In general oamenii isi doresc sa duca un stil de viata sanatos, acest lucru fiind foarte important pentru sanatatea organismului. Pentru aceasta ei stiu deja ca trebuie sa fie activi, sa faca mai mult sport si sa manance sanatos.
Daca ne referim la alimentatie trebuie sa amintim fructele si legumele, care este necesar sa fie incluse in dieta noastra. Din categoria legumelor fac parte si vinetele la care ne vom opri atentia in acest articol.
Vinetele sunt legume sarace in calorii si au proprietati importante pentru organism datorita elementelor din compozitia lor: proteine, vitamine (C, B, PP), fier, potasiu, calciu, sodiu, fosfor, magneziu, pectina, celuloza si zaharuri solubile. Din grupul de vitamine B in vinete se gasesc B1, B2 si B6.
Principalele beneficii ale vinetelor pentru organism
- Persoanele care tin dieta trebuie sa manance vinete pentru ca au putine calorii si un continut semnificativ de minerale, vitamine, fibre si proteine. Doar 100 g vinete au 24-28 calorii.
- Vinetele prajite nu sunt recomandate in curele de slabire pentru ca au capacitatea de a absorbi mult ulei, de aceea trebuie preparate pe gratar fara ulei. De asemenea vinetele prajite in ulei sunt greu digerabile.
- Vinetele ajuta in tratamentul aterosclerozei si gutei.
- Vinetele sunt indicate in alimentatia persoanelor care sufera de sindrom de colon iritabil si gastrita cronica.
- Prin continutul de minerale si vitamine aceasta leguma este eficienta in combaterea anemiei.
- De asemenea vinetele ajuta digestia.
- Pectina din vinete absoarbe apa si grasimea din organism, stimuleaza digestia si scade colesterolul.
- Femeile insarcinate pot manca vinete deoarece acestea contin cupru si fier – minerale importante pentru consolidarea sistemului imunitar si stimularea procesului de hematopoieza. Pentru a se pastra substantele nutritive aceste legume se pot coace sau prepara fierte sub forma de tocana.
- Prin continutul de potasiu aceasta leguma imbunatateste functia cardiaca.
- De asemenea vintele ajuta la eliminarea excesului de lichide din organism.
- Vinetele ajuta la intarirea oaselor, in combaterea osteoporozei si osteoartritei.
- Sucul din vinete proaspete fara coaja (realizat cu ajutorul storcatorului de fructe) este un bun remediu pentru persoanele care sufera de boli cardiovasculare sau ateroscleroza. Sucul de vinete are un continut important de minerale si vitamine de aceea este recomandat pentru intarirea organismului, in tratamentul diferitelor boli si afectiuni ale stomacului si intestinului.
- Prin congelarea vinetelor se pastreaza doar 70% din substantele minerale, iar prin conservare se retin doar 60% din aceste elemente componente. In stare congelata vinetele se pot pastra doar 4-6 luni, apoi ele isi pierd proprietatile.
Afla de ce vinetele consumate in cantitate mare dauneaza organismului:
Nu este bine sa se consume vintele excesiv de coapte deoarece ele au in compozitie un alcaloid numit solanina care are efect toxic si poate da simptome foarte neplacute de greata, varsaturi, diaree, crampe, colici abdominale sau intestinale si probleme respiratorii. Pentru a scapa de astfel de probleme si a elimina solanina din corp se bea multa apa curata sau lapte.
De asemenea inainte de a fi consumate vinetele se taie in felii si se pun sa stea in apa sarata, sau se presara sare pe ele, se lasa timp de 30 minute, apoi se clatesc cu apa rece pentru a se elimina tot gustul amar din ele. Prin aceasta metoda se elimina solanina din leguma. Vanata care nu contine solanina va avea un gust mai dulce si mai placut.