Ingrijirea mainilor este o activitate necesara in conditiile in care acestea îsi pierd catifelarea si aspectul frumos datorita activitatilor zilnice de la servici si de acasa, se pot usca si zbarci din cauza degresarii sau a unei avitaminoze. In ultimul caz, persoana va trebui sa urmeze si un tratament intern la doctor, pe langa procedeele cosmetice.
O mana uscata se ingrijeste in felul urmator: se spala si se curata cu lapte demachiant; se greseaza cu o crema hranitoare si hidratanta; se efectueaza miscari de masaj. Dupa aceste operatii, se unge mana din nou cu o crema vitaminizanta si se aplica peste aceasta parafina calda prin pensulari repetate cu o pensula lata si moale. Se pensuleaza parafina pe mana de la degete pana la cot si pe partea interioara si pe partea exterioara, invelind mana ca intr-o manusa groasa.
Se aplica parafina la o temperatura pe care o suporta mana clientei. Dupa 15 minute se indeparteaza parafina inchegata, cu ajutorul unei spatule. Se face un usor masaj decongestiv al mainilor si apoi se infasoara in comprese reci. In loc de parafina se mai poate proceda in felul urmator: se fac de trei ori pe saptamana bai caldute in ulei de germene de porumb, avand un efect foarte bun emolient.
Ingrijirea mainilor implica si ingrijirea unghiilor. Acestea sunt formatiuni cornoase ce acopera fata dorsala a extremitatilor degetelor. De aspectul lor depinde frumusetea mainilor. Pentru aceasta, ele trebuie sa fie mai intai sanatoase. Orice afectiune (schimbarea culorii, schimbarea formei, schimbarea structurii, infectiile) vor fi tratate de catre medic. Unghiile sanatoase se vor ingriji, pentru a le mentine sanatoase si din motive estetice.
Unghiile de la maini sufera, ca si pielea mainilor, din cauza activitatilor zilnice (munca in gospodarie, munca in diverse profesiuni, etc.) a prafului, a murdariei unor obiecte care inevitabil sunt atinse cu mana, a unor traumatisme (loviri, intepaturi). Ingrijirea unghiilor incepe cu spalarea lor cu apa si sapun, cu o periuta speciala, de cate ori este nevoie. Daca unghiile sunt mai lungi, se curata regiunea de sub varful unghiei cu ajutorul unui betisor pe al carui varf s-a infasurat putina vata, care se umezeste cu suc de lamaie, sare de lamaie, apa oxigenata, pentru a albi pielea din aceasta regiune, ceea ce da un aspect frumos si de perfecta curatenie.
Pilirea unghiilor se va face saptamanal, dandu-li-se o forma ovala si o margine neteda, pentru a nu se agata si zgaria, chiar daca sunt mai lungi. In privinta lungimii, gustul personal si indeletnicirile persoanei isi vor spune cuvantul. In functie de obisnuinta, pielitele de pe unghii se taie dupa ce au fost muiate timp de 10 minute in apa calda si sapun, in conditii de igiena perfecte sau sunt impinse si deplasate spre baza unghiei. Este recomandata o baie de ulei caldut o data pe saptamana, pentru intretinerea lor in stare de sanatate; se va folosi un ulei vegetal.
Daca unghiile nu se lacuiesc, vor fi lustruite cu un material moale; daca se aplica un lac sau o pasta colorata, culoarea acesteia va fi aleasa in functie de culoarea rujului de buze, in armonie cu culoarea imbracamintei, in armonie cu fardurile folosite pentru fata. Cand pasta incepe sa se dezlipeasca de pe unghii, se sterge imediat toata unghia cu ajutorul unui solvent, deoarece unghiile lacuite, cu lacul cojit din loc in loc, denota neglijenta, delasare si dau un aspect deprimant mainilor si persoanei respective. Ingrijirea lor face parte din obligatiile fata de propria persoana.
Ingrijirea mainilor se realizeaza si printr-un masaj prin care se urmareste activarea circulatiei sanguine si limfatice, o mai buna hranire a tesuturilor si pastrarea supletii incheieturilor, oprindu-se, prin acest procedeu, depunerea de saruri la nivelul articulatiilor respective.
Inainte de a incepe masajul, se spala mainile avand grija sa se indeparteze orice urma de sapun de pe maini. Se aplica apoi crema cu care se efctueaza masajul, prin miscari usoare de netezire.
Masajul de ingrijire a mainilor se compune din urmatoarele miscari:
Miscarea I este formata din doua momente
Mana stanga a cosmeticienei sustine degetele mainii drepte a clientei, in timp ce cu mana dreapta executa urmatoarea miscare de masaj: mana clientei cu degetele unite este prinsa intre cele patru degete si police ale cosmeticienei, efectuand o miscare de netezire cu policele pe partea interioara a mainii; miscarea se continua in traiectorie dubla, incepand din varful degetelor clientei si continuand astfel ca la varful policelui clientei sa se intalneasca policele si indexul cosmeticienei.
Aceasta miscare se adreseaza celeilalte parti (partea laterala) a mainii. De data aceasta cu mana dreapta se sustine mana clientei iar cu stanga se executa o netezire a mainii, prinzand-o intre cele patru degete si police, netezire ce incepe din varful degetelor si continua pana dincolo de incheietura. De aici si la primul moment presiunea miscarii este in unghiul format intre police si celelalte degete. Fiecare din aceste miscari ale momentelor A si B se repeta de 5 ori la fiecare mana.
La miscarea a II-a mana clientei se sprijina in cot pe masa. Cu o mana se sustine mana care se maseaza in dreptul incheieturii, cu cealalta mana se efectueaza o miscare asemanatoare cu cea a imbracarii manusilor – degetele cosmeticienei se intrepatrund intre degetele mainii clientei si efectueaza o miscare de netezire inspre podul palmei unde degetele se unesc, miscarea continuand cu aceeasi presiune pana la incheietura mainii. Se repeta tot de 5 ori la fiecare mana.
Miscarea a III-a de ingrijire a mainilor: se maseaza falangele de la fiecare deget in parte, incepand de la prima spre ultima, miscare ce se aseamana cu imbracarea fiecarui deget de la manusa. Cosmeticiana executa acest masaj cu ajutorul celor cinci degete, masand cu presiune fiecare deget al clientei.
Miscarea a IV-a de ingrijire a mainilor: mana clientei se sprijina usor pe mana stanga a cosmeticienei, in timp ce aceasta, cu mana dreapta, cu cele trei degete (index, mediu, inelar) executa presiuni circulare pe suprafata exterioara a mainii, incepand de la varful degetelor pana dincolo de incheietura, de unde se revine la pozitia de plecare, printr-o miscare de alunecare. Si aceasta miscare se executa de 5 ori.