Gura-leului (Antirrhinum majus), planta medicinala si de ornament

0
2465
Gura-leului (Antirrhinum majus), planta medicinala si de ornament

Gura-leului este o planta de gradina cu flori foarte frumoase, cunoscuta si sub numele popular de gatul-leului sau catelandru. Are denumirea stiintifica de Antirrhinum majus si face parte din familia Scrophulariaceae sau Scrophulariacee.

Aceasta planta perena creste in sudul Europei, mai ales in regiunile Marii Mediterane. Genul Antirrhinum cuprinde 42 de specii care diferea intre ele mai ales prin nuantele de culori ale florilor.

Gura-leului isi are denumirea de la formatul special al florilor si care impresioneaza prin frumusetea lor. Daca se apasa floarea pe partile sale laterale se deschide larg asemanator unei guri de leu. Aceasta planta este cultivata in gradini, parcuri si jardiniere in balcoane si terase, deseori se taie partile ei superioare cu frunze si flori si se folosesc la decoratiuni florale. Perioada de inflorire este in lunile de primavara si apoi toamna.

Corola este tubulara si la baza este semnificativ umflata iar la capatul opus se termina cu doua formatiuni ca niste buze din care una are doi lobi, iar cealalta are trei. Tulpina creste inalta de pana la 80 cm sau mai mult (la alte soiuri ale acestui gen). Frunzele cele mai mari sunt sesile iar cele mici din partea superioara a tulpinei sunt petiolate. Au forma alungita, cu varful ascutit si marginile netede, cele bazale pot masura in lungime cca. 3-5 cm.

Gura-leului

Planta nu este rezistenta iarna la frig de aceea trebuie protejata, iar vara nu sufera daca este expusa in plin soare, poate sta si la temperaturi de 30 de grade. Trebuie udata regulat si cultivata in sol fertil, bogat in materie organica. Totusi planta poate creste si in sol sarac din punct de vedere nutritiv, important este sa fie bine drenat si udat la timp. Inmultirea se realizeaza prin seminte in luna februarie-martie.

Citește și:  Voinicica (Eruca sativa) sau rucola, planta folosita pentru salate

Acestea se pun in strat de turba amestecat cu nisip, usor umed si astfel in 8-12 zile germineaza. Inmultirea prin butasi nu se foloseste foarte mult pentru ca este mai dificila. Polenizarea florilor este realizata de albine si bondari, dar si alt gen de insecte polenizatoare, chiar si de pasarile colibri.

Gura-leului este o planta ornamentale deosebita insa deseori frunzele si florile sale sunt atacate de afide. Acestea le sug seva si determina planta sa devina lipicioasa, iar in timp sa moara. Pentru combaterea afidelor se folosesc insecticide speciale nu inainte insa de a spala partile afectate ale plantei. De asemenea gura-leului este atacata si de ciuperci care fac sa apara pe frunzele si tulpina ei diferite pete intunecate, sau a unui strat de mucegai. Cel mai bine in acest caz este sa fie eliminate partile deteriorate si sa se trateze planta cu un fungicid sau alte produse specifice pentru combaterea acestor ciuperci.

Florile si frunzele plantei se folosesc in scop terapeutic, contin diverse elemente active: mucilagi, pectina, rasina, acid galic, rinantina si substante amare. Au proprietati antiinflamatorii, astringente, emoliente, diuretice, antiscorbutice, analgezice de aceea sunt folosite in cazuri de faringita, inflamatii sau ulceratii la nivelul cavitatii bucale, hemoroizi, arsuri la stomac, eruptii si arsuri cutanate si afectiuni ale ficatului. Planta se foloseste atat pentru uz intern cat si extern, sub forma de cataplasme, infuzie, tincturi, decoct.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.