Ai auzit vreodata de dieta cu alcool? Ei bine in acest caz nu ne referim la consumul exagerat de alcool (lucru interzis de catre nutritionisti in toate retetele de slabit) ci la o terapie cu vin. Avand in vedere faptul ca aceasta dieta a devenit un subiect atat de controversat va prezentam in acest articol cateva aspecte legate de ea, pentru a intelege ce se intampla.
Dieta cu alcool se refera de fapt la dieta cu vin care este prezentata de medicul cercetaror britanic Roger Corder in cartea sa ”The wine diet: A complete nutrition and lifestyle plan”. Acesta a realizat mai multe studii despre vinul rosu si a ajuns la concluzia ca dieta pe baza de vin rosu ajuta la scaderea in greutate si este benefica pentru sanatate.
Roger Corder prezinta importanta dietei, a vinului rosu dar si a stilului de viata:
- Medicul considera ca o cantitate mica de vin rosu consumata zilnic contribuie la un stil de viata sanatos.
- Pentru ca vinul sa devina medicament desigur este important sa fie natural si de calitate inalta.
- Persoana care bea vin rosu va suferi mai rar de diabet si de boli cardiovasculare.
- De asemenea vinul rosu scade riscul de a suferi de dementa la batranete.
- Vinul rosu ajuta la mentinerea tonusului muscular deoarece inhiba sinteza unei substante care provoaca contractia muschilor.
- Vinul din struguri rosii contine resveratrol, un aminoacid natural care are efect de combatere a radicalilor liberi in organism si de prevenire a imbatranirii premature a corpului.
- Vinul rosu are un grup de substante chimice organice – polifenoli si flavonoide – care dau culoarea si gustul placut acestei bauturi si se mentin daca a fost respectat timpul necesar de fermentare. Aceste substante ajuta la prevenirea blocarilor arterelor, la scaderea colesterolului, la reglarea tensiunii arteriale si deci la mentinerea sanatatii organismului. Ele se gasesc si in fructele de padure, in mere, nuci si rodii.
- Dieta ajuta la scaderea in greutate daca se da o mare atentie si regimului alimentar.
- Femeile care doresc sa piarda in greutate nu trebuie sa consume foarte mult vin deoarece alcoolul poate da anumite efecte nedorite: voce aspra si aparitia unor umflaturi sub ochi.
- Dieta poate fi tinuta doar de persoane care au o stare de sanatate buna.
- Bauturile alcoolice slabesc organismul, de aceea o asemenea dieta nu este recomandata persoanelor care sufera deja de anumite afectiuni sau boli (deoarece se pot agrava). Alcoolul nu este bun pentru cei care au boli gastro-intestinale si afectiuni sezoniere, poate da dureri de cap.
- Dieta te ajuta sa duci o viata sanatoasa si sa scapi de kg in plus.
- Vinul rosu impiedica patrunderea glucidelor in sange si previne digestia proteinelor. Astfel se reduce pofta de mincare si se scade aportul de alimente zilnic.
- Un pahar de vin rosu de 100 ml contine 70-80 calorii.
- Nu se mananca nimic dupa ora 18.
- Trebuie redus semnificativ consumul de alimente grase si de sare.
- In fiecare zi se consuma cate o felie de ananas deoarece contine o enzima (bromelaina) care actioneaza ca o proteina si contribuie la instalarea mai rapida a senzatiei de satietate.
- Meniul zilnic trebuie sa contina cate un ou deoarece galbenusul contine biotina (ce ajuta la buna functionare a glandelor salivare) si multe elemente nutritive (necesare pentru organism).
Dieta se tine timp de 2 luni. Este bine sa se consulte un medic inainte de a incepe o astfel de dieta.
Exemplu de dieta cu vin:
Luni
- Mic dejun: un iaurt si o felie de paine prajita.
- Pranz: 25-30 ml vin rosu, 100 g carne fiarta, 100 g salata de legume proaspete cu o lingurita de ulei vegetal.
- Cina: 150 g peste fiert, 150 g salata din varza, ardei verde, putina ceapa si o lingurita de ulei vegetal, o felie de ananas.
Marti
- Mic dejun: un pahar de suc natural de portocale, un galbenus de ou crud sau doua oua de prepelita, 2 biscuiti sau o felie de paine prajita.
- Pranz: 25-30 ml vin rosu, 150 g carne fiarta de porc, 150 g salata din morcovi cruzi rasi pe razatoare cu putina smantana.
- Cina: 150 g carne fiarta de porc, 200 g salata de fructe sau un pahar de suc de mere. Salata se poate realiza din diferite fructe: ananas, caise, mere, capsuni, portocale, etc.
Miercuri
- Mic dejun: 100 g branza de vaci ce are continut redus de grasimi, o ceasca de cafea neagra si o cana de ceai fara zahar.
- Pranz: 25-30 ml vin alb, 150 g carne fiarta de pui, 150 g salata din rosii, putina ceapa si smantana.
- Cina: 150 g carne fiarta de pui, 150 g salata din legume fierte la alegere, o felie mica de paine neagra si o felie de ananas.
Joi
- Mic dejun: un pahar de suc de portocale, un galbenus de ou crud, 2 biscuiti sau o felie de paine prajita.
- Pranz: 25-30 ml vin alb, 100 g carne fiarta de pui sau porc, un bol de supa din carne de pui si legume.
- Cina: 200 g peste fiert, un mar, o felie de ananas sau un pahar de suc de ananas.
Vineri
- Mic dejun: un iaurt cu 2 biscuiti sau o felie de paine prajita.
- Pranz: 25-30 ml vin rosu, 100 g carne fiarta de pui, 150 g salata de legume crude cu o lingurita de ulei vegetal.
- Cina: 100 g peste fiert, o cana de suc de portocale, un mar, o felie de ananas sau o portocala.
Sambata
- Mic dejun: 100 g branza de vaci, o ceasca de cafea neagra sau o cana de ceai fara zahar.
- Pranz: 25-30 ml vin rosu, 100 g carne fiarta, 100 g salata din sfecla fiarta, prune si un pic de smantana.
- Cina: 100 g peste fiert, doi cartofi fierti, o felie de ananas, o portocala sau un pahar de suc de portocale.
Duminica
- Mic dejun: un bol de terci de hrisca cu lapte.
- Pranz: 25-30 ml vin rosu, 100 g carne fiarta de pui, 150 g salata din legume crude cu o lingurita de ulei vegetal.
- Cina: 100 g carne fiarta de pui, un cartof fiert, o felie de ananas, un mar sau un pahar de suc de mere.
Atentie: Dieta cu alcool sau dieta cu vin rosu nu presupune abuzul de alcool!