Despistarea precoce a cancerului și a unor boli grave poate ajuta la aplicarea unui tratament eficient la timp și poate fi chiar soluția restabilirii sănătății sau chiar a salvării vieții. La primele simptome care apar trebuie mers la medicul de familie sau la medicul generalist pentru investigații și recomandări de analize.
- Oboseala poate fi un simptom al cancerului dacă este intensă și apare frecvent, zilnic, chiar și fără motiv (fără a face efort sau a avea anumite probleme psihice, profesionale, familiale). În general, oboseala crescută și care se produce brusc trebuie să te îngrijoreze, pentru că ea semnalizează boli grave cauzate de infecții cu agenți patogeni – virusuri, bacterii. Oboseala apare în caz de cancer, diferite tumori, anemie sau boli inflamatorii.
- Scăderea inexplicabilă în greutate este de asemenea un semn că ai o problemă gravă de sănătate, dacă nu ții dietă și mănânci suficient nu este normal să pierzi în continuu din greutatea corporală. Scăderea greutății poate să apară în caz de cancer de stomac, cancer de pancreas, diabet, parazitoză, inflamații, infecții, hipertiroidie, tumori pulmonare sau la gât.
- Prezența unor firișoare de sânge în scaun pot fi semne că există o boală de colon sau rect, polipi, cancer, hemoroizi. Deși sângele în scaun poate să apară din mai multe cauze, medicii consideră acesta ca fiind cel mai important simptom al cancerului de colon. Principala analiză care se face în astfel de cazuri este colonoscopia.
- Stările febrile nu foarte ridicate dar repetitive, sunt simptome ale infecțiilor, dar și ale unor forme de cancer: leucemie, limfom sau cancer limfatic.
- Usturimea la urinat este un simptom al infecțiilor urinare, mai ales dacă apare și febra. În ceea ce privește sângele în urină, acesta este un alt semn care confirmă o infecție destul de gravă la tractul urinar. Sângerarea poate fi și un simptom al cancerului la vezica urinară.
- Durerea intensă de cap este un simptom al tumorii cerebrale. Dacă apar dureri severe de spate, acestea pot fi provocate și de cancerul ovarian și cancerul de colon.
- Dureri abdominale inexplicabile acute pot semnala sindromul de colon iritabil sau cancerul de colon.
Pentru a preveni sau depista cancerul de colon sunt recomandate următoarele analize:
• Tușeul rectal se face pentru examinarea unor probleme de sănătate la rect sau prostată.
• Analiza materiilor fecale pentru depistarea sângelui (care nu este vizibil cu ochiul liber).
• Colonoscopia se face de către medicul gastroenterolog. Cu ajutorul acestei proceduri se examinează colonul și se poate descopri cancerul de colon sau prezența unor polipi.
• Recto-sigmoidoscopia este o analiză la intestinul gros – colon sigmoid și rect.
• Irigografia cu bariu ajută la depistarea unor polipi sau a unei tumori cancerigene.
Ce analize trebuie să faci dacă suspectezi că ai putea avea cancer de sân?
• Mamografia este un examen radiologic cu raze X pentru depistarea unui eventual cancer la sân. Acest examen ar trebui să se facă de toate femeile, după vârsta de 50 de ani.
• Ecografia se face când rezultatele mamografiei nu sunt suficient de clare pentru stabilirea diagnosticului.
Analize pe care trebuie să le faci în cazul în care ai în familie rude care au suferit de cancer de ovar și suspectezi că ai putea fi și tu bolnavă:
• Examinarea pelvină.
• Ecografia ovarelor se realizează pentru observarea acestora dar și a structurilor din jur (ex. a uterului).
• Prelevarea de țesut prin chirurgie se face atunci când se suspectează o formă de cancer.
• Analize de sânge.
Analize pentru a depista osteoporoza
• Osteodensitometria reprezintă un examen radiologic pentru măsurarea masei osoase.
Dacă ții la sănătatea ta, fă-ți analize din timp, nu aștepta să ai simptome care să indice că ai deja o boală gravă sau o formă de cancer. Analizele preventive te pot ajuta să-ți menții o stare bună de sănătate.