Pielea deshidratata apare atunci cand se creaza un dezechilibru intre ingestia apei in organism si eliminarea acesteia, in conditiile in care rolul apei in organism este deosebit de important. Apa alcatuieste partea fundamentala a plasmei sanguine, a lichidelor interstitiale si a limfei. Are rolul de solvent al substantelor care se absorb prin sange si limfa si rol de transportor al acestor substante pana la nivelul celulelor si de aici catre toate organele de excretie. Apa inlesneste reactiile chimice din organism, deoarece toate aceste reactii se produc numai in solutii apoase.
Apa formeaza aproximativ 63 % din greutatea corpului. Cantitatea de apa necesara organismului se obtine: prin alimente care contin apa, prin arderea glucidelor, protidelor si lipidelor, arderi ce au loc in organism. Metabolismul apei este reglat de sistemul nervos si de glandele endocrine, hipofiza, tiroida, suprarenale si pancreas. Eliminarea apei din organism se face prin rinichi (apa din urina), intestin (apa din fecale), plamani (sub forma de vapori de apa prin expirare), transpiratie (atat ca vizibila cat si cea invizibila datorita unui fenomen de osmoza sau difuziune).
Pielea contine circa 70 % apa, din care 10-20 % in stratul cornos. Hidratarea normala a tesutului cutanat este intretinuta de rezerva de apa continuta de limfa din spatiile intercelulare si care inlocuieste rapid apa ce se pierde la suprafata pielii prin actiunea factorilor externi. Din punct de vedere cosmetic este foarte importanta starea de hidratare, tulburarile ducand la modificari in aspectul tenului. Astfel, in functie de cantitatea de apa din piele se contureaza doua aspecte: pielea hiperhidratata si pielea deshidratata, starea normala oglindind un echilibru intre apa ce se evapora la suprafata tenului si cea care provine din straturile profunde.
Tratamentul pielii deshidratate va cauta sa introduca in piele cantitatea de apa care lipseste, prin diverse procedee cosmetice. El incepe cu demachierea fetei pentru a se inlatura de pe epiderma praful si impuritatile incrustate in stratul cornos, deseurile cutanate, rezidurile fardurilor anteriore si transpiratia. In cazul acestui tip de ten se foloseste laptele demachiant, deoarece are avantajul ca este gras dar mai putin consistent, pentru ca are multa apa. Nu lasa pe piele reziduri, da tenului catifelare, suplete, prospetime, curata pielea fara a o irita sau usca. Demachierea este urmata de o stergere cu o lotiune tonica.
Al doilea procedeu din procesul de curatire a pielii deshidratate, care completeaza si perfectioneaza demachierea este vaporizarea calda aplicata timp de 10-15 minute. Prin vaporizare are loc o proiectare de vapori sub forma unui nor fin aplicat pe fata. Se proiecteaza in acest fel apa simpla distillata, ozonizata sau aromatizata sau infuzie de diverse plante, in special musetel, cu actiune emolienta.
Vaporizarea calda are multiple efecte: lichidele pulverizate sunt emoliente, avand rolul de a inmuia celulele stratului cornos, curatind bine suprafata epidermului si antrenand in picaturile de transpiratie ce se formeaza pe fata deseurile solubile sau emulsionate prezente inca pe suprafata pielii; usureaza atat extragerea comedoanelor prin dilatarea trecatoare a porilor cat si absorbtia produselor ce vor fi aplicate ulterior pe piele; stimuleaza functiile glandelor sebacee si sudoripare; activeaza circulatia sanguina dand nastere la o usoara hiperemie; activeaza metabolismul celular; hidrateaza pielea; indeparteaza celulele moarte de la suprafata pielii.
Extragerea comedoanelor definitiveaza curatirea pielii si pregateste astfel tenul in vederea efectuarii masajului facial, care nu poate fi facut in bune conditii si nu poate da rezultate decat daca este realizat pe pielea perfect curata si eliberata de impuritati. La pielea deshidratata, care prezinta comedone putine doar in axul facial, extragerea este mai putin importanta; trebuie insa facuta cu multa delicatete si atentie, prin manevre suple si usoare pentru a nu irita pielea si asa sensibila si a nu provoca echimoze.
Extragerea comedoanelor se poate efectua manual sau cu ajutorul aparatului Sebaspir, un aparat electric cu actiune pasiva prevazut cu o ventuza mica si care prin producere de vid aspira sebumul din foliculii polisebacei. In acest fel se evita zdrobirea tesutului printr-o presiune prea puternica. Extragerea comedoanelor este urmata in mod obligatoriu de o dezinfectie perfecta a regiunii pe care s-a lucrat cu o lotiune astringenta si dezinfectanta. Dupa stergerea cu lotiune urmeaza, tot in scop de dezinfectie, o sedinta de 2-3 minute cu electrodul facial al aparatului de inalta frecventa (electrodermul). In contact cu pielea se produc scantei si ozonizarea aerului, asigurandu-se astfel o dezinfectie a regiunii respective, o ozonificare a tesuturilor si o calmare a iritatiilor pielii.
La pielea deshidratata, masajul se efectueaza cu crema grasa pe baza de lanolina, capabila sa inglobeze multa apa si s-o cedeze apoi tenului sau cu crema saponificata, inmuind mereu mainile in apa minerala. Este foarte indicat ca masajul sa se efectueze sub vaporii ozonizati ai vapozonului. In felul acesta se asigura o hidratare excelenta a tenului.
Dupa masaj se sterge fata cu comprese pentru indepartarea produsului de masaj si apoi se efctueaza un masaj de cateva minute cu ventuza sebaspirului in scopul activarii circulatiei sanguine si stimularii fibrelor musculare si elastice, urmat de un masaj cu electrodul plat sau ruloul aparatului de inalta frecventa. Masajul este efectuat peste o compresa muiata in apa minerala sau o infuzie adecvata naturii tenului. Prin trecerea curentului electric se asigura o si mai buna penetratie, deci o hidratare marita a pielii.
Dupa efectuarea masajului se face o pulverizare rece hidratanta cu apa minerala, lasand fata fara a se sterge, 1-2 minute. Se sterge fata cu servetele moi, se unge regiunea de sub ochi cu o crema antirid si se aplica o masca adecvata tenului. La aceste tenuri se prefera aplicarea unei masti cu sucuri de fructe sau extracte de plante cu actiune tonica sau calmanta, masti cu alge marine sau masti grase, bine hidratate.
Peste masca se aplica o compresa muiata in apa minerala sau infuzie tonica peste care se efectueaza din nou un masaj cu electrodul rulou al aparatului de inalta frecventa, in scopul unei mai bune penetratii sau absorbtii cutanate. In locul compresiei se poate efectua o sedinta de 10 minute la vapozon tot deasupra mastii. Dupa 15-20 de minute se indeparteaza masca cu comprese calde. Se pulverizeaza apoi fata cu o infuzie tonica rece, se lasa astfel umezita circa 2 minute, se sterge cu servetele si apoi se aplica o crema semigrasa, bine hidratata sau o crema saponificata in functie de natura tenului. Se repeta tratamentul la fiecare doua saptamani.