Merisorul (Vaccinium vitis idaea) este un mic arbust de munte care creste in tufe inalte de 30 cm, in Europa, America de Nord si Asia. La noi in tara creste in zonele montane, la altitudini de peste 1300 m, in luminisurile din Carpatii inalti. Merisorul face parte din familia Ericaceae si este cunoscut si sub denumirea de smardar, coacaz-de-munte, merisoare si pomusor.
Acest arbust are tulpinile ramificate, iar frunzele alterneaza, sunt ovale, lucioase, cu margini intregi, rotunjite spre varf si inguste spre petiol, de culoare verde-inchis pe partea de deasupra si verde-deschis pe partea de dedesubt, cu mici puncte roscate-cafenii. Florile sunt albe sau roz, cresc in grupuri de 2-6 pe varful unei tulpine si sunt de forma unor clopotei, formati fiecare din cate 5 petale unite intre ele.
Perioada de inflorire este din luna mai pana in luna iulie. Fructele sunt rotunde, ca niste mere micute (de unde si denumirea populara de merisoare) sau niste bace zemoase, cu diametrul de 0,5 cm, de culoare alba la inceput si rosie cand sunt coapte, in interior cu numeroase seminte mici.
De la merisor se recolteaza frunzele in perioada lunilor septembrie-octombrie. Se aleg doar frunzele bune, cele uscate sau patate nu se pastreaza. Se pun la uscat in strat subtire pe foi de hartie, in locuri bine aerisite, curate si umbrite. Din 2 kg de frunze se obtine ½ kg frunze uscate. Se ambaleaza intr-un saculet de hartie sau de panza.
Fructele de merisor sunt bogate in acizi organici, stimuleaza digestia si se folosesc deseori in prepararea compotului si a marmeladei. Frunzele contin substante flavonoide, tanin, hidrochinona, arbutina, ericolina, saruri de magneziu, vitamina C, acid chinic, acid oleanic, acid ursolic, saruri ale unor acizi organici. In scop terapeutic se folosesc frunzele deoarece sunt apreciate pentru proprietatile lor diuretice, dezinfectante si antiinflamatorii.
Ceaiul de frunze de merisor este recomandat persoanelor care sufera de infectii urinare, de nefrita, litiaza renala, uretrita, cistita. Pentru un efect si mai bun bolnavii vor lua si un varf de cutit de bicarbonat de sodiu pentru alcanizarea urinii. Ceaiul se prepara astfel: se adauga 4-5 lingurite de frunze de merisor uscate la un litru de apa fierbinte si se lasa la infuzat timp de 10 minute. Se strecoara si se bea 2 cani/ zi. Frunzele de merisor au un gust astrigent si putin amar, dar continutul lor scazut in taninuri face ca ceaiul sa fie usor de baut.
Extractul de mladite de merisor are proprietati antiinfectioase, cicatrizante pentru caile urinare, intestin, prostata, aparatul genital al femeilor si osteoarticular. Este indicat persoanelor care sufera de colita, prostata, reumatism, cistita, artrita, artroza, osteoporoza, sindrom intestinal, constipatie sau diaree.
Se iau 40-50 de picaturi in putina apa de 2 ori pe zi. Se recomanda si bai de sezut, se pune in apa de baie calda extract de merisor si se sta timp de 10 minute, apoi se sta in pat la caldura. Extractul de merisor ajuta la eliminarea urinei prin mobilizarea ureei din tesuturi si astfel ajuta in tratamentul gutei. Prin proprietatile diuretice, antiinflamatoare si depurative extractul de merisor inlatura crizele de guta si inflamatiile articulatiilor.
Frunzele de merisor prin continutul de tanin care are efect astrigent ajuta in reducerea hemoragiei menstruale abundente, inlatura senzatia de balonare sau greutate in bazin. De asemenea, frunzele de merisor au actiune antimicrobiana mai ales asupra unor bacterii care cauzeaza infectii pulpare si gingivale. Astfel merisorul contribuie la mentinerea unei igiene corecte a cavitatii bucale.
Tinctura de merisor – Vaccinium vitis idaea – Acest preparat este recomandat in cazuri de tulburari intestinale (constipatie, diaree), cistita, colita spastica, osteoporoza, osteoartrita, balonare intestinala, menopauza, colon iritabil. Se iau 40-50 de picaturi diluate intr-un pahar cu apa, de 2-3 ori pe zi.
Preparatele pe baza de merisor nu sunt indicate in cazul femeilor gravide sau care alapteaza. Persoanele care sufera de insuficienta renala sau cardiaca nu trebuie sa adauge deloc bicarbonat de sodiu in ceaiul de frunze de merisor.