Marul si rolul sau in sanatate

0
1154
Marul si rolul sau in sanatate

Marul (Malus domestica) este un pom fructifer care face parte din familie Rosaceae si a fost obtinut din diferite specii salbatice. Acest pom melifer ajunge la inaltimea de 10 m, are frunzele cu perisori fini pe fata posterioara si fructele mari de diferite culori (in functie de specie). In fiecare an marul infloreste in luna aprilie. Inflorescentele cresc in buchetele formate din 3-5 flori cu petale albe si culoare rozie in interior.

Ce contin merele?

  • Vitamine: A, B, B1, B2, C, E, PP.
  • Vitaminele se gasesc mai mult in cojile merelor rosii, decat in pulpa fructului.
  • Apa, substante zaharoase, pentozana, celuloza, lignina, acizi organici, pectina, glucide.
  • Saruri minerale si oligoelemente: potasiu, magneziu, calciu, siliciu, sodiu, clor, brom, fier, mangan, arsenic, alumina, tanin, cobalt.
  • Pielita si cotorul contin: acid galotanic, acid pantotenic.
  • Coaja contine o esenta care da parfumul specific merelor.
  • Valoarea calorica este urmatoarea: 100 g mere contin 128 de calorii.

Preparate din mere

Pentru uz intern se mananca fructul crud, cu tot cu coaja, ambele au foarte multe proprietati.

Compotul de mere – Pentru a avea un gust mai placut, la inceputul fierberii se adauga sucul de la o jumatate de lamaie, iar la sfarsit o lingurita mica de unt.

Dieta cu mere crude – Se consuma zilnic minim 500 g mere rase pe razatoare.

Infuzia de mere – Se taie felii 2-3 mere cu tot cu coaja si se fierb intr-un litru de apa timp de 15 minute. Se beau 2-3 cani pe zi, sau mai mult.

Infuzie de coaja de mere – Se infuzeaza timp de 15 minute o lingurita de coaja de mere maruntita la un pahar de apa fierbinte.

Infuzia de flori de mar – Se folosesc 30 g flori de mar la un litru de apa, se infuzeaza timp de 15 minute si se bea.

Sirop de mere – Merele se rad si se lasa la macerat in sucul lor propriu timp de cateva ore. Se stoarce sucul si se fierbe cu o cantitate egala de zahar, la foc mic, pana se ingroasa putin.

Infuzia de frunze de mere – Se folosesc 120 g frunze la un litru de apa fierbinte, se infuzeaza timp de 15 minute si se bea.

Tratamente cu mere in diferite afectiuni

mar

Dispepsii, boli intestinale – Merele rase ajuta digestia, sucul lor acidulat stimuleaza glandele digestive si protejeaza mucoasa stomacului. De asemenea, favorizeaza asimilarea calciului.

Diaree – Merele au proprietati antidiareice si antiseptice. Se consuma 500-800 g mere rase zilnic.

Enterocolita – Se face o cura de doua zile cu mere rase pe razatoare. Acest mod de consum este un bun remediu contra dispepsiilor, dizenteriilor si colitelor mucoase. Este recomandat si in regimul pentru ulcer gastric.

Anemie, convalescenta, stari astenice – Este indicat consumul de mere proaspete, pentru ca au un continut bogat de vitamine si minerale.

Artritism, guta, hemoroizi, edeme renale – Merele sunt depurative si diuretice, usureaza eliminarea calculilor urinari si a acidului uric. De asemenea este indicat sa se bea 4-6 cani de infuzie de coaja de mere pe zi.

Febra, gripa, bronsita – Fructele consumate proaspete au efect antifebril, racoritor si anticataral. In caz de gripa se recomanda dieta cu mere crude, timp de 2-3 zile. Un bun remediu este si consumul zilnic a 3-6 linguri de sirop de mere. Pentru tratarea bronsitei este indicata infuzia calda de mere, 2-3 cani pe zi.

Colesterol – Aceaste fructe contin pectina, de aceea ajuta la scaderea colesterolului din sange.

Normalizeaza intestinul, combate constipatia – Se recomanda consumul de mere proaspete mai ales la micul dejun.

Stari nervoase, insomnie – Se recomanda sa se consume seara un mar, inainte de culcare, deoarece favorizeaza somnul.

