Planta-chinezeasca (Aglaonema commutatum), planta otravitoare de apartament

0
871
Planta-chinezeasca (Aglaonema commutatum), planta otravitoare de apartament

Planta-chinezeasca este originara din padurile umbroase din Indonezia, are numele popular de aglaonema, denumirea stiintifica de Aglaonema commutatum si apartine de familia Araceae.

Aceasta planta ornamentala este cultivata in ghiveci pentru a fi tinuta in apartament, terase si gradini (in anotimpurile calde). Are inaltimea de cel mult 50 cm, frunzele oval-lanceolate, mari, usor curbate si marginile ondulate, de culoare verde cu dungi albe-argintii. Florile sunt mici, iar fructele de culoare galbena.

Pentru a se dezvolta frumos planta are nevoie de sol adecvat, care retine umezeala, este bine drenat, un amestec de turba, humus cu frunze, nisip si pamant de gradina. Vara solul trebuie sa fie mereu umed, iar in lunile de iarna planta se uda mai rar astfel incat solul sa fie aproape uscat. Inmultirea se face prin butasi cu lungimea de 10 cm, ce vor dezvolta radacini daca sunt tinuti in nisip umed si la temperatura de 20-25 grade Celsius.

Planta-chinezeasca

Planta se cultiva in lunile de primavara, iar in perioada de crestere solul trebuie imbogatit la 2 saptamani cu ingrasamant lichid care contine minerale si substante organice. Daca este cultivata in aer liber, in gradina, frunzele plantei au tendinta sa se usuce usor, sa devina maro datorita caldurii sau lipsei de umiditate. De asemenea poate fi atacata de afide, paianjeni si alte insecte.

Citește și:  Ce legatură are ceaiul verde cu sanatatea și cu starea de bine?

Planta-chinezeasca este otravitoare, daca frunzele si tulpinile sunt ingerate accidental pot provoca stari de greata, varsaturi si duce la pierderea cunostintei. Pe piele poate crea iritatii si inflamatii grave.

Aceasta planta poate fi cultivata de oricine (chiar si de o persoana neexperimentata), ea nu necesita o ingrijire si atentie deosebita. In Asia de Sud-Est si Europa se spune ca planta-chinezeasca aduce noroc, de aceea este frecvent achizitionata ca planta de camera.

O poveste adevarata despre ea si foarte populara spune ca un rezident din Malaezia a mers intr-o dimineata in gradina chiar dupa ploaie si a vazut picaturile de apa de pe frunzele plantei. Le-a numarat si a cumparat un bilet la loterie jucand chiar numerele respective. Biletul a fost castigator si din acel moment oamenii din regiune au incercat sa faca acelasi lucu, crezand in norocul pe care il aduce aceasta planta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.