Sindromul de canal carpian – Simptome, cauze si tratament

0
2210
Sindromul de canal carpian - Simptome, cauze si tratament

Sindromul de canal carpian este o afectiune medicala ce se caracterizeaza prin leziuni dureroase si invalidante ale degetelor, ale articulatiei pumnului, ale cotului si altor articulatii. Aceste tulburari mai sunt numite tulburari de suprasolicitare, maladia stresului repetitiv, tulbulari cumulative postraumatice sau nevrita ocupationala.

Articulatia pumnului este vulnerabila si complexa. Prin antebratul omului trece nervul median, printr-un canal format din oasele carpiene si un strat de ligamente, ajunge pana la varful degetelor si controleaza mobilitatea acestora. Cand nervul median este suprasolicitat apar furnicaturi si intepaturi in degete si se poate pierde sensibilitatea la nivelul mainii.

Sindromul de canal carpian apare mai frecvent la persoanele de varsta mijlocie, mai mult la femei decat la barbati. Deseori afecteaza femeile dupa menopauza, cele insarcinate sau cele supraponderale.

Simptomele sindromului de canal carpian:

  • Persoana strange pumnul cu greutate si reuseste cu greu sa apuce obiectele mici.
  • Are senzatia ca mana ii este intepenita, simte intepeturi si furnicaturi mai ales in police (degetul mare) si primele trei degete.
  • In unele cazuri pielea se usuca si unghiile se deterioreaza, prezinta mici fisuri.
  • Simte junghiuri in articulatia pumnului care pot iradia in picior, torace sau umar.

Orice persoana care dupa o zi de munca simte ca ii sunt afectate in special degetele, articulatiile pumnului, are furnicaturi si intepaturi trebuie sa fie ingrijorata si sa mearga cat de curand la o consultatie la un medic de specialitate. Sunt situatii cand aceste simptome prezentate mai sus pot indica si afectiuni mai grave. Astfel daca mainile si articulatiile sunt tepene, dureroase si mai ales umflate, poate fi cazul unei forme de artrita.

Daca durerea la nivelul degetelor si mainii se simte mai ales noaptea poate fi cazul unui diabet aparut la varsta adulta. Cand afara este mai rece si pielea devine intai alba apoi rosu intens poate fi vorba si de sindromul Raynaud. Dupa o cadere sau un accident, persoana in cauza poate simti dureri in mana, degete si articulatia pumnului – asta deoarece este posibil ca ea sa aiba o fractura.

Toate acestea sunt motive serioase ca sa se apeleze la un medic, in vederea stabilirii unui diagnostic si tratament corect. Daca nu se iau masuri imediate, in lipsa tratamentului simptomele descrise mai sus se agraveaza si pot aparea dureri mai mici sau persistente si in alte zone ale corpului (in maini, brate). Persoana in cauza va ajunge in incapacitatea de a nu mai putea sa apuce ferm obiectele si de a nu-si mai folosi mainile in mod normal.

Este posibil ca anumite persoane sa simta astfel de furnicaturi si intepaturi si in picioare, gambe si glezne, simptome ce arata ca acestea ar putea suferi de sindromul de canal tarsian. Insa acest diagnostic trebuie sa-l stabileasca medicul, dupa o consultatie facuta de aceasta.

Cauzele aparitiei sindromului de canal carpian

Leziunile canalului carpian si ale unor pasaje nervoase majore de alta natura au aparut ca urmare a unor activitati repetitive. Multe persoane considera si tastatura computerului utilizata in exces, prin butonarea ei cu degetele drept una dintre cauzele acestei boli.

Indiferent de cauzele aparitiei acestor simptome, aceste leziuni ale canalelor tarsian si carpian pot fi prevenite destul de usor si corectate in totalitate daca sunt observate in primele stadii. Persoana afectata trebuie obligatoriu sa intrerupa sau sa schimbe respectiva activitate care i-a provocat acest disconfort. In caz contrar ea poate suferi anumite leziuni definitive si ireversibile atat ale nervilor cat si ale muschilor de la nivelul pumnului, mainii si altor zone ale corpului.

Anumiti specialisti considera ca una dintre cauzele aparitiei acestor simptome este si deficitul de vitamina B6 (numita piridoxina).

Leziunile de stres repetitiv apar la persoanele care executa cu mana miscari precise, o perioada lunga de timp, cum fac de exemplu macelarii care transeaza carnea, sau muzicienii. Cei care executa miscari repetate de rasucire, rotire sau apucare pot suferi astfel de leziuni. Pozitiile incomode ale gatului, bratului si mainii (fie in timpul condusului, muncii la birou sau altor activitati) pot mari riscul aparitiei acestor leziuni.

