Sforaitul, cauzele si efectele sale grave

0
166
Sforaitul, cauzele si efectele sale grave

Ce este sforaitul si cum afecteaza el

Probabil ca multe femei se pot plange de faptul ca sotul lor sau partenerul de pat e cam zgomotos pe timp de noapte si nu stiu ce sa faca si cum sa mai adoarma din cauza sforaitului sau. Totodata, desi majoritatea barbatilor sforaie, aceasta deficienta se poate manifestata la fel de bine si la femei, insa intr-un numar mult mai mic, sexul masculin fiind unul dintre factorii de risc pentru aparita sforaitului.

Acest „obicei” atat de deranjant are insa cauze mult mai profunde, el aparand din cauza fluxului de aer ce este inspirat prin nas sau prin gura, intr-o modalitate perturbata in timpul orelor de somn. De regula apare in momentul in care caile aeriene de la nivelul nasului, gatului sau al gurii sunt ingustate sau blocate si ca urmare tesuturile se lovesc si vibreaza, facand contact cu partea posterioara de la nivelul gatului.

Este un mecanism atat de simplu si totusi atat de greu de combatut. Sunetele ce pot aparea pot fi mai moi, mai aspre, mai ragusite, mai catifelate, mai inalte in functie de gravitatea contactelor ce se produc. In cele mai multe cazuri, persoanele care produc zgomotele respective, nu sunt constiente, insa ele sunt observate ca dorm cu gura deschisa de catre parteneri.

Cum se manifesta

In cazul in care sforaitul este mult prea puternic si duce la oboseala pe timpul noptii, atat pentru persoana care-l produce, cat si pentru persoana care ii este alaturi, trebuie sa se ia masuri, pentru a nu provoca si alte daune, cum ar fi lipsa totala a somnului de pe timpul noptii, care este esential pentru organismul nostru si pentru buna lui functionare. Desi in trecut acest zgomot era considerat a fi doar neplacut, in ultimii ani s-au descoperit si anumite probleme ce pot perturba sanatatea in cel mai grav mod.

Astfel s-a aratat ca persoanele care „sufera de sforait” pot suferi de sindromul de rezistenta la nivelul cailor aeriene cat si de apnee de somn. O afectiune destul de grava in cadrul careia persoana in cauza poate sa inceteze sa mai respire in timp ce doarme, deci consecintele sunt destul de traumatizante.

Tocmai din acest motiv este indicat ca persoana in cauza sa consulte un medic in cazul in care sforaitul devine prea puternic si se transforma in rutina. S-a constatat ca aproximativ 50% dintre barbati sufera de aceasta afectiune in mod frecvent si un procent mai mic, cam 30% din femei sunt afectate.

Citește și:  Riscurile frumusetii: efectele negative ale dietelor de slabit

sforait

Din fericire sau din pacate, sforaitul nu apare decat in timpul somnului, atunci cand suntem treji neputand sa-l producem, deoarece muschii gatului mentin fixe toate tesuturile din partea posterioara a organului iar cand dormim acestia sunt relaxati, pemitand astfel sa se produca turtirea spontana a tesuturilor.

Factori de risc ce duc la sforait

Exista mai multe situatii in cadrul carora aceste cai aeriene pot fi blocate sau ingustate iar printre acestea se umara: cresterea volumului tesutului de la nivelul nasului, al gatului sau al gurii, cresterea in volum al amigdalelor, aceasta cauza aparand mai ales la copii, caile aeriene ale nasului sunt blocate din cauza racelii ceea ce produce o respiratie mai grea, iar in acest caz cele afectate sunt tesuturile gatului care se contracta in timp ce are loc un efort in plus de a incerca o respiratie normala, blocarea cailor aeriene ale nasului mai poate fi cauzata si de cai respiratorii ingustate.

Alte cauze care duc la aparitia sforaitului sunt si polipii nazali, alergiile sau raceala, toate acesta fiind infectii ale cailor respiratorii ori septul nazal care, deviat, deranjeaza fluxul normal de aer de la nivelul nasului. O alta cauza care duce la sforait este reprezentata de pierderea tonusului de masa musculara din gat, acesta permitand astfel turtirea spontana a tesuturilor. Toate aceste ultime cauze pot avea ca si factori atat inaintarea in varsta, cat si lipsa de miscare.

Alti factori de risc

Desi majoritatea factorilor mentionati anterior nu tin tocmai de obiceiurile umane, exista cu siguranta si cauze care stau strict in mana , iar printre acestea se afla: consumul excesiv de alcool, greutatea corporala mare, administrarea de medicamente miorelaxante sau de medicamente care sunt menite sa provoace somn, medicamente antidepresive sau impotriva alergiilor, ori medicamente ce se administreaza pentru combaterea starilor de anxietate.

Se stie ca la persoanele de sex masculin, sforaitul este mai frecvent, acesta aparand si odata cu inaintarea in varsta si se manifesta si pe cale ereditara, deci poate aparea la mai multi membri ai familiei. Totodata cresterea spontana in greutate cat si obezitatea pot duce la aceasta afectiune si nu in ultimul rand fumatul si medicamentele sedative.

Alte situatii in care mai apare sforaitul ar mai fi malformatia mandibulei sau congestiile nazale cronice care prezinta de fapt acumularea unei cantitati anormale de sange in cadrul unui organ sau al unui tesut, afectiune ce mai poarta si denumirea de hiperemie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.