Rehmania glutinosa sau degetarul chinezesc este o planta perena originara din China, apreciata pentru proprietatile sale medicinale inca de acum 2000 de ani. Face parte din familia Gesneriaceae, are denumirea stiintifica de Rehmannia glutinosa si se remarca prin florile sale rosii si frunzele lipicioase.
De la Rehmania glutinosa se foloseste in scop medicinal atat partea aeriana cat si radacina. In medicina chineza si japoneza planta este utilizata in diferite preparate si in combinatie cu alte plante medicinale. In China se spune ca planta ar prelungi viata si ar ajuta in tratamentul unor boli autoimune cum este de exemplu lupusul.
In medicina populara planta este folosita ca remediu in afectiunile glandelor suprarenale, in astm, in boli ale rinichilor, in tratamentul sclerozei multiple, a urticariei, fibromialgiei, artritei si poliartritei, in calmarea durerilor abdominale si ameliorarea edemelor. De asemenea planta are efect antiinflamator si tonic, ajuta in tulburarile glandelor suprarenale si a glandei tiroide, in scaderea tensiunii arteriale, combaterea stresului, ameliorarea starilor febrile, tratamentul sangerarilor nazale, a iritatiilor si eruptiilor de la nivelul pielii.
Planta contine substante active de tipul celor glicozide care ajuta in stimularea hormonilor corticosuprarenali sau de genul carotenoizilor si a substantelor monoterpene. In medicina chineza Rehmania glutinosa este o planta medicinala care ajuta in tinerea sub control a simptomelor menopauzei, in tratamentul impotentei si este un bun remediu contra caderii parului. De asemenea planta are efect in eliminarea radicalilor liberi (care provoaca in timp pierderea auzului), de aceea in medicina traditionala este indicata persoanelor care au probleme cu auzul.
Aceasta planta se utilizeaza doar la recomandarea unui medic specialist si nu este indicata femeilor insarcinate sau care alapteaza. Daca este depasita doza stabilita de medic poate provoca balonare, greata si dureri de burta. Dozele se stabilesc in functie de preparatul medicinal folosit si de pacientul care il foloseste in tratamentul afectiunii de care sufera.