Reumatism, afectiuni intestinale – Infuzia de mere (sau de coaja de mere) este un bun remediu pentru aceste boli, recomandat este sa se bea 4-6 cani pe zi.

Citește și:  Plante medicinale - Podbalul

Diabet – Marul ca si lamaia este un bun remediu pentru diabet. Cura de legume si mere trateaza cu succes diabetul infatil.

Merele mentin sanatatea organismului si prelungesc tineretea, deoarece sunt energetice, tonice ale stomacului, antiseptice intestinale, regenereaza tesuturile.

Obezitate – Este recomandata dieta cu mere crude.

Boli de rinichi si vezica – Se foloseste infuzia de frunze de mar sau de coaja de mar.

Boli de plamani si de inima – Se recomanda 3-6 linguri de sirop de mere pe zi.

Merele curata dintii – La sfarsitul fiecarei mese este recomandat sa se manance un mar. Datorita continutului de acid oxalic, marul este si un inalbitor al dintilor.

Calmeaza tusea – Se recomanda infuzia calda de flori de mar.

Ingrijirea pielii – Sucul de mar tonifica pielea, se aplica sub forma de comprese pe fata, gat, sani si abdomen.

Ten ofilit – Se recomanda o masca cosmetica realizata din mere rase, se aplica direct pe fata.

Faringita, amigdalita, angina – Este indicat sa se faca gargara calduta cu suc de mere.

Puncte negre de pe fata, ulcere mici – Se foloseste lotiune din suc de mere.

Bolile de gat – Se vindeca facand gargara cu infuzie calda de frunze de mere.

Tratamente cu otet de mere

Se recomanda 2 linguri de otet de mere la un pahar de apa la fiecare masa, pentru a se asigura neutralitatea toxinelor din tubul digestiv si organism, precum si a florei intestinale.

Ajuta in intoxicatiile alimentare, insotite de voma si diaree. Se pune o lingura de otet de mere la un pahar cu apa si se bea cate o lingurita din amestec din 10 in 10 minute. Dupa 4 ore se ia cate o lingurita la 15-20 minute, iar dupa alte 2 ore se ia cate o mica inghititura la intervale mai rare. Dupa 2-3 zile se bea cate un pahar de amestec la fiecare masa.

Otetul de mere este un bun remediu pentru obezitate, reumatism, stari de oboseala cronica, hipertensiune, scurgeri apoase din nari, lacrimari ale ochilor la persoanele in varsta. Ajuta in refacerea capacitatii reproducatoare la femeile nefertile, la dezvoltarea fetusilor si a copiilor dupa nastere.

Reumatism – La fiecare masa se iau cate doua lingurite de otet de mere si doua lingurite de miere de albine, intr-un pahar cu apa. De asemenea, se fac bai la maini si picioare cu o parte otet de mere si trei parti apa calda, sau se pun comprese locale cu aceasta compozitie.

Faringita – Se trateaza facand gargara cu un pahar de apa calduta in care s-a dizolvat o lingurita de otet de mere. Se face gargara de 5-6 ori pe zi, astfel in scurt timp durerile de gat se atenueaza si faringita se vindeca.

Varice – Se maseaza zona afectata cu otet de mere, iar pentru uz intern se bea la fiecare masa un pahar cu apa in care s-a pus o lingurita de otet de mere.

Caderea parului, chelia – Se tamponeaza de 6 ori pe zi pielea capului cu otet de mere.

Arsuri – Otetul de mere calmeaza durerile provocate de arsuri.

Dureri musculare si articulare – Se recomanda masaje locale, deoarece otetul de mere calmeaza durerile.

Clatirea parului – Se adauga 50 ml de otet in apa de clatit, astfel parul va fi moale si foarte lucios.

Otetul de mere ajuta si in medicina veterinara – Se pune in apa de baut a pasarilor (gaini, curci) o lingura de otet de mere la un litru de apa. Acest amestec ajuta pasarile sa creasca mai repede si sa aiba carne multa si gustoasa. De asemenea, 60 g otet de mere in hrana vacilor face ca acestea sa dea lapte mai mult si mai gras. Otetul de mere creste rezistenta organismului la animale si pasari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.