Exista o serie de activitati care suprasolicita articulatiile mainii si pumnului si pot determina leziuni de stres repetitiv: tenisul, golful, vaslitul, escaladarea, tirul sportiv, tirul cu arcul, coborarea pe schiuri si altele.

Diabetul, unele tulburari sistemice, problemele tiroidiene pot cauza disconfortul si suprasolicitarea nervoasa. Unele afectiuni si traumatisme – entorsele, poliartrita reumatoida, leucemia – pot provoca compresiunea tesuturilor moi asupra nervilor, respectiv aparitia edemului.

Dupa cum am spus orice persoana care prezinta simptomele amintite mai sus trebuie sa apeleze la un medic, pentru a nu lasa ca acestea sa progreseze si boala sa se agraveze. Medicul va controla edemul, slabiciunea, inflamatia, limitarea mobilitatii mainii si bratului, diminuarea reflexelor. De regula furnicaturile afecteaza degetul mare si degetul inelar (in special partea interna a acestuia).

Un prim test care se face in cazul acestei afectiuni este testul semnului lui Tinel, prin care medicul executa batai usoare pe fata anterioara a articulatiei pumnului si daca acestea provoaca anumite furnicaturi pacientului, inseamna ca el sufera de maladia stresului repetitiv.

Un alt test este cel al flexiunii pumnului Phalen, care se mai numeste si ,,testul rugaciunii inversat” prin faptul ca pacientul trebuie sa tina mainile impreuna dar spate in spate, atat de apropiate incat unghiile sa se atinga. Si in acest caz daca pacientul simte intepaturi inseamana ca sufera de sindromul de canal carpian.

Diagnosticul poate fi confirmat si prin compresie – medicul plaseaza manseta tensiometrului pe antebrat si induce aer la o valoare mai mare decat cea a tensiunii sistolice. In acest caz probabil ca pacientul va simti durere si furnicaturi datorita acestei compresii.

Un test care va confirma si alte posibile anomalii ale articulatiilor de care sufera pacientul este radiografia. De asemenea medicul poate solicita o electromiografie (EMG), o explorare imagistica prin rezonanta magnetica (MRI) si studii ale vitezei conducerii nervoase (VCN).

Sindromul de canal carpian

Metode de tratament ale sindromului de canal carpian

Cand simtomele apar numai ocazional poate fi suficienta o reactie naturala (de lasare a mainilor sa cada si scuturare a degetelor si pumnilor) ce poate asigura o usurare imediata a furnicaturilor si intepaturilor din degete. Niciodata nu trebuie sa se continue miscarile ce cauzeaza furnicaturile si intepaturile din degete, deoarece simptomele vor continua si nervii pot suferi leziuni definitive.

Citește și:  Plante medicinale - Iedera (Hedera helix)

Medicul va recomanda unui bolnav de sindrom de canal carpian sa se odihneasca prin repaus la pat, sa aplice comprese reci, sa foloseasca o atela pentru a proteja articulatia pumnului, astfel ea sa nu se indoaie mai ales in timpul somnului. Uneori este nevoie de purtarea unei atele pentru pumn o perioada de 7-14 zile. De asemenea pacientul nu va trebui sa solicite mana, nu va avea voie sa lucreze cu degetele si mana pana la disparitia simptomelor ce apar in cazul acestei afectiuni.

In cazul unor tulburari asociate acestei boli (artrita, obezitate si altele), medicul va recomanda tratamentul adecvat fiecareia in parte.

Durerile pot fi ameliorare prin medicamente antiiflamatoare prescrise de medic, cum ar fi: aspirina si ibuprofenul. De asemenea ajuta crema cu cortizon sau alte medicamente analgezice, care inlatura durerea dar si trateaza uscaciunea pielii si fisurile unghiilor – ce apar in cazul acestei maladii. In cazuri mai grave medicul va recomanda injectiile cu corticosteroizi pentru diminuarea inflamatiei.

Refacerea mobilitatii normale se poate realiza prin masajul profund al tesuturilor moi, prin exercitii usoare si elongatii care ajuta in marirea mobilitatii. Un medic fitoterapeut poate recomanda folosirea unui dispozitiv de stimulare electrica transcutanata a nervilor (TENS), care actioneaza prin trimiterea unor impulsuri electrice de mica intensitate in zona afectata.

In cazuri foarte grave (cand nervul carpian este comprimat sau ciupit si simptomele apar de mai multe luni) poate fi necesara imobilizarea mainii sau a antebratului in ghips, o perioada de cateva saptamani. Uneori trebuie facuta o interventie chirurgicala prin care se va eliberara nervul comprimat si se va indeparta tesutul cicatricial. Recuperarea dupa o astfel de interventie dureaza o luna sau chiar mai mult.

