Ce inseamna o alimentatie sanatoasa pentru femeile gravide?

0
374
Ce inseamna o alimentatie sanatoasa pentru femeile gravide

Atunci cand esti insarcinata, ca si viitoare mamica, trebuie sa te gandesti intotdeauna la sanatatea copilului tau, ceea ce implica o dezvoltare pe masura atat in interiorul pantecelor tale cat si dupa nastere, si nu numai excluderea consumului de substante nocive, precum tutunul, alcoolul sau cafeaua reprezinta pasii catre o alimentatie sanatoasa pentru femeile gravide.

Trebuie sa iei in calcul si toate alimentele pe care alegi sa le consumi pe parcursul intregii zile, mai ales avand in vedere ca se spune despre femeile insarcinate ca trebuie sa manance cat pentru doua persoane. Nimic mai gresit insa, nu trebuie sa te indopi cu mancare daca esti gravida si cu atat mai mult nu trebuie sa mananci la orice ora din noapte cand te trezesti cu vreo pofta.

Cu cat ai o alimentatie mai sanatoasa si echilibrata in timpul nasterii, cu atat cele noua luni in care pruncul se dezvolta nu-ti vor cauza probleme si in plus daca inainte de a fi insarcinata ai avut o alimentatie corespunzatoare nu vei avea dificultati in ducerea sarcinii. Trebuie doar sa consulti un medic si sa faci cateva ajustari, eventual sa incerci cateva suplimentari sau sa renunti la anumite obiceiuri intr-o oarecare masura.

Oamenii de stiinta au demonstrat ca alimentatia sanatoasa pentru femeile gravide ajuta la prevenirea unor afectiuni ale bebelusilor, printre care se afla obezitatea, afectiunile cardiace sau diabetul zaharat. In timpul sarcinii organismul feminin isi modifica pofta de mancare, stilul, nevoile, acestea crescand sau scazand in functie de cat se cere iar o serie de alti factori care conteaza foarte mult in schimbare metabolismului sunt cei sociali si cei culturali. De regula daca tanara mamica este invatata ca trebuie sa manance mai mult pe parcursul ducerii sarcinii, deoarece trebuie sa manance pentru doi, ea trebuie sa se gandeacsa inainte de toate ca daca senzatia de foame sau cea de pofta nu-i suscita organismul atunci mai bine ar fi sa nu se forteze.

Asta inseamna ca ea trebuie sa se alimenteze exact atat cat simte nevoie si sa nu exagereze doar cu gandul ca trebuie sa-si suplimenteze cantitatea de mancare consumata la o masa. Mai ales in primele luni, nu conteaza tocmai asa de mult pe cat ar trebui sa conteze in ultimele luni, cand fatul este mult mai dezvoltat si are nevoie de mai multi nutrienti.

Ce inseamna o alimentatie sanatoasa pentru femeile gravide?

Inseamna sa consumi tot ce simti ca ai nevoie, echilibrat, fara sa faci excese si sa ai grija ca mananci variat, fara sa te axezi prea mult pe un anume produs. Poti consuma foarte multe fructe proaspete, mai ales in timpul diminetii, atat cat simti nevoia evident. Poti consuma cereale cu lapte, dintre cele mai variate categorii si poti consuma friptura facuta la cuptor sau la gratar cu legume verzi. Tot ce conteaza este sa stii sa combini alimentele si sa eviti excesele pentru ca astfel te vei simti si tu bine si fatul care este in plina dezvoltare.

Citește și:  Fă o oră Kangoo Jumps, te distrezi și scapi de 1000 de calorii!

Alimentatia sanatoasa pentru femeile gravide presupune si consumul necesar de lichide, evitarea unor bauturi carbogazoase, care este de altfel recomandata si in timpul alaptarii, dar si evitarea bauturilor alcoolice sau a dulciurilor in exces. Chiar daca gandul te poarta la pofte si esti de acea conceptie invechita ca de fapt poftele sunt cerintele bebelusului, totul poate fi chiar invers.

Poate totul se intampla in imaginatia ta si poate ca nu fatul iti cere sa consumi anumite alimente ci constiinta ta plina de sfaturi babesti. Gandeste-te doar ca intregul tau organism se afla intr-o continua schimbare pe parcursul celor celor noua luni de sarcina si ca se poate intr-adevar ca el sa-ti joace feste in cele mai nepotrivite momente cum ar fi trezitul din somn cu pofte in toiul noptii. Alimentatia sanatoasa pentru femeile gravide inseamna si un continut mai ridicat de fier, acid folic, calciu si vitamina D, iar pentru acumularea vitaminei D te poti bucura din plin si la soare.

De regula sunt mai indicate mesele mai mici si mai dese decat mesele rare si foarte bogate in alimente. Avand mese mici si dese poti elimina si senzatiile de greata pe care le ai de regula dimineata. Nu uita nici de fibrele din alimente pe care le poti acumula fie din cereale integrale, fie peste sau din alte legume verzi, acestea ajutandu-te foarte mult sa eviti si constipatia, mult intalnita in timpul unei sarcini. Si ca sa-ti faci o idee despre ce ar trebui sa consumi in timpul sarcinii iata si o mica lista:

  • Aproximativ opt portii de cereale, spre exemplu o felie de paine integrala, o ceasca cu cereale, o jumatate de cana de orez sau de paste
  • Legume – cele mai indicate fiind cele verzi, spanac, brocoli sau conopida de regula patru portii, spre exemplu morcovi, cam doua legaturi.
  • Fructe, aici incadrandu-se foarte bie consumul variat, poti alege o para, un mar, o portocala, banana
  • Produse lactate, cum ar fi branza, laptele sau iaurtul
  • Carnea de porc mai slaba, de pasare sau peste, oua si alune sau seminte
  • Nu uita ca dulciurile si grasimile sau uleiurile sunt recomandate in cantitati foarte mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.