Principalul pericol in cazul unor taieturi si zgarieturi este infectia, in special daca rana a fost provocata de o muscatura sau o lovitura, daca este zdrentuita sau profunda, sau daca poate fi sau nu curatata complet.
Infectia s-a instalat atunci cand apar urmatoarele simptome: roseata, dureri intense, secretie din interiorul ranii, inflamatie; dungi rosii pe zona dintre locul ranii si inima; cand apare febra si are loc marirea volumului ganglionilor limfatici.
Sunt cazuri de taieturi si zgarieturi mai grave, cand se cheama medicul:
- Cand sangerarea nu se opreste prin apasare si rana trebuie cusuta sau inchisa prin bandajare in cateva ore.
- Daca apare slabiciune, dureri foarte mari din cauza leziunii, transpiratie, se suspecteaza o hemoragie interna.
- Victima are o fractura, o rana sau o lovitura penetranta in abdomen.
- Cand articulatia, functionarea degetelor sunt afectate din cauza leziunii.
- Victima a avut o leziune in zona craniului.
- Daca rana indiferent unde este localizata prezinta cicatrici ingrijoratoare.
- Apar semne de infectii: dureri mari, umflarea zonei si secretii mari, urat mirositoare.
Aceste taieturi si zgarieturi sunt o parte inevitabila a vietii.
Taietura sau incizia – de obicei este provocata de un cutit. Cand este profunda, sangereaza mult si lezeaza si muschii, nervii si tendoanele ce sunt sub piele. Daca taietura este contaminata, apare infectia. Daca se lasa deschisa, se pot forma cicatrici.
Plaga sfasiata – poate fi provocata de un obiect ascutit, metalic sau o sticla sparta, care au marginile zimtate si astfel provoaca leziuni profunde ale tesuturilor. In acest caz, riscurile aparitiei infectiei si formarii cicatricilor este mult mai mare.
In aceste doua cazuri, rana se lasa sa sangereze putin, pentru ca sangele sa curete praful din plaga. Apoi se spala rana cu o compresa, incet, sub jet de apa la rubinet. Se folosesc comprese sterile, se sterge dinspre rana in afara ei, la fiecare stergere se foloseste o noua bucata de compresa curata.
Apoi plaga se usuca prin tamponare cu un tifon steril. Se pune un pansament absorbant sau o panza curata si se apasa incet, direct peste taietura. In momentul cand sangerarea s-a oprit, se fixeaza pansamentul cu o banda adeziva. Acest pansament va tine curata plaga si va usca usor zona ei. Astfel celulele se vor regenera si nu vor aparea cicatrici (riscul aparitiei lor este redus in mediu putin umed).
Zgarieturi – cand pielea se freaca de o suprafata dura, se rup vasele de sange subtiri din piele si zona sangereaza. Acestea sunt mai extinse in suprafata si riscul de a fi contaminate cu bacterii si praf este mult mai mare.
La taieturi si zgarieturi metodele de tratament se aseamana, insa la zgarieturi fiind mai frecvente infectiile, trebuie acordata o atentie mai mare la curatirea plagii, trebuie stearsa foarte bine dar cu blandete. In acest caz sunt foarte utile antibioticele si unguentele.
Plaga punctionala – este o leziune ingusta si adanca, care poate fi provocata de un obiect penetrant, un cui sau un dinte, etc. Plaga punctionala sangereaza putin, dar provoaca de obicei leziuni interne, cu mare risc de infectii cu tetanos si germeni.
In acest caz se spala plaga bine cu sapun si jet de apa mai puternic, se aplica o solutie antiseptica si se bandajeaza zona cu tifon steril. Nu se pune banda adeziva si nu se aplica antibiotice, deoarece inchiderea plagii poate duce la cresterea infectiei. Cand plagile sunt grave, cel mai important este oprirea sangerarii si in acest caz trebuie facuta prin apasare, astfel:
- Se folosesc manusi sterile sau se spala foarte bine mainile, inainte de atingerea ranii, si se acopera mainile cu cateva staturi de pansament steril.
- Se ridica zona care sangereaza deasupra nivelului inimii, doar daca este posibil, astfel se va incetini scurgerea sangelui.
- Se aplica tifon steril sau un pansament si se tine apasat, pentru a opri sangerarea. Scopul este comprimarea vaselor de sange un timp mai lung, pentru a se forma cheaguri de sange.
- Dupa oprirea hemoragiei se leaga pansamentul strans, cu bandaj sau banda adeziva.
Alte metode benefice pentru taieturi si zgarieturi:
- Daca se aplica zahar tos si miere pe taieturi superficiale, se poate stimula vindecarea acestora. Acestea intarzie infectia, impiedicand multiplicarea bacteriilor.
- Planta aloe este un bun antiseptic in tratamentul local. Se adauga cateva picaturi in apa si se spala rana.
- Calendula este antiseptica si se aplica sub forma de unguent sau lotiune.
- Ledum este o planta care reduce durerea mai ales in plagile punctionale.
- In taieturi si zgarieturi dureroase se recomanda Hypericum.
- In plagi sfasiate ajuta foarte mult Staphysagria.
- Vitamina E, pe cale orala, accelereaza vindecarea in cazul unor leziuni mici.
- Vitamina A, complexul B, vitamina C si aminoacizii administrati intre mese pot fi de ajutor in vindecare.
- Bromelaina care se gaseste in ananas reduce inflamatia.
Foarte important in cazul unor taieturi si zgarieturi este ca inainte de aplicarea tratamentului, mainile sa se spele cu apa calduta si sapun, pentru ca si pe pielea ce pare curata exista bacterii, care uneori duc la infectii. Multe antibiotice si unguente pot fi utile, insa unele remedii (ce nu au prescriptie medicala), cum este iodul, poate chiar intarzia vindecarea.