Boala Crohn, sau inflamatia colonului, este o afectiune care se transmite din generatie in generatie si care afecteaza tot mai multi indivizi anual. Aceasta afectiune si colita ulcerativa sunt cele mai intalnite boli inflamatorii digestive din lume. Nu se stie de ce doar unii indivizi dezvolta aceasta boala, insa se cunosc factorii declansatori ai acesteia.
Se pare ca aceasta afectiune ar fi cauzata de un raspuns imun anormal impotriva bacteriilor care se gasesc in mod obisnuit in intestinul gros, insa si mecanismele imune complexe secundare ale unor infectii bacteriene pot ajuta la aparitia bolii. Si factorii de mediu au un rol important in dezvoltarea aceste afectiuni, care apare adesea la fumatori.
Aceasta afectiune inflamatorie intestinala se manifesta prin inflamatia si ulceratia intregului tract digestiv. Poate afecta doar anumite portiuni ale tubului digestiv si apare de obicei in colon sau in partea terminala a intestinului subtire. Afectiunea ajunge pana in straturile profunde ale tubului digestiv, acolo unde cauzeaza ulceratii.
Simptomele bolii
Boala Crohn nu afecteaza doar tubul digestiv, ci si alte organe, avand in vedere ca este legata de componente imune. Pot fi afectati deci si ochii prin tulburari de vedere, eruptii cutanate, durerile articulare, sau bolile legate de ficat: afectiuni ale cailor biliare si inflamatii ale tesuturilor. Simptomele bolii sunt destul de asemanatoare cu abcesele intestinale si cu diverticulita, tocmai de aceea, aceasta poate fi confundata cu una dintre bolile de mai sus.
Printre simptomele bolii Crohn se afla:
- Febra – in perioada de acutizare a bolii; poate semnala aparitia unor complicatii (ulceratii intestinale, abcese)
- Diareea – intre 10 si 20 de scaune moi, adesea mucoase si uneori purulente, sau scaune nocturne
- Anemie – apare in urma scaderilor nivelului sangvin prin intermediul hemoragiilor intestinale si inflamatiei
- Scaderi in greutate – cauzate de diaree si lipsa poftei de mancare
- Anorexie – cauzata de lipsa poftei de mancare.
Pot aparea in combinatie cu cele de mai sus si urmatoarele simptome:
- Deficit nutritional de vitamina B 12, fier si acid folic sau vitamine liposolubile (datorate absorbtiei slabe de elemente nutritionale in intestin, cauzate de inflamatia si leziunile intestinale)
- Usturime la nivelul cavitatii anale, eventual cu leziuni specifice bolii, ce pot aparea atat la nivelul anulsului cat si la nivelul mucoasei bucale
- Ocluzii intestinale (obstructia intestinului gros).
- Boala Crohn are simptome caracteristice numai la nivelul anusului:
- Abces intestinal exprimat prin colectie purulenta
- Leziuni ale peretelui intestinal (fistule) cauzate de ulcerare si inflamatie; pot aparea in regiuni diferite ale intestinului gros (fistulele entero-enterice) sau in zone din intestin si organele adiacente acestuia (entero-rectale, entero-vaginale si entero-vezicale)
- Fisura anala
- Aparitia unor formatiuni anale similare hemoroizilor care sunt cauzate de inflamatia de la nivelul mucoasei anale.
In plus, boala se poate identifica si prin simptome care apar la nivelul altor organe:
- La nivelul ochilor pot aparea conjunctivite, irite, uveite si iridociclite, care produc tulburari grave de vedere daca raman netratate
- Tromboze (cheaguri de sange)
- Vasculite (inflamatia vasului sangvin)
- Boli hepatice (pericolangita si colangita)
- Eruptii cutanate, afte, eriteme nodoase sau ulcer la nivelul cavitatii bucale
- Dureri, inflamatii si umflari ale articulatiilor.
Aceste simptome sunt luate in considerare ca semnaland aparitia bolii Crohn doar daca au cauze de natura imuna.
