Afla totul despre o boala sistemica inflamatorie rara, care poate provoca moartea – Sindromul Behcet!

0
2757
Afla totul despre o boala sistemica inflamatorie rara, care poate provoca moartea - Sindromul Behcet!

Sindromul Behcet este o boala autoimuna inflamatorie cronica rara. Este usor de recunoscut avand in vedere simptomele ei: leziuni oculare, ale mucoasei bucale, ale organelor genitale, probleme ale pielii, inflamatii ale creierului, maduvei spinarii si tractului gastro-intestinal.

Aceasta boala este cunoscuta de foarte mult timp, inca de pe vremea lui Hipocrate. La noi in tara a fost semnalata destul de rar, iar in SUA la un bolnav din 15 000 de oameni. Boala Behcet apare indeosebi la barbati si mai rar la femei. Poate debuta la orice varsta, dar mai ales la 20-30 de ani. Este un sindrom care a fost semnalat mai ales in Japonia, Turcia, in zona Marii Mediterane si tarile asiatice.

Denumirea bolii vine de la numele celebrului medic dermatolog turc Hulusi Behcet care a descris pentru prima data acest sindrom si simptomele lui in anul 1937. Acesta prezenta o serie de semne caracteristice bolii si anume:

  1. Leziuni oculare.
  2. Leziuni aftoase ulcerative la nivel bucal.
  3. Leziuni necrotice ale organelor genitale.

Cel mai important simptom al bolii Bahcet este cel de la nivelul cavitatii bucale.

Astfel apar o serie de ulcere care sunt dureroase si recurente, apar in jurul buzelor, pe limba si in diferite zone din gura. Inainte de aparitia lor sunt semne clare: dureri de gat, dureri de corp, dureri de muschi, amigdalita, stare de slabiciune, scaderea in greutate, pierderea apetitului, dureri de cap, temperatura corporala cuprinsa intre 36,8-37,2 grade Celsius.

Leziunile oculare se manifesta sub forma de uveita.

Astfel de leziuni provoaca vederea incetosata, dubla, pot inrosi si umfla ochiul, inflamatiile apar mai ales pe partea mijlocie si posterioara a globului ocular, iar daca afecteaza si retina pot duce si la orbire.

Ulcerele genitale sunt recurente si mai mici decat cele de la gura.

Ele apar pe pielea penisului, a scrotului, pe vulva sau pe vestibulul vaginal. Vindecarea acestor leziuni dureaza destul de mult, ranile sunt dureroase, iar la final raman cicatrici. Astfel de leziuni nu trebuie confundate cu herpesul genital sau virusul herpes simplex.

La unii pacienti pot sa apara probleme la nivel gastro-intestinal.

Este de vorba despre aparitia unor simptome care indica o posibila colita: stari de diaree, slabiciune si varsaturi, balonare si dureri abdominale. Uneori se semnaleaza sangerari ceea ce indica o posibila colita ulcerativa sau o alta boala inflamatorie, cum este asa numita boala Chron.

Citește și:  Vezi cele mai bune recomandări pentru îngrijirea colonului, calea către sănătate

Boala afecteaza si sistemul nervos in cazuri foarte rare.

La un astfel de pacient apar simptome de meningoencefalita (inflamatia creierului) care da stari proaste de: pierderea senzatiei tactile la picioare si maini, coordonarea dificila a miscarilor, dureri de cap, febra, intepenirea cefei, vedere dubla si stari de ameteala.

Barbatii pot prezenta si tulburari vasculare.

Astfel sunt afectate vasele de sange si se dezvolta tromboza, varice la picioare. Cheagurile de sange care apar la tromboza venoasa de la membrele inferioare dau durere, senzatie de caldura sau arsura si senzibilitate in zona respectiva.

Artrita apare la genunchi si glezne.

Boala poate duce la inflamatia incheieturilor de la genunchi si glezne, astfel zonele respective sunt umflate si dureroase.

Boala poate declansa probleme ale pielii.

Astfel pot sa apara eruptii herpetice pe intreaga suprafata a corpului. Leziunile tegumentare se prezinta sub forma de vasculita, acnee, eritem nodos, foliculite, zgaraieturi.

Cauzele bolii Bahcet

Pana in prezent cauzele bolii sunt necunoscute oamenilor de stiinta. Se presupune ca mediul inconjurator si factorii genetici sunt principalele cauze ce duc la declansarea bolii.

De asemenea cercetatorii au observat ca infectiile virale si infectiile bacteriene pot provoca simptomele bolii. Sunt suspectate: virusul Herpes tip I si bacteria Streptococcus.

Metode de tratament ale sindromului Bahcet

Diagnosticul bolii si metodele de tratament se stabilesc de catre un medic reumatolog si alti medici specialisti in functie de simptomele care apar.

Prin tratament se urmareste ameliorarea durerii, indepartarea altor simptome, dar mai ales prevenirea aparitie unor complicatii grave. Astfel cadrele medicale recomanda utilizarea de medicamete pe baza de corticosteroizi (care reduc inflamatia si calmeaza durerea), antibiotice (ex. tetraciclina), analgezice (aspirina, ibuprofen), steroizi, dar si medicamente imunosupresoare (pentru normalizarea sistemului imunitar). De asemenea sunt indicate exercitiile fizice usoare, mersul pe jos, plimbarile zilnice. Medicii recomanda si medicamente experimentale sau care sunt mai puternice si pot da rezultate in cazuri mai grave.

Din nefericire, conform statisticilor, 4% din pacientii cu boala Bahcet mor datorita leziunilor sistemului nervos central, anevrismelor (vaselor de sange rupte) sau perforatiilor intestinale. La ceilalti pacienti boala este recurenta cronica, ea poate sa reapara la cativa ani dupa incetarea recidivelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.