Afinele trebuie să facă parte din alimentația noastră zilnică deoarece au efect pozitiv asupra sănătății organismului. Afinele sunt cheia sănătății, deoarece conțin foarte mulți nutrienți: vitamine (B1, B2, C, PP), carotenoide, antociani, oligoelemente (magneziu, fier, calciu, zinc, potasiu, cupru), acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic).
Prin consumul de afine se oferă organismului o protecție antioxidantă puternică care ajută la buna funcționare a sistemului cardiovascular, vizual, imunitar, gastrointestinal.
Afinele îmbunătățesc metabolismul și previn bolile intestinale
Consumul de afine este foarte sănătos pentru organism, oferă numeroase beneficii, precum:
- Stimulează metabolismul, elimină toxinele din corp
- Ajută în caz de boli de rinichi și vezică urinară
- Normalizează nivelul de zahăr din sânge și deci ajută în caz de diabet
- Combate diareea cronică, indigestia, cistita
- Menține sănătatea cardiovasculară (sunt recomandate 3 porții de afine pe săptămână)
- Ajută în prevenirea răcelii și a bolilor de inimă
- Scade hipertensiunea arterială (se consumă o ceașcă de afine pe zi)
- Îmbunătățește fluxul sanguin cerebral, funcțiile cognitive, sănătatea creierului, scade riscul de îmbătrânire prematură a creierului
- Îmbunătățește memoria, scade riscul de boală Parkinson, demență, depresie
- Întărește sistemul imunitar al organismului.
Cercetătorii au descoperit o substanță numită pterostilben – un compus polifenolic – care slăbește atacul fals al sistemului imunitar asupra propriilor țesuturi. Această substanță poate ajuta în tratamentul bolilor inflamatorii cronice intestinale, cum este de pildă colita. Afinele conțin pterostilben și au proprietăți antiinflamatoare. Pterostilbenul din aceste fructe de pădure inhibă producția de citokine (ce duc la dezvoltarea inflamației). Prin urmare, consumul de afine ajută în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale.
Afinele ajută în tratarea bolilor oculare
Unii medici spun că afinele au efect benefic asupra vederii, ele ajută în tratamentul unor boli oculare, cum ar fi: deteriorarea adaptării ochilor la întuneric, conjunctivită, dezlipirea retinei, scăderea acuității vizuale. Potrivit studiilor cercetătorilor, 100 grame de afine proaspete conțin 1,63% din cantitatea zilnică necesară de carotenoizi – mai ales luteină și zeaxantină. Aceste componente sunt importante pentru acuitatea vizuală, ele protejează retina de deteriorare, de factorii externi.
Afinele au antocianine care îmbunătățesc alimentarea cu sânge a retinei, restabilesc zonele deteriorate, au acțiune benefică asupra acuității vizuale. Prin vitamina B2, afinele reduc presiunea oculară, protejează retina de razele nocive ale soarelui și mențin sănătatea vederii. Prin aportul de beta-caroten, afinele protejează ochii de efectele nocive ale radicalilor liberi și oferă și alte avantaje: previn uscăciunea oculară, scad riscul de orbire nocturnă și de boli asociate organelor vizuale.
De asemenea, afinele au vitamina C care previne dezvoltarea cataractei și altor boli de ochi. Medicii recomandă consumul de afine oamenilor care vor să-și mențină sănătatea ochilor, să-și restabilească vederea în cazul unor afecțiuni oculare grave.
Cercetătorii au spus că există anumiți nutrienți care sunt necesari pentru menținerea acuității vizuale și care ajută și la reducerea riscului de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă și anume: 500 mg vitamina C, 400 mg vitamina E, 25 mg zinc, 2 mg cupru, 2 mg zeaxantină, 10 mg luteină. Acești nutrienți se găsesc în afine și deci, aceste fructe merită să fie introduse frecvent în dietă.
Afinele previn cancerul
Conform studiilor oamenilor de știință, anumite fructe de pădure – cum sunt afinele – au un conținut ridicat de nutrienți (ex. vitamine, minerale) și antioxidanți, care neutralizează radicalii liberi ce stau la baza apariției inflamațiilor din organism și pot duce la dezvoltarea unor boli grave, cum este și cancerul. Prin consumul regulat de afine se reduce riscul de cancer de piele, cancer de plămâni, cancer de colon, cancer de sân, cancer de vezică urinară.
Numeroase studii științifice arată că aceste fructe de pădure sunt bogate în antioxidanți, vitamine și ajută în prevenirea tumorilor canceroase. Antioxidanții din afine sunt foarte puternici, împiedică dezvoltarea tumorilor benigne la oameni.
Există și alte alimente care previn cancerul și ar putea fi consumate în mod frecvent: broccoli, ghimbir, usturoi, kiwi, nuci.
Afinele au un potențial puternic de vindecare în caz de cancer
Afinele ajută în tratamentul cancerului de col uterin, arată un studiu din 2017. Cercetătorii au ajuns la concluzia că extractul de afine ajută la reducerea cancerului de col uterin cu 25%. Ei recomandă consumul de afine pacienților care suferă de această boală gravă, deoarece acestea au proprietăți antiinflamatorii și de stimulare a imunității organismului.
Oamenii de știință au arătat printr-un studiu din anul 2011 că extractul de afine inhibă creșterea celulelor canceroase la șobolani, mai ales în cancerul de sân. Studiu arată că afinele sunt un aliment important în tratamentul acestui tip de cancer și la oameni.
De asemenea, aceste fructe reduc riscul de infecții urinare la femei, arată un studiu din 2007. Afinele au cel mai mare conținut de vitamina C și sunt un superaliment valoros în tratamentul și prevenirea infecțiilor tractului urinar.
Un alt studiu demonstrează faptul că afinele protejează celulele organismului de deteriorarea ADN-ului și pot întârzia progresia cancerului. Afinele au antioxidanți puternici care au proprietăți chimioprotectoare și de reducere a riscului de apariție a multor tipuri de cancer.