Boala Crohn este una dintre afectiunile cronice care poate dura intreaga viata a pacientului si poate suferi agravari si remisiuni. Boala are un grad de gravitate diferit in functie de persoana, unii indivizi experimentand simptome grave, in timp ce altii se confrunta doar cu simptome usoare. Cei care au aceasta boala pot dezvolta si litiaza renala sau biliara (pietre la rinichi sau colecist). Indivizii ai caror boala are o evolutie indelungata prezinta si obstructii intestinale ce duc la ocluzii, care adesea necesita chirurgie.
Printre riscurile unei afectiuni Crohn care se dezvolta mai mult de zece ani sunt incluse cresterea riscului aparitiei neoplasmului intestinal, cancerului colorectal, pericardita si pancreatitele.
Factorii de risc ai acestei boli sunt:
- Infectiile,
- fumatul,
- administrarea unor medicamente,
- stresul ridicat,
- dereglarile hormonale care apar mai adesea la femei,
- istoricul in familie al bolii Crohn.
La cine putem apela?
In cazul in care observati ca suferiti de simptomele de mai jos, este indicat sa vizitati un medic:
- Scaune cu sange
- Ameteli asociate si cu tahicardii accentuate sau pierderi de constienta
- Deshidratari severe
- Varsaturi frecvente
- Dureri abdominale severe
- Balonare
- Inflamatii accentuate si secretii purulente la nivelul leziunilor anale
- Ocluzie intestinala.
Cei care au deja aceasta boala pot cunoaste mai bine simptomele si momentul in care ar trebui sa viziteze din nou un medic de specialitate:
- Daca simptomele bolii se agraveaza
- Daca se observa o scadere evidenta in greutate
- Daca apare diareea care dureaza mai mult de 2 saptamani.
Trebuie sa actionati repede daca aveti simptomele de mai sus, pentru ca boala se poate agrava, iar tratamentul tardiv al bolii Crohn poate inrautati intensitatea simptomelor. Medicii la care puteti apela in cazul in care aveti una sau mai multe din simptomele de mai sus sunt medicul internist si cel de familie. Cazurile severe, sau cele in care este primita recomandarea de la medicul de familie sau internist, vor fi tratate de medic de chirurgie generala, gastroentorolog sau chirurg specializat in probleme de colon si rect. Controalele medicale vor fi facute atat pentru a confirma sau infirma boala, insa si in timpul remisiei acesteia.
Teste pentru diagnostic
Boala Crohn poate fi confirmata sau infirmata prin intermediul examenului de anamneza si al examenului clinic general. Acesta este confirmat si cu ajutorul biopsiei intestinale. Colonoscopia si sigmoidoscopia ajuta la biopsie si la confirmatea bolii. Examene complementare sunt RMN-ul (rezonanta magnetica nucleara), tomografia computerizata si tranzitul baritat. In plus, testul copro-parazitologic si examenul scaunului pot ajuta la diferentierea bolii Crohn de alte afectiuni ale intestinului.
Stabilirea diagnosticului
Boala Crohn poate fi destul de greu de diagnosticat, in special in cazul simptomelor usoare. Printre examinarile utile in eventuala descoperire a acestei afectiuni se afla tomografiile abdominale, videocapsula endoscopica, tomografiile computerizate, endoscopiile digestive superioare si RMN-ul. Biopsia este cea care confirma in ultima instanta aparitia acestei boli, sau, eventual, agravarea sau stadiul in care se afla aceasta.
Tratamentul bolii Crohn
Tratarea acestei boli are, in primul rand, scopul de a preveni acutizarea sa si de a prelungi pe cat posibil remisiunea sa. Boala este categorizata in functie de simptomele sale: usoara, moderata, severa sau activa/ in remisie; si in functie de zonele afectate: boala ileocecala (la nivelul ileonului si al portiunii de tesut care il leaga de colon), boala perianala (care implica ultimul segment ce apartine de tubul digestiv).
Boala Crohn usoara este adesea tratata prin administrarea de medicamente antidiareice, care diminueaza spasmele intestinale, scade frecventa scaunelor diareice si incetineste tranzitul intestinal.
