Cum apar tulburarile de anxietate si care sunt metodele de tratare ale acestora?

0
263
Cum apar tulburarile de anxietate si care sunt metodele de tratare ale acestora

Foarte multe persoane sufera in prezent de tulburari de anxietate, ele sunt tensionate, au stari intense de frica care sunt asociate cu stresul din cauza diferitelor evenimente si aspecte din viata de zi cu zi, temerile lor sunt legate de sanatatea celor dragi sau propria stare a organismului lor, preocuparea lor este continua si exagerata pentru siguranta financiara si pozitia in societate.

Aceste tulburari sunt caracteristice anxietatii generale si dau simptome corporale mai mult sau mai putin grave, ca de exemplu: tensiune musculara, greata, amorteala in maini si picioare, dificultati de inghitire, insomnie, dureri de cap si altele.

Tulburarile de anxietate se identifica cu diferite tipuri de nevroze, dar caracteristica lor comuna este frica patologica ceea ce duce la aparitia gandurilor negative, tulburarilor emotionale si de comportament si deci la incapacitatea de a duce o viata normala. Principalele nevroze sunt: fobia sociala, atacul de panica, tulburarea de stres post-traumatic, tulburarea de anxietate generalizata, agorafobia, tulburarea obsesiv-compulsiva si alte fobii specifice.

Persoanele care au senzatii intense de jena sau frica atunci cand intra in contact cu strainii sau experimenteaza situatii nefamiliare sufera de fobie sociala. Boala apare mai ales la adolescenti, si la femei de 1,5 ori mai mult decat la barbati. Astfel de persoane sunt tensionate si nervoase in prezenta strainilor, sunt afectate de gandul ca acestia cred diverse lucruri despre ele, vor mereu sa faca o impresie buna celor din jur insa de fiecare data au senzatia ca nu au reusit acest lucru.

Aceste temeri intense le determina sa evite lumea, sa stea in umbra sau chiar sa respinga persoanele din jur. Viata lor sociala este foarte limitata deoarece sufera de aceasta forma de anxietate – fobie sociala. Simptomele bolii sunt foarte clare si anume: gura uscata, tremurat, transpiratie, durere abdominala, senzatie de apasare in zona pieptului, dureri de cap, ameteli, sentimentul de frig sau din contra de caldura.

Astfel de simptome apar atunci cand persoana bolnava este nevoita sa faca cunostinta cu persoane necunoscute, sa tina un discurs in public, sa faca o activitate in prezenta altora, sa vorbeasca cu persoane de rang inalt sau sa poarte o discutie cu cineva strain la telefon.

anxietate
anxietate

Atacurile de panica sau asa numitele tulburari de panica reprezinta stari de anxietate severa care debuteaza brusc. Simptomele sunt foarte variate si anume: frica de moarte, durere in zona pieptului, greata, transpiratie, frisoane, dureri abdominale, tremur interior, palpitatii, dificultati de respiratie, spasme in gat si senzatie de lipsa de aer.

Citește și:  Afla cauzele tulburarilor de memorie si cum iti poti imbunatati memoria!

Astfel de atacuri debuteaza brusc si dureaza pana la trei minute. Uneori, in cazuri grave pot tine si jumatate de ora. Ele apar destul de rar in timpul vietii, de doua ori mai mult la femei decat la barbati.

Agorafobia reprezinta teama de a intra in multime, intr-un loc public aglomerat, de a merge cu mijloace de transport in comun aglomerate, in magazine, etc. Cauzele acestei stari de anxietate nu sunt cunoscute insa simptomele sunt clare: cresterea pulsului, ameteli, greata, frica de a lesina, frica de moarte, dureri in zona toracica, senzatie de pierdere a aerului, tremuraturi, dificultati respiratorii, pierderea controlului. Tratamentul se realizeaza cu ajutorul antidepresivelor dar si prin terapia de grup, terapia cognitiv-comportamentala.

Alte tipuri de fobii sunt cele specifice care dau anumite tulburari de anxietate, determina persoana respectiva sa evite anumite situatii care ii provoaca stari proaste si frica. Dintre aceste fobii fac parte: teama de intuneric, frica de insecte, teama de murdarie, frica de zbor, teama de inaltime, frica de spatii inchise si altele.

Metode de tratament pentru tulburarile de anxietate

Medicamentele antianxietate, antidepresive si cele cu efect sedativ sunt frecvent recomandate de medicii specialisti in tratamentul acestor tulburari la persoanele bolnave.

Din nefericire astfel de medicamente pot da efecte secundare, de aceea ele trebuie luate in doza recomandata de medic si nu la intamplare. Unele din ele provoaca dependenta, de aceea administrarea lor este obligatoriu sa se faca doar cat spune medicul.

In scopul vindecarii sunt folosite si tratamentele de consiliere psihologica a bolnavilor, prin psihoterapie. Acestea ajuta oamenii afectati de anxietate sa scape de problemele psihologice (indiferent de ce fel ar fi ele) si astfel sa ajunga sa duca o viata normala. Tratamentele tin de psihoterapia cognitiv-comportamentala si se fac cu ajutorul unui terapeut, pacientii trebuie sa faca in fiecare saptamana vizite la cabinetul acestuia.

Tot in scopul vindecarii se utilizeaza si psihoterapia interpersonala prin care terapeutul isi ajuta pacientul sa-si imbunatateasca relatiile cu cei dragi, sau cu cei din jur. Astfel de terapii nemedicamentoase, fie ele de grup sau individuale ajuta bolnavul sa-si inteleaga starile, simptomele pe care le are din cauza temerilor sale, din cauza anxietatii si sa se recupereze pentru a duce o viata normala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.