Primavara, dar mai ales din luna aprilie este momentul potrivit pentru o cura de salata verde. Aceasta salata este bogata in nutrienti si saraca in calorii, de aceea este sanatoasa pentru organism. Desigur trebuie sa fim atenti de unde cumparam salata verde, deoarece unii producatori folosesc anumite substante periculoase (pesticide) pentru tratarea vegetalelor impotriva daunatorilor si care nu se pot indeparta prin spalare cu apa sau prin fierbere. De aceea salata verde trebuie cumparata de la producatorii din piete care o cresc corespunzator fara pesticide.
Salata verde este foarte sanatoasa pentru organism.
- Salata verde are o cantitate mare de elemente active si nutrienti: vitamine (A, C, K), antioxidanti, fibre, fier si alte minerale.
- Ajuta in prevenirea bolilor cardiovasculare.
- Previne diabetul.
- Are proprietati calmante, daca se consuma inainte de culcare somnul este mai odihnitor.
- Este recomandata la fel ca si alte plante (spanac, urzica, papadie) in curele de detoxifiere ale organismului.
- Ajuta la scaderea in greutate in scurt timp.
- Vindeca constipatia.
- Stimuleaza digestia si normalizeaza activitatea acesteia.
- Trateaza alergiile si guta, detoxifica organismul, ajuta la eliminarea rezidurilor din intestinul gros.
- Are gust placut, este usor digerabila si foarte sanatoasa, de aceea este bine sa fie servita la fiecare masa.
- Nu este recomandata persoanelor care sufera de afectiuni gastrice.
Dieta cu salata verde:
Este cea mai simpla dieta pe care o puteti alege si cea mai eficienta si rapida pentru scaderea in greutate. In fiecare zi nu trebuie decat sa va pregatiti cate un castron mare de salata verde la fiecare masa. Acesta este un mod sanatos si placut de a incepe fiecare masa si de a obtine o senzatie de satietate fara a manca alimente bogate in calorii. Se pregateste astfel: se ia salata, se rup frunzele si se spala bine in apa, apoi se scurg de excesul de apa, se taie marunt sau in bucatele potrivite si se asezoneaza cu putina sare, zeama de lamaie si verdeturi (marar si patrunjel). Pentru un gust placut se poate adauga doar foarte putin ulei de masline, dar indicat ar fi sa fie eliminat din dieta.
Pentru un gust mai bogat puteti combina salata verde cu andive, rucola, spanac si urzici. Oricare din aceste verdeturi ajuta la scaderea in greutate. Urzica are vitamina C, B1 si B2, caroten, substante flavonoide, potasiu, calciu, mangan, fier, nichel, bor si alte elemente active, care demonstreaza proprietatile anti-anemice ale acestei plante.
De asemenea urzica calmeaza sistemul nervos, imbunatateste metabolismul carbohidratilor, stimuleaza activitatea tractului gastro-intestinal, elimina excesul de lichid din organism, combate oboseala, anemia, epuizarea, si ajuta in tratamentul multor boli grave: colita, diaree, hemoroizi, boli reumatice, guta, nevralgie, dureri arteriale, etc.
Spanacul are efect laxativ si ajuta la eliminarea rapida a rezidurilor din intestine si a toxinelor din rinichi. De asemenea are acid folic deci previne anemia, are fibre ce ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau din organism, iar prin aportul de antioxidanti scade riscul de boli degenerative si cardiace.
Salata verde are un continut mare de fibre de aceea creeaza senzatia de satietate, ele umplu stomacul si nu mai lasa loc pentru alte alimente care au mai multe calorii si ingrasa. Cand se serveste salata, trebuie sa mestecati frunzele incet si o perioada destul de lunga de timp, astfel senzatia de satietate va fi obtinuta mai repede fara a manca foarte mult. Mineralele si vitaminele din salata verde au efect benefic asupra organismului, ajuta la consolidarea sistemului imunitar.