Forma medie a bolii are simptome ceva mai severe si necesita medicamente mai puternice. Corticosteroizii sunt administrati pentru mai multe saptamani pentru a reduce inflamatia intestinala, insa daca sunt administrate pentru perioade indelungate produc efecte secundare negative. In cazul aparitiei fistulelor intestinale se va apela la administrarea de antibiotice pentru a fi evitate infectiile.
Boala Crohn in stare grava prezinta simptome grave, persistente si complicatii ale acestora. Acest stadiu al bolii necesita administrarea de imunosupresive, care inhiba intregul sistem imun. Trebuie mentionat ca aceste medicamente produc efecte si reactii adverse de intensitate ridicata: tumori, infectii. Medicamentele injectabile si corticosteroizii sunt un alt raspuns pentru tratarea stadiului agravat al bolii Crohn. Un tratament nou in ameliorarea simptomelor bolii sunt anticorpii monoclonati, folositi dupa ce celelalte tratamente nu functioneaza.
In cazul in care medicatia nu are efectul scontat iar boala se agraveaza, se va apela la chirurgie. Printre complicatiile care necesita chirurgia se afla: ocluzia intestinala, fistulele intestinale, peritonitele si abcesele intestinale. Interventia chirurgicala consta in extirparea tesutului intestinal infectat. In cazuri extreme se poate apela la colostomie: procesul chirurgical prin care se face un orificiu abdominal prin care sunt evacuate materiile fecale intr-un recipient special. Aceasta interventie este insa riscanta si poate avea reactii negative asupra organismului uman.
Cum nu se cunoaste cauza exacta a bolii, nu poate fi cunoscuta nici profilaxia. Se stie insa ca ajuta la remisia bolii urmatoarele:
- Urmarea corecta a medicatiei prescrise
- Tratarea durerii si a disconfortului
- Renuntarea la fumat
- Folosirea cu masura a antibioticelor
- Alimentatia adecvata si excluderea din dieta a dulciurilor, snacks-urilor si prajelilor
- Exercitiile fizice regulate
- Evitarea stresului emotional.
Medicamentatia in boala Crohn este stabilita in functie de gravitatea bolii si de tipul acesteia, fiind stabilita de medicul de specialitate. Printre medicamentele specifice bolii se afla corticosteroizii, aminosalicilatii si imunosupresivele. Acestea sunt folosite pentru ameliorarea simptomelor, cicatrizarea tesuturilor, scaderea riscului de aparitie al recidivelor si amanarea tratamentului chirurgical. Daca boala nu are niciun fel de simptome clinice, nu va fi necesar nici tratamentul medicamentos.
Tratamente complementare
Pe langa metodele traditionale, boala Crohn poate fi ameliorata si prin tratamente complementare:
- Suplimente vitaminice bazate pe vitamina B 12 si vitamina D
- Reflexoterapia
- Diete si suplimente nutritionale (probiotice si acizi grasi din peste)
- Masaj
- Extracte din ierburi cu proprietati speciale.
In ameliorarea bolii Crohn si a simptomelor sale poate ajuta si alimentatia suplimentara. Cum aceasta boala poate afecta viata cotidiana, consilierea psihologica poate avea efecte benefice asupra psihicului. Bolnavii se simt adesea izolati si deprimati, insa daca apeleaza la consiliere psihoterapeutica sau la terapie familiala, se pot observa ameliorari ale conditiei lor mentale, se reduce stresul emotional si pot fi observate ameliorari ale bolii.
Exista si metode de tratare neconventionala in ceea ce priveste boala Crohn. Nu se poate renunta insa la tratamentul traditional pentru adoptarea terapiilor nontraditionale. Printre aceste tehnici se afla terapia nutritionala si suplimentele nutritionale. In cazul formelor grave, medicul va recomanda alimentarea prin sonda nazogastrica sau parenterala.
La ora actuala nu exista destule studii medicale care sa confirme eficienta terapiei complementare in ceea ce priveste boala Crohn, antibioticele ramanand cel mai bun combatant al acestei afectiuni atat de comune. Cum numarul de bolnavi afectati de aceasta boala creste, si studiile referitoare la simptomatologia si medicatia adjuvanta cresc din ce in ce mai mult.