Aerius este un medicament antihistaminic care poate fi utilizat cu succes o perioada lunga de timp in tratamentul simptomelor provocate de urticarie si rinita alergica, si care nu produce stari de somnolenta deoarece contine desloratadina care este un non-sedativ.
Acest medicament este disponibil in farmacii sub forma de comprimate, unguente, siropuri si anume in urmatoarele compozitii:
- Aerius comprimate de 5 mg
- Aerius comprimate ce se dizolva in gura, de 2,5 mg si 5 mg
- Aerius tablete ce se dizolva de 5 mg si se iau pe cale orala
- Aerius solutie de 0,5 mg/ml ce se administreaza oral
- Aerius sirop de 0,5 mg/ml
Cand se foloseste medicamentul Aerius?
Medicii recomanda acest medicament in tratamentul:
- Rinitei alergice care apare in diferite anotimpuri ale anului.
- Urticarie cronica
- Alergii la polen
- Alergii la praf
- Alergii la fan
- Alergii la acarieni
- Dermatita atopica
- Astm bronsic
Cum se administreaza Aerius?
Intotdeauna acest medicament se utilizeaza la recomandarea unui medic. De aceea daca suferiti de una din bolile de mai sus, sau aveti copilul bolnav, trebuie sa mergeti la un medic pentru stabilirea unui tratament si astfel sa vedeti daca va indica sa folositi si Aerius. In functie de cat de grava este boala, medicul va recomanda durata de tratament cu Aerius. Indiferent de tipul bolii, trebuie sa se ceara sfatul unui medic pentru ca doar acesta este in masura sa spuna cum si cat timp trebuie sa se faca tratamentul cu respectivul medicament.
- Solutia de 0,5 mg/ml se administreaza oral.
- Pentru copii este indicat siropul Aerius de 0,5 mg/ml sau solutia de 0,5 mg/ml. Ambele se iau pe cale orala.
- Doza pentru copii de 1-5 ani este de 2,5 ml solutie o data pe zi, deci 1/2 din 5 ml solutie ce se admnistreaza oral.
- Doza pentru copii de 6-11 ani este de 5 ml solutie ce se administreaza oral o singura data pe zi.
- Doza la copii cu varsta mai mare de 12 ani este de 10 ml solutie o data pe zi, sau de doua doze de 5 ml solutie de doua ori pe zi.
- Doza de solutie se ia cu putina apa, nu conteaza daca medicamentul se administreaza pe stomacul gol sau dupa ce s-a mancat.
Daca ati uitat sa luati o anumita doza, nu luati niciodata o doza dubla pentru a compensa cantitatea de medicament care nu a fost administrata la timp. De asemenea daca ati depasit doza si simtiti anumite simptome (desi in mod normal nu vor aparea stari proaste foarte intense) este indicat sa mergeti la un medic sau macar la un farmacist.
Principalele reactii adverse ce pot sa apara la acest medicament:
La anumite persoane Aerius poate da reactii adverse. Acest lucru este posibil cand se foloseste orice tip de medicament, riscul exista intotdeauna deoarece oamenii pot reactiona diferit la componentele produsului, insa dupa cum spun cei care au realizat acest medicament in general nu ar trebui sa apara stari rele, mai ales daca se respecta doza corecta.
La copiii foarte mici, care nu au 2 ani pot sa apara stari de insomnie, febra si diaree.
La persoanele adulte cele mai comune simptome sunt de oboseala, migrene si uscaciune in gura.
Pe prospectul produsului sunt mentionate si o serie de reactii adverse mai grave care daca apar trebuie sa va ingrijoreze si sa va faca sa mergeti imediat la un medic. Dintre acestea fac parte: eruptii cutanate, respiratie suieratoare, urticarie, umflaturi, mancarimi, dureri de burta, stari de greata si varsaturi, palpitatii, disconfort gastric, ameteala, dureri de muschi, convulsii, inflamatii la nivelul ficatului. Astfel de simptome au fost mentionate de anumiti pacienti care au folosit medicamentul insa sunt cazuri destul de rare.
Medicamentul poate fi luat de conducatorii de autovehicule deoarece nu produce somnolenta. De asemenea acest medicament nu sporeste efectele alcoolului.
Contraindicatii:
Aerius nu trebuie sa fie folosit de persoanele care sunt alergice la desloratadina sau alte componente ale medicamentului (acid citric anhidru, propilenglicol, sorbitol, citrat de sodiu dihidrat, hipromeloza 2910, apa purificata, edetat disodic, aroma naturala artificiala, sucraloza E955).
Cei care sufera de insuficienta renala trebuie sa ia medicamentul doar sub supraveghere medicala, iar dozele trebuie sa fie cat mai mici. In cazuri grave de insuficienta renala, medicamentul este contraindicat. De asemenea este interzis celor care au intoleranta la fructoza.
Medicamentul este contraindicat femeilor insarcinate sau care alapteaza, dar si copiilor cu varsta sub 1 an. Se considera ca trece in laptele matern, de aceea este indicat ca alaptarea sa fie intrerupta pe perioada de administrare a medicamentului.