Ptoza palpebrală se referă la căderea parțială sau completă a uneia dintre pleoape sau a ambelor pleoape. Acest lucru se datorează în principal slăbirii mușchilor și apare odată cu înaintarea în vârstă din cauza scăderii elasticității tonusului muscular. Acest tonus al musculaturii scade și astfel susținerea pleoapelor nu mai este realizată cum trebuie.
O altă cauză este hipotiroidismul, afecțiune care trebuie tratatată deoarece afectează printre altele și tonusul muscular. Paralizia Bell este o altă cauză a ptozei palpebrale. Aceasta este o pareză facială care creează și dificultatea de a realiza închiderea pleoapelor sau clipirea ochilor. Sindromul Horner poate duce de asemenea la ptoza palpebrală deoarece provoacă leziuni ale nervilor faciali.
Ptoza palpebrală poate fi congenitală sau dobândită, poate afecta persoanele de orice vârstă, dar mai ales pe cei bătrâni. Dacă ptoza afectează vederea trebuie neapărat făcut ceva pentru corectarea ei. Uneori apar simptome de oboseală, iritare a ochilor, vedere dublă, tendința de a ține capul în sus cu bărbia ridicată și de a încreți fruntea.
În funcție de natura ptozei palpebrale se alege metoda de tratament și se recurge chiar la operația chirurgicală pentru scurtarea mușchiului, pentru îndepărtarea excesului de piele sau pentru tensionarea musculaturii. În articol ne vom referi la câteva exerciții care ajută în corectarea acestei afecțiuni, a ptozei palpebrale. În ceea ce privește cauzele de care vorbeam mai sus, este vorba despre aplicarea unor tratamente mai dificile clinice sau chiar a unor intervenții chirurgicale.
Gimnastica facială: remediu în cazul afecțiunii ptoza palpebrală
Închizi ochii, pui ușor degetele pe pleoape și apeși încet pe suprafața acestora timp de câteva secunde. Închizi ochii, pui degetele pe pleoape, apeși foarte puțin, încerci să deschizi ochii dar nu îndepărtezi degetele de pe pleoape, tensiunea creată fiind destul de ușoară. Menții această poziție tensionată a ochilor închiși și cu degetele pe pleoape timp de câteva secunde. Apoi deschizi ochii și te odihnești. Repeți exercițiul de câteva ori. Faci pauză de 40-60 minute între exerciții.
Se pot aplica și diverse alte exerciții pentru față, care au scopul de a consolida mușchii faciali și de a oferi o stare de spirit bună. De asemenea se realizează un masaj facial complet de relaxare și hidratare a pielii cu ajutorul cremelor naturale pentru față. Se pot aplica măști cosmetice pentru revitalizarea pielii, pentru tonifierea și hrănirea ei, pentru îmbunătățirea aspectului și elasticității acesteia.