Grapefruit, un fruct gustos si sanatos

0
494
Grapefruit, un fruct gustos si sanatos

Grapefruit-ul (Citrus paradisi) este numit si marul-paradis, face parte din familia Rutaceae si este originar din Asia.

Se spune ca acest arbore a aparut in sec. al XVIII-lea ca un hibrid de pomelo si portocala. Din sec. al XX-lea a inceput sa fie cultivat pe scara larga in Asia si Europa, ajungand si in Mexic, SUA, Brazilia, Argentina, Israel, Cipru, Jamaica si Maroc. In Spania este numit pomelo sau toronja.

Arborele este mereu verde, ajunge la inaltimea de 10 m, are frunzele subtiri, lungi si galbui, iar florile sunt mari, albe si parfumate. Fructele citrice sunt mari si rotunde, au culoarea galbena-rozalie, cu pulpa zemoasa si amara, de culoare roz, galbena sau rosie.

Principalele elemente constituente

  • Fructul contine foarte multe apa, glucide, proteine, lipide.
  • Minerale: magneziu, calciu, potasiu, fosfor, sulf, clor, fier, sodiu, mangan, cupru.
  • Contine vitamine: C, E, B1 si B2, A, PP.
  • Uleiuri esentiale: citral, limonena, pinena.
  • Contine pectina, alcooluri, acid citric.

Grapefruit

Proprietati si utilizare in tratarea unor afectiuni

  • Stimuleaza pofta de mancare – Grepfruit-ul este un fruct racoritor si are un continut bogat de vitamine.
  • Constipatie – Sucul si pulpa de grapefruit sunt bune depurative, digestive, echilibreaza reactia acida a unor alimente.
  • Boli de ficat – Acest fruct este un excelent drenor hepatic si renal, trebuie mancat inainte de masa, nu dupa. Este recomandat si sucul de grapefruit: se beau 3 pahare de suc pe zi, uneori, daca este prea amar, poate fi si indulcit cu miere de albine.
  • Coaja fructului este bogata in uleiuri esentiale de aceea are proprietati antibacteriene si antivirale.
  • Febra, raceala, gingii inflamate – Grapefruit-ul alaturi de lamaie tonifica si mentine sanatatea gingiilor, intareste sistemul imunitar.
  • Grapefruit-ul curata stomacul si intestinele – Se recomanda o dieta de trei zile din pulpa si suc de grapetruit, deoarece in procesul post-digestiv acest fruct produce reziduri alcaline, desi este un suc acru.
  • Boli infectioase ale tractului digestiv – Grapefruit-ul are proprietati digestive, tonice si depurative.
  • Astm, ateroscleroza, diabet – Datorita elementelor sale nutritive, acest fruct este considerat un bun remediu in tratarea acestor boli.
  • Oboseala, anorexie, fragilitate capilara – Se recomanda fructe proaspete deoarece au proprietati antihemoragice, sunt tonice si aperitive excelente.
Citește și:  Topul vitaminelor pentru iarna

Alte utilizari

  • Uleiul din grapefruit este folosit in aroma-terapie, pentru notele sale puternice si frumos parfumate. De asemenea este utilizat cu succes in industria parfumurilor.
  • Grapefruit-ul poate fi utilizat in salate, asociat cu rosii, ceapa si salata verde.
  • Este cunoscut sosul indian dulce-acrisor numita chutney, foarte delicios, care se prepara astfel: grapefruit, menta zdrobita, piper verde sau rosu, putina sare pentru gust si nuca de cocos rasa. Se serveste cu carne rece, legume si curry.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.