportam la modelele de corpuri promovate in ultimii ani, stupida si, bineinteles, nejustificata. E drept ca in anumite momente ale vietii conteaza aspectul, indeosebi pentru femei. De fapt, femeile sunt cele mai preocupate de felul in care arata, asa cum era si normal. Desigur, in ultimii ani, si numarul barbatilor preocupati de aceasta problema a crescut. In sfarsit, revenind la dorinta oamenilor de a slabi, spunem ca este nejustificata, numai daca ne raportam la modelele promovate astazi. Pe de alta parte, daca ne gandim la mentinerea sanatatii organismului, vom spune ca aceasta dorinta a oamenilor de a slabi este complet justificata.
S-au dus timpurile in care parintii ne spuneau ca a fi gras inseamna a fi sanatos. Totodata, a fi foarte slab nu inseamna neaparat ca esti si sanatos, ba dimpotriva, esti mult mai vulnerabil. Dar cum se poate pastra acest echilibru? Inainte de toate, printr-o grija constanta vizavi de organism. A avea un organism sanatos nu inseamna ca trebuie sa-l alimentam cu toate alimentele, care, chipurile, sunt benefice.
Apoi, daca dorim sa slabim foarte repede, mai mult rau ne vom face. Tot aici, trebuie sa tinem cont ca sunt si persoane care, desi au, sa spunem, 10 kilograme in plus sunt sanatoase. Altfel spus, niciodata nu vom avea un organism sanatos, daca vrem sa slabim intr-un timp extrem de scurt. Ba dimpotriva, organismul va fi zdruncinat, existand posibilitatea sa ne si imbolnavim. Tocmai de aceea, am ales ca prim pas spre a avea un organism sanatos, slabitul intr-un timp indelungat, si nu scurt, altminteri, corpul va deveni, mai degraba, un container in care am tot bagat si care este golit si umplut tot timpul.
2. Al doilea pas este, cum altfel nu se putea, strans legat de primul – sportul. Acesta este, intr-adevar, necesar, cu atat mai mult cu cat tentatiile sunt din ce in ce mai mari. Faptul ca avem un job extenuant ori solicitant nu inseamna ca trebuie sa avem si o viata sedentara. Ba dimpotriva. In acest caz, ar fi indicat sa alternam activitatile fizice cu jobul. Pe langa faptul ca ne vom avea un organism sanatos, vom putea scapa si de oboseala, capatand mai multa energie. Mai simplu decat atat, sportul, prin orice exercitii sau activitati fizice ar fi el reprezentat, este extrem de important. Sa nu uitam, de pilda, ca alergarea ne pune sangele in miscare, plus, nici nu trebuie sa mai enumeram beneficiile sportului.
3. Poate cea mai comuna cauza a obezitatii si, implicit, a problemelor grave de sanatate este alimentatia proasta. Ati ghicit, cel de-al treilea pas, probabil, si cel mai important, se refera la obiceiurile noastre alimentare. Multi spun ca suntem ceea ce mancam. Nimic mai adevarat. Si aici nu ne referim neaparat la faptul ca trebuie sau nu sa fim slabi, ci la aspectul nostru. Sanatatea pielii, a ochilor, a parului si, in definitiv, sanatatea tuturor functiilor si organelor sunt conditionate de ceea ce mancam.
Buna functionare a organelor tine, fara doar si poate, de obiceiurile noastre alimentare. Asa cum se tot spune, organismul nostru este ca un motor. Si nu trebuie sa continuam in aceasta privinta, deoarece stim prea bine ce se poate intampla atunci cand un mecanism incearca sa-si ia energia sub incidenta altor parametri. Consumul de fructe si de legume este foarte important. Totodata, renuntarea la alimentele de origine animala foarte bogate in grasimi, iarasi, este importanta, cu atat mai mult cu cat tot mai multi oameni au un colesterol ridicat, chiar si cei destul de tineri.
4. In sfarsit, obiceiurile alimentare proaste ale oamenilor, sedentarismul si unele exagerari in dorintele de a slabi sunt printre cele mai comune cauze pentru care sanatatea organismul se altereaza semnificativ. Chiar si asa, am ales aici, la cel de-al patrulea pas, renuntarea la vicii si, desigur, mediul inconjurator. Tot mai multi oameni gasesc placere in fumat, desi nu o pot explica. Oricat de absconsa ar fi o placere, intotdeauna vor exista cuvinte potrivite sa o explice. In cazul tigarilor, nu exista.
Mai mult decat atat, tot mai multi oameni mor an de an din cauza fumatului. Ba chiar, un studiu arata ca tot mai multi tineri romani incep sa fumeze de la o varsta frageda. Pe de alta parte, este si mediul inconjurator si, implicit, stresul conditionat, de cele mai multe ori, de primul. Se poate spune ca stresul este una dintre cele mai amenintari la sanatatea organismului nostru. Pe langa faptul ca nu ne lasa sa dormim, si ne confera o stare generala proasta, stresul poate declansa si boli. Poate ca nu putem scapa de stres, de grijile cotidiene, insa, cu siguranta, ne putem descarca prin sport si nu prin vicii, care, oricum, ne pun serios viata in pericol.