Glutamina ajuta la refacerea organismului si cresterea imunitatii

0
303
Glutamina ajuta la refacerea organismului si cresterea imunitatii

Dintre aditivii alimentari, glutamina reprezinta un lider de necontestat si aceasta deoarece multi sportivi il prefera pentru ca un astfel de aminoacid ajuta functiile vitale ale organismului, contine mai mult azot decat alti aminoacizi respectiv doi atomi azot si doua grupari tip amino. In concluzie, daca se foloseste glutamina, organismul va primi o cantitate de doua ori mai mare de azot fata de aminoacizii care au doar un atom de azot.

Azotul din glutamina ajuta la cresterea masei musculare de aceea sportivii considera acest aminoacid foarte important. Ca supliment alimentar este eficient dar nu imediat, efectele sale apar in timp. In sezonul rece glutamina are un rol de protectie pentru atleti in lupta contra infectiilor si aceasta datorita principalului sau rol de a stimula sistemul imunitar. Aceasta se explica prin simplu fapt ca acest amnoacid indeplineste rol de sursa de energie pentru limfocite si macrofage (celulele albe din sange) si deci pentru celulele care raspund de lupta corpului impotriva infectiilor.

Daca organismul nu dispune de un astfel de aminoacid poate suferi de infectii, leziuni si diferite boli mai mult sau mai putin grave. Aceasta deficienta este o mare problema pentru corpul uman, fiecare trebuie sa inteleaga ca astfel de suplimente alimentare sunt foarte bune pentru sanatatea organismului, pentru consolidarea sistemului imunitar. Conform specialistilor supradozarea sau un consum suplimentar de glutamina nu da efecte secundare.

Modul de actiune al glutaminei este foarte complex si eficient pentru organism. Glutamina actioneaza in sinteza proteinelor, asigura echilibrul acido-bazic, este o sursa importanta de energie a celulelor intestinului si prevede metabolizarea neuronilor creierului. Ajuta in prevenirea efectelor toxice ale compusilor de amoniac si asigura echilibrul de azot, insa trebuie spus ca previne si acumularea acestor compusi de amonic deoarece glutamina este sintetizata in ficat din amoniac si acidul glutamic. Indeplineste un rol foarte important pentru organism si prin faptul ca ajuta la combaterea radicalilor liberi prin efectul sau antioxidant.

Specialistii recomanda glutamina persoanelor care sufera de caderi nervoase, de scaderea activitatii mentale, de impotenta, de o stare de oboseala generala si slabiciune a organismului. Ajuta in tratamentul arsurilor, starilor depresive, sindromului de oboseala cronica, gutei, cataractei, obezitatii, anxietatii, bolii Crohn, tulburarilor la nivel gastro-intestinal si chiar a ulcerului gastro-duodenal. Este indicata in cazurile de boli autoimune si boli ale tesutului conjunctiv ca de exemplu in sclerodermie, scleroza multipla si polimiozita, leziuni ale tesuturilor si in radioterapie pentru tumori sau cancer.

Citește și:  Cancerul de vezica - cauze, simptome si tratament

Glutamina

Combate tulburarile intestinale, diarea, bolile de ficat, este eficienta pentru detoxifiere, cresterea memoriei si concentrarii, in depresie si recuperare in urma operatiilor chirurgicale. Are rol in productia de celule imunitare si astfel creste rezistenta organismului la infectii si boli, este anticatabolica deoarece stopeaza descompunerea proteinelor. De asemenea, glutamina este un aminoacid recomandat celor care practica culturismul, sau persoanelor care urmeaza un tratament de dezalcolizare.

Sportivii care consuma acest aminoacid isi protejeaza organismul de efectele daunatoare create de supraantrenement si isi sprijina procesele anabolice din muschi. Dupa cum se stie efectele datorate supraantrenametelor sunt nocive pentru corp, de aceea nu trebuie uitat de acest supliment alimentar foarte bun. Dupa orice antrenament greu glutamina ajuta in recuperarea rapida a muschilor.

Pentru stabilirea unei doze corespunzatoare se poate cere sfatul unui medic, acesta va avea in vedere tipul de tratament, va determina natura bolii daca glutamina se utilizeaza pentru combaterea acesteia. Ca supliment alimentar de regula aceasta trebuie sa fie doar de 1-2 lungurite de pulbere de glutamina luata de 2 ori pe zi. Doua linguri de glutamina contin 20 g, iar o persoana care este implicata in sport si este foarte activa in acest sens are nevoie de 15 g de glutamina in fiecare zi.

Orice atlet va trebui sa consume o cantitate suficienta de acest aminoacid, iar cei care sunt supusi stresului sau anumitor boli trebuie sa aiba in vedere ca organismul are nevoie de acest supliment alimentar pentru sustinerea sistemului imuntar, pentru cresterea rezistentei si a stabilitatii. Glutamina este un aditiv alimentar care ajuta sa ai un corp frumos si sanatos mai ales daca se tine cont obligatoriu si de aportul de omega-3, vitamine si minerale. Cei care consuma glutamina vor avea o memorie mai buna, vor fi mai veseli, se vor concentra mai bine, vor avea o capacitate intelectuala mai buna, isi vor mari capacitatea de atentie, vor avea mai multa energie si chef de viata.

Glutamina nu este recomandata femeilor gravide sau celor care alapteaza, dar nici persoanelor care sufera de insuficienta renala cronica si ciroza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.