Garofita-piperata (Calycanthus floridus), arbust cu miros de capsuni

0
3297
Garofita-piperata (Calycanthus floridus), arbust cu miros de capsuni

Garofita-piperata este un arbust cu frunze cazatoare originar din America de Nord care nu creste mai inalt de 3 m. Are denumirea stiintifica de Calycanthus floridus si face parte din familia Calycanthaceae. Este rezistent la frig si nu necesita tratamente speciale, trebuie doar sa fie plantat intr-un loc insorit si uscat, cu climat mediteranean.

Pentru ca sa infloreasca frumos trebuie sa fie udat, in caz contrar inflorirea sa va fi destul de slaba. Interesant la acest arbust este ca florile sale emana un parfum placut ca de capsuni mai ales dupa lasarea intunericului – un motiv in plus sa fie plantat in parcuri si gradini, pentru a fi admirat mai ales in perioada de inflorire in noptile frumoase, senine, de iulie.

Garofita-piperata prefera sa creasca in aer liber in plin soare, daca este in spatiu inchis are nevoie de multa lumina. Are frunzele mari, alungite de cca. 10 cm, ascutite, opuse, de forma ovala si eliptica, cu perisori pe partea de dedesupt, de culoare verde-inchis-stralucitor sau verde-gri. Florile sunt rosiatice, cu multe petale lungi ce par catifelate. Fructele sunt de forma rotunjita si lungime de 6 cm.

Arbustul poate fi cultivat atat pe teren in gradina, cat si in ghiveci pe balcon sau terasa. Prefera toate tipurile de teren, dar mai ales umed, bogat in materie organica si fertil. Pamantul trebuie sa contina turba si nisip, astfel incat sa fie prevenita stagnarea apei. Inmultirea plantei se face prin seminte sau butasi.

Citește și:  Mitchella repens, planta medicinala numita vita-de-vie a femeii

Garofita-piperata

Semintele se aseamana intr-un strat alcatuit din turba si nisp in parti egale in prima luna de toamna, iar lastarii se separa primavara. Pentru a se dezvolta frumos de la arbust se taie doar ramurile deteriorate si care cresc dezordonat si incomodeaza. Se elimina ramurile uscate la inceputul primaverii si mai ales inainte ca planta sa inmugureasca.

Particularitatea acestei plante este ca are atat florile cat si radacina, frunzele si scoarta cu o aroma speciala de mirodenie si condiment, care ofera un parfum puternic mai ales daca sunt taiate si sfaramate. Frunzele sunt apreciate pentru aroma lor placuta, erau folosite inca din vremuri de demult de bastinasii din America de Nord la condimentarea mancarurilor. Astazi planta nu mai este folosita ca mirodenie pentru ca este considerata usor otravitoare.

Genul Calycanthus contine inca doua specii de astfel de arbust alaturi de cea prezentata mai sus si anume: Calycanthus occidentalis si Calycanthus glaucus. Specia Calycanthus glaucus are frunzele mari cu numerosi pufisori fini pe partea inferioara si florile rosii, dar mai putin aromate. Specia Calycanthus occidentalis creste in California de Nord, este un arbust inalt de 3 m, are frunzele mai mari decat garofita-piperata, florile si ele mai mari (de cca. 8 cm) si culoare de asemenea rosie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.