Susanul (Sesamum indicum) – Stiati ca…

0
423
Susanul (Sesamum indicum) - Stiati ca…

Susanul este o planta anuala originara din India si Africa de Est, dar este cultivat si in alte regiuni ale lumii din tarile asiatice si africane pana in America. Face parte din familia Pedaliaceae si are denumirea stiintifica de Sesamum indicum.

Susanul creste inalt de pana la 2 m, are frunzele verzi, subtiri si pufoase, florile tubulare rosiatice sau roz-deschis, iar fructele in forma de capsule, au lungimea de 2 cm si adapostesc numeroase seminte care se aseamana cu cele de in, sunt plate si ovale.

Susanul este cel mai vechi condiment cunoscut de om si cel mai mult cultivat. Cei mai mari producatori din lume sunt China, Sudan, Nigeria, Mexic, Turcia, Venezuela, etc.

La babilonieni susanul era utilizat pentru prepararea dulciurilor sau la obtinerea uleiului din seminte apreciat foarte mult in gastronomie. De asemenea ei foloseau semintele pentru anumite preparate cosmetice, unguente, creme pentru tratamentul pielii.

Inidenii foloseau susanul in mancaruri, in preparate medicinale, dar si in ritualuri magice si religioase.

In Ayurveda susanul este unul din principalele alimente, el se combina cu orezul, meiul, orzul, lintea si graul. In textele vechi se vorbeste de hrana zeilor care era facuta din orez, lapte si susan. De asemenea un alt preparat era tortul special facut din faina, orez, nuca de cocos, susan, ulei si zahar.

In literatura indiana apare o mancare care era facuta pentru a alunga spiritele rele. Era un amestec din ovaz, orez, lapte batut si seminte de susan.

In textele budiste din sanscrita se spune ca susanul era folosit in mancarea calugarilor. Budistii realizau un ulei din seminte din susan care era numit Tila si il depozitau in recipiente din piatra si lemn. Acest ulei este de trei feluri si folosit foarte mult in traditia Ayurvedica. Cuvantul ,,Tila” se traduce prin ,,particule mici” iar cuvantul ,,Sesam” inseamna ,,iarba”.

In epoca vedica era singurul ulei din seminte cunoscut.

Semintele de susan au o mare valoare nutritiva sunt bogate in proteine, acid oleic, acid linoleic (deci acizi grasi omega-6 si omega-3), acizi grasi saturati, vitamine (A, B6, C, E), minerale, fier, magneziu, fosfor, cupru, zinc, calciu si alte oligoelemente, aminoacizi esentiali care se gasesc mai rar in alte plante, lizina si substante antioxidante. Semintele trebuie pastrate la loc uscat in pungi de hartie sau panza, in borcane de sticla inchise ermetic. Borcanele ce au fost deschise trebuie tinute in frigider.

100 g de seminte de susan contin 573 de calorii si 17,7 g proteine; 11,8 g fibre; 23,4 g carbohidrati; 49,7 g grasimi; 351 mg magneziu; 14,5 mg fier; 0,8 mg vitamina B6; 625 mg fosfor si altele.

Atat pentru valorea sa nutritiva cat si estetica semintele de susan sunt folosite pe scara larga in decorarea produselor de panificatie sau a celor alimentare. Ele apar pe biscuiti, paine, covrigi, dar si in amestecuri cu fulgi de cereale.

Uleiul de susan este considerat inca din cele mai vechi timpuri cel mai important din toate uleiurile realizate din seminte. Este un ulei presat la rece, gros si aromat.

In medicina Ayurvedica uleiul de susan este folosit mai ales in masaj, deoarece prin aroma sa deosebita, consistenta si proprietatile sale patrunde foarte bine prin piele in corp. Are efecte de relaxare, purificare, da putere corpului, sanatate pielii, ajuta intelectul si la indepartarea stresului si oboselii.

seminte de susan

Uleiul de susan este recomandat in mentinerea sanatatii organismului deoarece este bogat in minerale si vitamine. De asemenea, este indicat pentru capacitatea de a scadea colesterolul. Ajuta in tratamentul unor afectiuni ale sistemului nervos, pielii, muschilor, este un tonic foarte bun pentru hemoglobina si trobocitele din sange, echilibreaza toate procesele organismului si consolideaza sistemul imunitar.

Citește și:  Squawvine (Mitchella repens), plantă ce calmează sistemul nervos

Se aseamana cu uleiul de masline si poate fi un inlocuitor al lui deoarece ca si acesta are proprietati antioxidante, antiinflamatorii si de lubrifiere.

Semintele de susan sunt o sursa consistenta de calciu, de aceea medicii recomanda consumul lor persoanelor in varsta, femeilor insarcinate si care alapteaza, persoanelor care consuma multa cafea, celor care beau alcool, care duc un stil de viata sedentar, dar si celor care practica un sport si depun efort fizic. Se pare ca susanul are un continut de calciu ca si branza insa spre deosebire de aceasta nu da efecte secundare la anumite persoane. De exemplu, branza nu este recomadata sau trebuie limitata acelor persoane care au nivelul de colesterol ridicat sau de trigliceride. De asemenea, branza nu este indicata deloc persoanelor care sunt alergice la lapte sau la derivatele acestuia.

Este suficient sa se manance zilnic 10 mg de seminte de susan pentru a scapa de durerile de cap, greata si varsaturi, de durerile de intestin, stomac sau cele menstruale. De asemenea, acest tratament ajuta la cresterea secretiei de lapte matern la femeile care trebuie sa alapteze.

Semintele de susan sunt recomandate in cazuri de slabiciune, convalescenta, oboseala datorata eforturilor intelectuale sau fizice deoarece au capacitatea de a intari sistemul imunitar al organismului.

Uleiul de susan nu rezista foarte mult deoarece are un continut de grasimi care dupa 5-6 luni il poate face sa fie ranced. De aceea in momentul cand se cumpara acest produs trebuie verificata data de expirare de pe ambalaj.

Din seminte de susan se prepara halwa care este bine sa contina doar susan si zahar fara aditivi alimentari.

Semintele de susan se pot amesteca cu seminte de dovleac si floarea-soarelui, pot fi mancate prajite sau crude. Acest amestec da energie organismului, este remineralizant si vitaminizant. Semintele de floarea-soarelui au multe proteine si putine grasimi, au un continut important de vitamine si minerale, in special potasiu, zinc si seleniu. Semintele de dovleac sunt bogate in vitamine, in magneziu, zinc si sodiu si mai putin seleniu.

Specialistii au ajuns la concluzia ca 20 de picaturi de ulei de susan luate in fiecare dimineata pe stomacul gol timp de o luna ajuta la dublarea numarului de trombocite, dar si in prevenirea bolilor cardiovasculare datorita continutului de omega-3 si omega-6.

Pentru bolile de piele si ale sistemului nervos uleiul de susan are efecte exceptionale, vindeca complet si calmeaza.

Uleiul de susan este de tip vegetal, foarte apreciat drept condiment in toate salatele de legume. In bucataria mediteraneana este utilizat in diferite mancaruri pentru continutul de nutrienti si aroma deosebita.

La egipteni, romani si greci uleiul de susan era pretuit pentru efectele sale antioxidante si emoliente. Si astazi el este folosit pentru ingrijirea pielii si a parului pentru ca are proprietati hranitoare, remineralizante si protectoare. Este absorbit de toate tipurile de piele, si de cele uscate si de cele grase. Ajuta impotriva razelor ultraviolete, filtreaza 30% din ele, are factor de protectie solara SPF 4.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.