Ignama (Dioscorea batatas), radacina plantei are aplicatii si proprietati medicale

0
1133
Ignama

Ignama este o planta cataratoare originara din Asia, are denumirea stiintifica de Dioscorea batatas si face parte din familia Dioscoreaceae sau Dioscoreacee. Ignama este una dintre culturile importante din tarile tropicale si subtropicale, din Asia si Europa de Sud-Est. Aceasta planta a fost cultivata inca din Antichitate.

Planta creste inalta de 5 m, are frunzele mari si verzi in forma de inima si tuberculi mari subterani, bogati in amidon, care se dezvolta bine in sol fertil si bine afanat, cu umiditate moderata.

Din punct de vedere medicinal de la ignama se folosesc rizomii, radacina si frunzele. Chinezii folosesc radacina plantei in gastronomie ca orice leguma – proaspata, fiarta sau prajita. Faina din radacina este utilizata la realizarea painii dar si a unor preparate de patiserie.

Radacina are substante saponine care poarta numele de dioscina si diosgenina si care sunt precursori ai hormonilor sexuali, sunt utilizate la obtinerea corticosteroizilor si contraceptivelor orale. Acest lucru face ca radacina sa fie utilizata in tratamentul disfunctiilor sexuale (impontentei).

Ignama (Dioscorea batatas), radacina plantei are aplicatii si proprietati medicale

De asemenea radacina contine substante active care accelereaza procesul de vindecare, au actiune tinica, afrodisiaca si antioxidanta. Avand in vedere compozitia si proprietatile deosebite, radacina este recomandata persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, impotenta sexuala, menopauza, stres, epuizare, oboseala, imbatranire prematura, instabilitatea emotionala, astm bronsic, tuse uscata, diaree, diabet zaharat.

Citește și:  Lumanarelele (Cimicifuga racemosa) elimina simptomele menopauzei

O alta planta cataratoare asemanatoare care apartine aceleiasi familii Dioscoreaceae este ignama-salbatica ce are denumirea stiintifica de Dioscorea villosa. Aceasta este originara din America Centrala si de Nord. Are lungimea de pana la 6 m, radacina mare, carnoasa, de cca. 30 cm, frunzele verzi in forma de inima, care sunt lungi de 10 cm si florile mici in nuante de culori galbene-verzui.

Perioada de inflorire este in lunile de vara. In timpul iernii tuberculii se usuca si se depoziteaza intr-un loc racoros, iar anul urmator, primavara, sunt plantati in gradina sau in pamant in ghiveci. Inmultirea plantei se face prin seminte si tuberculi. Semintele se planteaza in pamant bogat in substante nutritive, cu turba, frunze si nisip, in stratul superficial, la lumina moderata si temperatura de 24-26ºC. Pentru a creste si inflori frumos ignama-salbatica are nevoie de soare si udare regulata.

Din punct de vedere terapeutic planta este folosita pentru proprietatile sale antireumatice, antiinflamatorii, diuretice si antispastice. Interesant este ca are printre elementele sale active si diosgenina – substanta folosita la obtinerea unor pilule contraceptive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.