Exista si alte metode de tratament prin care se urmareste reducerea inflamatiei, mentinerea in repaus a articulatiei lezate a pumnului sau inlaturarea cauzelor care au provocat aceasta problema medicala.

Foarte importanta este alimentatia si dieta. Suplimentele de vitamina E ajuta la diminuarea inflamatiei tisulare. Vitamina C ajuta la refacerea tesuturilor, iar vitamina B6 amelioreaza circulatia sanguina si inflamatia nervilor. In aceasta perioada de tratament trebuie micsorat consumul de proteine din dieta, deoarece acestea reduc absorbtia de vitamina B6 in corp. De asemenea dieta trebuie sa contina mai putin zahar rafinat (care se gaseste in dulciuri) deoarece acesta slabeste capacitatea organismului de a combate inflamatia.

Ghimbirul este o planta medicinala care ajuta foarte mult in reducerea inflamatiei. Se foloseste ghimbir proaspat, se da prin razatoare, apoi se tine o cantitate de 80-150 mg ghimbir timp de 10 minute la infuzat intr-o cana cu apa fierbinte. Se ia un prosop se uda cu aceasta infuzie si se aplica pe zona afectata. Se acopera cu un prosop uscat (pentru a se pastra caldura mai mult timp) si se lasa o perioada sa actioneze.

Durerea poate fi redusa si prin acupunctura, prin stimularea circulatiei, eliberarea substantelor din interiorul organismului si care au efect analgezic si de calmarea nervilor. Medicul acupunctor va introduce ace in jurul articulatiei dureroase a pumnului si mai mult decat atat va trata si gatul, umerii, spatele.

Masajul combinat cu ultrasunete poate ajuta la reducerea inflamatiei si respectiv a edemului prin stimularea circulatiei sangelui, reducerea tensiunii, relaxarea muschilor atat in zona afectata cat si in restul corpului. Evolutia leziunilor de suprasolicitare poate fi prevenita prin gimnastica de intarire a articulatiei pumnului si a mainii.

Medicii chiropracticieni recomanda masaj, tratament prin ultrasunete, terapie nutritionala si masaj atat pentru articulatia pumnului in sine, cat si pentru cot si pumn, mergand pana la ajustarea coloanei vertebrale toracice si cervicale, astfel urmarind restabilirea activitatii normale a nervilor.

Anumite exercitii yoga au rolul de a relaxa gatul si coloana si sunt recomandate persoanelor care sufera de sindromul de canal carpian cat si de alte afectiuni cauzate de stres. Sunt contraindicate pozitiile ce implica statul in cap si in maini, sau rasuciri ale bratului – deoarece acestea pot leza nervii ce au fost deja stabilizati.

O metoda de tratament foarte simpla pentru a reduce disconfortul, intepaturile si furnicaturile ce apar intr-o leziune de stres repetitiv este urmatoarea: se aplica o compresa rece (cu cateva cuburi de gheata infasurate intr-un prosop) timp de 60 de minute – 10  minute se tine pe zona afectata, 10 minute se face pauza si tot asa.

Se inchide si se deschide usor pumnul de 12 ori. Se tin mainile fata in fata si se apasa varfurile degetelor, unele in altele, de 18-20 de ori, apoi se face pauza pentru ca degetele sa se odihneasca si se reia exercitiul.

Se ridica mainile desupra capului, se rotesc din articulatia pumnului timp de 20 secunde, in sensul acelor de ceasornic. Apoi se repeta aceeasi operatie in sensul invers al acelor de ceasornic.

Sindromul de canal carpian poate fi prevenit prin mentinerea articulatiei pumnului si a mainii cat mai drepte in timpul lucrului. Asta deoarece se stie ca pozitia naturala a mainii in timpul majoritatii activitatilor este cea dreapta sau doar putin indoita din articulatia pumnului, cu degetul mare mai putin sau mai mult in continuarea antebratului. In momentul cand mana este indoita in spate sau in fata din articulatia pumnului (mai ales pe perioade lungi de timp) sunt suprasolicitati nervii carpieni.

Persoanele care fac miscari repetitive cu degetele sau cu mana trebuie sa faca pauze scurte la fiecare ora si mici exercitii de gimnastica pentru articulatia pumnilor si pentru maini. Cei care lucreaza la calculator trebuie sa se asigure ca inaltimea biroului cat si a scaunului sunt corecte pentru statura lor, astfel incat sa se evite indoirea nenaturala a articulatiei pumnului. Se poate folosi si un suport pentru articulatia pumnului.

Persoanele care observa ca au simptome de sindrom de canal carpian trebuie sa faca pauza, sa inceteze munca pana cand acestea dispar. Este important ca ele sa mearga la medic si sa solicite un tratament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.